Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak přežít a užít si Vánoce

( Redakce | přečteno: 37943x )

Kromě cukroví, vánočky, smaženého kapra, bramborového salátu nebo třeba řízků patří k času adventu i zdravé pokrmy.

shutterstock.com

VÁNOČNÍ TRADICE

K adventu a Vánocům se váže řada tradic a zvyků. Na některé se již dávno zapomnělo, ale některé jsou živé i v dnešní době. Řada těchto zvyků a tradic je spojená s jídlem a stravováním a právě na ty se podíváme blíže.

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA
V předvečer svátku tohoto světce, 5. prosince, chodí po městě Mikuláš v doprovodu čerta
a anděla, navštěvuje děti a rozdává jim dárky. Mikulášská tradice vychází z legendy o svatém Mikuláši - biskupovi, který žil ve 4. století v Malé Asii a proslul svým zbožným životem a dobročinností.

Mikulášská nadílka se dodržuje ve všech slovanských zemích. Zvyk velmi zlidověl a k postavě Mikuláše, oděného do dlouhého pláště a s berlou v ruce, se přidal ještě čert a anděl jako představitelé protikladu dobra a zla.

Komentář MUDr. Jitky Housové: Mikulášská nadílka většinou obsahuje velké množství sladkostí, které rozhodně nepatří do zdravého jídelníčku. Proč tedy čokolády, bonbony a další laskominy nedoplnit z velké části ovocem (třeba i exotickým), různými ořechy apod. Jsou stejně dobré a nepochybně zdravější.

PEČENÍ VÁNOČNÍHO CUKROVÍ
Správně by se mělo začít péct vánoční cukroví již v prvním adventním týdnu. Má mít kulaté tvary jako symbol slunce nebo obrysy obětních zvířat. S přípravou těsta a pečením bylo spojeno mnoho pověr - zdar při pečení věštil zdraví, nezdar naopak nemoc nebo dokonce smrt. Přestože tradice domácího pečení vánočního cukroví z našich domácností nevymizela, stále více lidí sladké dobroty na vánoční tabuli nakupuje.
Komentář MUDr. Jitky Housové: Vánoční cukroví naaranžované na mísách nás láká zobat sladké po celý den. Řešením může být péci menší množství a počet druhů nebo se inspirovat některými recepty na zdravé cukroví například z tvarohu nebo jablek. Velmi dobré cukroví se dá též upéct z ovesných či žitných vloček. Z jáhel, jablek a ořechů lze zase připravit chutný nákyp.

PEČENÍ VÁNOČKY
První zmínka o vánočce je z 16. století a za tu dobu prošla drobnými proměnami. Dříve ji mohli péct pouze pekaři a až od 18. století si vánočky začali lidé péct doma sami. Při přípravě těsta, pletení
a pečení udržovali různé zvyky, které měly vánočce zajistit zdar. Hospodyně jej měla zadělávat v bílé zástěře a šátku, při kynutí těsta vyskakovat vysoko do výšky a neměla mluvit. Zvykem bylo také zapékání mince. Kdo ji při krájení našel, měl jistotu, že bude zdravý a bohatý po celý následující rok. Připálená nebo natržená vánočka věštila nezdar.
Komentář Mgr. Karolíny Hlavaté: Pokud připravíte vánočku z vajec, tuku, mouky, vody, přiměřeného množství cukru a posypete mandlovými lupínky, nemusíte se obávat, že byste si zakládali na nová kila. K tomu dojde, vylepšíte-li ji rozinkami, čokoládou, kandovaným ovocem, oříšky nebo mandlemi a na povrchu důkladně pocukrujete.

ZLATÉ PRASÁTKO
Na Štědrý den by se měl až do večera zachovávat přísný půst. Ten, kdo odolá pokušení ochutnat vánoční cukroví a vůni připravované večeře, údajně uvidí zlaté prasátko. Půst trvá až do východu první hvězdy, kdy se usedá ke štědrovečerní večeři.
Komentář MUDr. Martina Matoulka: Obecně se doporučuje pravidelný příjem menšího množství potravy 4 až 5 x denně, ale pokud se jeden den v roce rozhodnete postit, nic zásadního tím nezkazíte.

SMAŽENÍ KAPRA
obezita. Náklady spojené s její léčbou dosahují až 8 % z celkového rozpočtu na zdravotnictví jednotlivých evropských zemí. V České republice trpí nadváhou 35 % dospělé populace, obezitou pak 17 % a tato situace má vzrůstající tendenci!

Právě proto vznikl projekt celostátní edukační kampaně Žij zdravě, jehož cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako celonárodním problému. Zároveň chce přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. rovnice zdravého života, která říká:

V rámci kampaně probíhají neformální setkání s odborníky na problematiku zdravého života a obezity, mediální kampaň a chystá se roadshow po českých školách zaměřená na zdravou výživu. Součástí projektu je rovněž internetový portál Žij zdravě, který se nachází na internetové adrese www.zijzdrave.cz a obsahuje řadu užitečných informací, rad a receptů. V budoucnu se rozroste ještě o online poradnu, diskusní fórum, diagnostické nástroje a interaktivní aplikace pro kontrolu vývoje BMI, způsobu stravování apod.

Vytvořeno ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce