Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak se po chřipce dostat zpět do kondice?

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 43662x )

Nabízíme Vám několik tipů, jak se po chřipce dostat zpět do dobré kondice.

shutterstock.com

Nabízíme Vám několik tipů, jak se po nemoci dostat zpět do dobré kondice.

Jarní lyžování

Předjarní pobyt na horách lékaři vřele doporučují. ˝Na dovolenou na horách byste ale neměli vyrážet den dva poté, co jste dobrali antibiotika či jste sotva vstali z postele. V takovém případě se nemoc může velmi rychle vrátit,˝ upozorňují lékaři. Pokud jste letos virózu neprodělali, nebo jste po důkladné rekonvalescenci, nedá se proti jedno - i dvoutýdennímu pobytu na horách nic namítat. Na čerstvém vzduchu si upevníte zdraví a tělesnou kondici. Navíc při sportování na horách si na špatnou náladu ani nevzpomenete - v mozku se vám při sportu začnou uvolňovat endorfiny - hormony štěstí.

Lázně

Rozhodně neplatí, že lázně jsou určeny jen pro vážně nemocné pacienty. Většina lázeňských míst v ČR nabízí kondiční a relaxační pobyty určené pro nejširší veřejnost. Získat mimo sezónu volné místo není problém. Lázeňský pobyt může předepsat lékař - pak neplatíte buď vůbec nic, anebo jen hotelové služby. Máte ale omezenou volbu, kdy a do kterých lázní pojedete.

Sauna

V rámci prevence a zlepšení imunity lze saunování doporučit již od dětského věku. Otužovat v sauně lze děti přibližně od tří let. "U menších dětí by mohlo v sauně dojít k nežádoucímu a nebezpečnému přehřátí,˝ říká dětská lékařka. Preventivně saunovat se chodí děti v mnoha mateřských školách v celé republice. Dítě by mělo být vždy pod dohledem speciálně vyškolené učitelky.

V sauně nemáte co dělat, jestliže u vás právě probíhá akutní stadium nemoci nebo jste v rekonvalescenci. Kardiakům, lidem s onemocněním centrálního nervového systému i lidem trpícím vysokým krevním tlakem je sauna zapovězena. Před pobytem v sauně se napijte vody. Po přehřátí se vždy ochlaďte. Doba strávená v sauně je individuální a závisí na tom, jak jste trénovaní.

Pobyt u moře

Dnešní doba nabízí mnoho možností relaxace. Můžete jet například na jarní dovolenou do teplých krajin, k moři. Je to pro váš organismus ale skutečně přínos? Pro mnoho lidí přechod ze zimy do teplého prostředí spíše přítěží. Aby se váš organismus změně klimatu dokázal dobře přizpůsobit, museli byste u moře strávit nejméně tři týdny. Proto je lepší raději krátkodobý, ale pravidelný pobyt na horách.

Děti po nemoci

Nemoc by děti měly vyležet. Nejkratší doba je týden, nechte je doma ale raději 10 dní. Po návratu do školy by dítě nemělo hned začít intenzivně cvičit. Bez velké fyzické námahy by dítě mělo být přibližně dva až tři týdny. Dětský organismus by neměl být přetěžován těžkým nebo tučným jídlem. Výborné je stejně jako u dospělých například kuřecí nebo rybí maso, dostatek zeleniny a ovoce a dostatek tekutin. Je vhodný například chladný čaj oslazený glukopurem nebo džus ředěný minerálkou (nejméně dva litry denně). Minimálně 14 dní po nemoci byste s dítětem neměli navštěvovat místa s velkou koncentrací lidí.

Alergici

Pokud jste prodělali chřipku, měli byste svou rekonvalescenci prodloužit raději ještě o týden. S fyzickou aktivitou začínejte pozvolna. Nezapomínejte na to, že nezanedbatelný vliv na alergii má také psychika. Snažte se tedy udržet si dobrou náladu. Dovolená u moře nebo na horách vašemu stavu výrazněji pomůže, pouze trvá-li minimálně dva, raději ale tři týdny.

Pohyb

Před první zátěží musíte tělo rozhýbat a připravit. V opačném případě si můžete přivodit i docela vážné zdravotní obtíže. Také platí, že byste neměli cvičit s plnou zátěží po prodělané nemoci. I dospělý organismus potřebuje čas na rekonvalescenci. Pokud ale začnete s pravidelnou fyzickou aktivitou už nyní, v létě už uvidíte první výsledky. Nejpřirozenější pohybovou aktivitou je rychlá chůze. Pokud si na ní vyhradíte každý den půl hodiny, snížíte tím riziko infarktu až o třicet procent. Z hlediska rovnoměrnosti zátěže je ideálním sportem také plavání, zvláště pak styly prsa a znak. Stejně tak nelze nic namítat proti běžeckému lyžování. I na českých horách bude sníh na hřebenech určitě ještě aspoň měsíc. Obecně platí, že větší efekt má menší, ale pravidelná fyzická zátěž.

Spánkový rytmus

Světla na jaře přibývá. Pro citlivé osoby to může znamenat narušení spánkového rytmu. Obecně lze poradit dodržování pravidelného spánkového režimu. Přibližně ve stejnou dobu chodit spát a ve stejnou dobu vstávat. Je také dobré jít do práce alespoň část cesty pěšky, abychom organismus vystavili působení denního světla. Na jaře se také musíme vyrovnat s přechodem na letní čas. Abychom si na nový čas rychleji zvykli, je dobré hned po probuzení rozsvítit co nejintenzivnější světlo a snažit se ráno co nejvíce pobývat na přirozeném denním světle. Slunce pomáhá k tomu, aby se naše vnitřní hodiny předběhly.

Jídelníček

Celkově je dobré stravu odlehčit, přidat vitaminy, vlákninu a minerální látky. Do jídelníčku byste podle ní měli v tomto období zařadit především celozrnné potraviny, naopak omezte tmavé maso, uzeniny. Živočišné tuky nahraďte rostlinnými. Nezbytný je po prodělaných virózách zvýšený příjem vitaminů, nejlépe přímo z čerstvého ovoce a zeleniny. Vyrovnejte také deficit stopových prvků - železo se nachází v obilninách, meruňkách, listové zelenině. Nezapomeňte ani na zinek, který působí antivirově, dále hořčík pro správnou činnost srdce, nervů a mozku či jód. Ten pomůže proti chronické únavě a poruchám koncentrace.

Maso

S příchodem jara je potřeba tělo vyčistit od zimních "nánosů˝. Odřeknutí se na nějakou dobu masa, především hovězího a vepřového, k takovému odlehčení výborně poslouží. Konzumujte naopak doporučuje maso drůbeží a rybí, protože je velmi lehce stravitelné. Pokud si hlídáte linii, připravujte drůbeží maso bez kůže - v té se totiž skrývá nejvíce tuku.

Vitamíny

Nejdůležitější je v tomto období dostatečný přísun vitaminu C. Posiluje obranyschopnost organismu, takže se s nachlazením či kašlem vyrovnává daleko snáz. Nejvíce vitaminů je teď v citrusových plodech, paprikách, ale i například v obyčejné petrželi. Dalším zdrojem vitaminu C je rostlina rakytník řešetlákový. Šťáva z oranžových plodů rakytníku se prodává v obchodech se zdravou výživou nebo bylinkami pod názvem Rakytka. Mnozí z vás jistě pěstují na zahrádce mochyni, jejíž plody vypadají jako oranžové lampionky. Uvnitř každého lampionku se skrývá oranžovo-červený plod kyselé chuti. Ten je také výtečným zdrojem vitaminu C a karotenu.

Multivitaminy

Multivitaminy nepoužívejte často. Pokud víte, že vás čeká stresující období, pak má krátkodobé užívání multivitaminu na vaši imunitu pozitivní vliv. Z dlouhodobého hlediska je ale užívání těchto přípravků bez většího efektu. Mnoho lidí podle jeho slov trpí falešným pocitem bezpečí, že díky jednomu či dvěma multivitaminům denně při nezdravém životním stylu (kouření či vyloučení ovoce a zeleniny z jídelníčku) zůstanou fit. Tabletky multivitaminu totiž na rozdíl od zeleniny a ovoce postrádají jednu velmi důležitou složku. Tou je vláknina. Ta se nestrávená dostává do tlustého střeva, kde zvyšuje objem stolice a napomáhá vyprazdňování. Konzumace ovoce a zeleniny s obsahem vlákniny je výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Pitný režim

Denně by měl člověk vypít alespoň 2,5 až 3 litry tekutin. Dodržování tohoto režimu je nutné především v období rekonvalescence. Nejvhodnější je voda, ať už pramenitá, minerální či stolní. Raději neslazená a bez sycení CO2. Vodu můžete prostřídat s bylinnými a ovocnými čaji. Zvláště vhodné jsou například čaje z třezalky, přesličky nebo černého bezu, které působí močopudně a napomohou k lepšímu vylučování škodlivin z těla. Výtečný a osvěžující je též zelený čaj, pít můžete i slabý černý čaj. Za nevhodné považují odborníci silný černý čaj, černou kávu a sladké limonády.

Káva

Omezte kávu, kofein, který se dostává do organismu prostřednictvím kávy, černého čaje, některých nápojů a čokolády, může snížit obsah vitaminů B ve vašem těle. U vitaminu B1 (vitaminu ˝dobré nálady˝) jde až o 50 procent. Nadměrná konzumace kofeinu způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi - a co se jednou zvýší, musí se zákonitě snížit. Proto jakmile hladina cukru v krvi opět klesne, dostavuje se únava. Kofein vás může během noci udržet v bdělém stavu, ovšem na druhý den vaši energii zcela vyčerpá. Pro klidný spánek je nejlepší nápoje obsahující kávu a kofein vynechat.

Bylinkové čaje

V předjarním a jarním období organismus nejlépe reaguje na očistné kúry. Nejvhodnější směs bylin pro jarní kúru je bříza, kopřiva, lopuch, pampeliška (list i kořen). Doporučujeme pití této směsi dvakrát denně. Bylinky nesmějí přejít varem, pouze se zalijí vroucí vodou a nechají se louhovat asi 15 minut. Vhodné je doplnit jarní kúru přípravky z echinacey (třapatky nachové), buď ve formě tinktury, nebo v tabletách. Jsou výborné na posílení imunity pro děti, dospělé a starší osoby. Pokud chcete obnovit síly po prodělané chřipce, můžete vyzkoušet čaje pro rekonvalescenci. Výborný je čaj s dobromyslí, třezalkou, řebříčkem, truskavcem, šalvějí, echinaceou, maliníkem a yzopem. Opatrné na bylinky by měly být těhotné ženy, ne všechny jsou pro ně vhodné.

Povzbuzující čaje

Silný černý čaj zkuste nahradit zeleným, nefermentovaným čajem. Obsahuje polyfenoly, které účinně bojují proti volným radikálům. Kromě toho má osvěžující účinky. Potřebujete-li povzbudit, vyzkoušejte čaj z tymiánu s citronem a kajenským pepřem. Čajovou lžičku tymiánu namočte do šálku horké vody, zakryjte a nechte čtyři minuty vylouhovat. Přidejte šťávu z půlky citronu a špetku kajenského pepře. Nápoj přijde vhod zejména po čtvrté hodině odpolední, tedy v době, kdy je hladina cukru v krvi obecně nejnižší. Můžete jej ale zkusit pít i po ránu.

Homeopatie

Pro příznivce homeopatické medicíny jsou na trhu přípravky, které podporují obranyschopnost organismu. Aby se plně projevil jejich účinek, je třeba je užívat obvykle po dobu dvou až tří měsíců. Na detoxikaci organismu po proběhlých onemocněních nebo virózách jsou určeny kapky Lymphomyostot. Při jejich užívání dochází k podpoře vlastní obranyschopnosti a podpoře regenerace buněk. Tablety Engystol aktivizují a podporují tělu vlastní nespecifickou obranyschopnost. Působí především u virových infekcí, kde obnovují narušenou imunitní rovnováhu. Přípravek mohou užívat i děti, zvláště se doporučuje před návratem do dětského kolektivu.

Jarní sluníčko

První jarní paprsky kůži nespálí, ale pomohou jí připravit se na letní zátěž. Pomáhat přírodě soláriem ale může být zrádné. Jejich používání podporuje předčasný vznik degenerativních kožních změn (stárnutí kůže a tvorbu vrásek), včetně kožních nádorů. Výrobci tvrdí, že na jejich přístrojích se uplatňuje jen bezpečné UVA záření. Dermatologové jim ale oponují: ˝Solárium rozhodně nikomu nedoporučujeme. Myslím, že jen málokteré skutečně vyzařuje jen UVA záření. Ale to už je vlastně bezpředmětné, protože dnes víme, že i toto záření má karcinogenní účinky,˝ říká doc. MUDr. Jana Hercogová, CSc., přednostka Dermatovenerologické kliniky FN v Motole. Pokud už do solária zajdete, nebuďte tam dlouho, chraňte si oči a dodržujte předepsaný program.

Omezte kávu

Kofein, který se dostává do organismu prostřednictvím kávy, černého čaje, některých nápojů a čokolády, může snížit obsah vitaminů B ve vašem těle. U vitaminu B1 (vitaminu ˝dobré nálady˝) jde až o 50 procent, upozorňuje dietní sestra Věra Králová. Nadměrná konzumace kofeinu způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi - a co se jednou zvýší, musí se zákonitě snížit. Proto jakmile hladina cukru v krvi opět klesne, dostavuje se únava. Kofein vás může během noci udržet v bdělém stavu, ovšem na druhý den vaši energii zcela vyčerpá. Pro klidný spánek je nejlepší nápoje obsahující kávu a kofein vynechat.

Provoňte si byt

Při rýmě doporučuji eukalyptový olej. Stačí kápnout dvě kapky na polštář, radí aromaterapeutka Lucie Tvrdíková. Skvělé účinky má podle jejích slov i olej z rozmarýnu. Při nachlazení a chřipce zkuste olej z tea tree. V rozprašovači se dá použít i jako dezinfekce místnosti. Pokud máte chřipku, zkuste následující směs olejů: eukalyptus, tea tree, rozmarýn, levandule, borovice. Povzbuzení a osvěžení navodí citrusové silice: citron, citronová tráva, pomeranč, mandarinka. Tou můžete provonět i dětský pokojíček (od půl roku věku dítěte). Výborná je skořice - působí hřejivě. Zkuste aromaterapeutickou koupel: několik kapek rozpusťte ve sklenici teplého mléka, medu či oleje a přidejte do vany s vodou. Silice jsou koncentrované. Nepoužívejte je neředěné.

Zdroj: Lidové noviny, příloha Zdraví

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
vili

Pisatelka zapoměla na nejdůležitější, a to pití zásadité (živé) vody. Překyselení které dokáže neutralizovat, je to nejpodstatnější, jak se dostat do kondice a hlavně předcházet onecnění.

Lucie

Já jim předcházím díky echinaceových kapek od Imunitu. Sice chuťově jsou hořké, ale za ty výsledky a zdraví stojí za to :)

Josef Votoček

Velmi mě potěšilo to, že mi po chřipce, kterou si nyní léčím, pomůžou lázně a pobyt u moře. Od 1.1.2015 mě zvedli důchod o 256 Kč. Nevěděl jsem, kde tuto ohromnou částku uplatnit a kde "debužírovat" . Inu člověk se učí celý život. Díky !!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce