Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak se léčí karcinom štítné žlázy u těhotných? Jde to i po porodu.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3166x )

Léčba karcinomu štítné žlázy v těhotenství je specifická tím, že lékaři musí vždy zvažovat rizika a důsledky plynoucí směrem ke dvěma pacientům – těhotné matce a plodu. U všech onkologických onemocnění diagnostikovaných v průběhu těhotenství musí odborníci posoudit jeho závažnost, jakou terapii je možno zahájit již v průběhu těhotenství a jakou naopak odložit až po porodu.

1. LF UK

Jak a s jakými výsledky se v České republice léčí karcinom štítné žlázy u těhotných?

Lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole ve studii potvrdili, že léčbu těchto pacientek lze posunout až na období po porodu, aniž by to ovlivnilo léčebný efekt. Studie také prokázala, že výsledky terapie žen s karcinomem štítné žlázy diagnostikovaným v průběhu těhotenství se neliší od výsledků v celé populaci a jsou velmi dobré. Podstoupení chirurgické léčby v průběhu druhého trimestru nezvyšuje riziko ohrožení těhotenství. O výsledcích mezinárodní studie za účasti českých vědců před časem informoval jeden z nejprestižnějších ORL časopisů Laryngoscope. 

Čtěte také: Padají vám vlasy po porodu?

V České republice se výskyt rakoviny štítné žlázy týká jedné až dvou žen na 100 000 těhotenství. V publikované práci jsou shrnuty výsledky léčby u celkem 40 pacientek mezi lety 2004 až 2016 a z nich 22 bylo léčeno v České republice, právě na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole.

Čtěte také: Poporodní deprese

„Současný trend upřednostňuje u většiny nádorů takové terapeutické přístupy, které umožní donošení těhotenství. U pacientek s karcinomy štítné žlázy je klíčové rozhodnutí o načasování operace, kdy nejbezpečnější je provedení totální thyroidektomie – tedy odstranění celé štítné žlázy – v průběhu druhého trimestru, jak tomu bylo u většiny námi hodnocených pacientek. Celkové výsledky léčby a dosavadní zkušenosti však v poslední době vedou k doporučení zvážit odložení operace až po porodu. Ukazuje se, že odložení operace nemá negativní vliv na výsledky léčby,“ vysvětluje hlavní řešitel studie doc. MUDr. Jan Bouček, Ph.D., z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol.

Čtěte také: Spontánní porod po císařském řezu

„U pacientek byly sledovány parametry onemocnění, diagnostický protokol, terapie v průběhu těhotenství, léčba po porodu, osud těhotenství, porodnické výsledky a výsledky léčby samotného karcinomu štítné žlázy. Chirurgický zákrok během těhotenství představuje vždy určité riziko, a proto je důležité tyto ženy sledovat nejen během těhotenství, ale i po porodu. Tak je možno zaznamenat i dlouhodobý vliv, který jinak nemusí být hned viditelný,“ říká doc. Bouček a zdůrazňuje, že péče o pacientky s nádorem diagnostikovaným v průběhu těhotenství by měla být soustředěna do rukou zkušeného multidisciplinárního týmu, který doporučí a zajistí optimální postup odpovídající charakteru maligního onemocnění a stádiu těhotenství.

O studii více zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28988434

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce