Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se bránit riziku ptačí chřipky

( Markéta Grosmanová | přečteno: 8931x )

Ptačí chřipka je nemoc, která se letos skloňuje ve všech pádech. V historii se ale lidstvo vždycky bálo některých nemocí.

Ptačí chřipka – to je nemoc, která se letos skloňuje ve všech pádech. V historii se ale lidstvo vždycky bálo některých nemocí – mohlo jít třeba o nemoc šílených krav nebo SARS. Ne vždy se obavy potvrdily. Odborníci proto radí, nepodléhejte panice.

Nicméně nabízejí pár rad, jak se riziku nemoci bránit. Každopádně platí: stoprocentní ochrana neexistuje. Pomáhá posilování imunitního systému. Ten nejlépe zvýší dostatek pohybu, spánku, pestrá strava obsahující ovoce a zeleninu. Důležité je nekouřit. To oslabuje dýchací soustavu, kterou viry pronikají do těla.

Je třeba dodržovat hygienu včetně mytí rukou mýdlem před jídlem i během dne. Na očkování proti chřipce je sice pozdě, ale zapamatujte si, že očkování sice nepomůže proti virům ptačí chřipky, ale snižuje riziko, že se lidské chřipkové viry v těle zkříží s ptačími do nebezpečnější formy.

Pokud budete jíst drůbeží maso, tak nezapomeňte, že virus zabíjí teplota nad 70 stupňů Celsia. Touto teplotou musí projít i vnitřek potraviny. Rozhodně nesahejte na uhynulé ptáky - alespoň ne bez rukavic, jež se pak dezinfikují.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta se nemusí lidé bát ani v případě, že v Česku vypukne pandemie ptačí chřipky. K dispozici je 650 tisíc balení antivirového léku Tamiflu, očekává se nákup dalších 800 tisíc balení. Stát by navíc zajistil vakcínu, kterou by zdarma dostalo 60 procent Čechů. Ptačí chřipka si od roku 2003 vyžádala ve světě přes 90 lidských obětí a vybití desítek miliónů kusů drůbeže. Postižen je především východ Asie, odtud se však nákaza přenesla již i do Evropy a Afriky.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce