Inzerce

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

1. srpna 2005, aktualizováno 7. srpna 2005, Ing. Ctibor Perlín CSc.   |   přečteno: 7584x

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E". Takto se označují přídatné látky (aditiva), používaná při výrobě potravin. Označení kódem E a následujícím trojmístným nebo čtyřmístným číslem znamená, že uvedená přísada je evidována Evropskou komisí pro zdravé potraviny a je zařazena jako látka zdravotně nezávadná, povolená k používání při výrobě potravin, ale za přesně definovaných podmínek.

Látky přídatné (aditiva) jsou látky, které prošly složitými toxikologickými testy, trvající několik let a provedené v různých toxikologických laboratořích v různých zemí světa. Toxicita látky se šetří na minimálně šesti pokusných zvířatech, z toho musí být minimálně 3 druhy savců. Podrobné testy určí hodnotu NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) - tedy takovou hladinu zkoumané látky, u které nejsou pozorovány žádné nepříznivé vlivy na testovaném organismu. Jinými slovy, hodnota NOAEL tedy stanoví, kdy je látka pro testovaný organismus zdravotně nezávadná.

Testy ale také počítají s námitkou, že pokusné zvíře může mít jiný metabolismus než organismus člověka a proto hodnotu NOAEL ještě dělí bezpečnostním faktorem, což je hodnota 100 nebo 1000. Teprve jedna tisícina nebo jedna setina hodnoty NOAEL pak udává zdravotně nezávadnou hranici pro lidský organismus, a tou je hodnota ADI (Accetable Daily Intake). Ta udává, většinou v přepočtu na 1 kg tělesné hmotnosti, kde je limit spotřeby té které látky pro člověka. Rozumí se tím to, že při celoživotním dodržování hladiny ADI nebude organismus člověka sledovanou látkou poškozen.

Z uvedeného postupu tedy vyplývá, že toxicita každé látky závisí jednak na fyziologickém stavu člověka (např. kojenci, děti, těhotné a kojící ženy, běžná populace), na typu potraviny (běžná spotřeba, nápoje přístupné dětem, speciality s nižší frekvencí spotřeby), na způsobu následné technologie zpracování nebo kuchyňské úpravy a také na případné vzájemné interakci (vzájemném působení) mezi jednotlivými aditivy a také mezi aditivy a přirozenými složkami potravin. Proto rozhodnutí o tom, do kterým potravin a v jakém množství lze látky přídatné použít, závisí na situaci v té které zemi. I naše vyhlášky k zákonu o potravinách na to pamatují. Konkrétně se jedná o vyhlášku č. 298/97 Sb ve znění vyhlášek dalších, která reguluje použití látek přídatných i dalších chemických látek (kontaminanty, potravní doplňky).

Aditiva, označovaná ve vyhlášce jako látky přídatné, vyhláška rozděluje do několika skupin:

  • barviva
  • konzervanty
  • kyseliny, zásady, soli a estery
  • antioxidanty
  • nosiče a rozpouštědla
  • emulgátory
  • zahušťovadla a stabilizátory
  • náhradní sladidla
  • látky protispékavé
  • látky chuťové a povzbuzující
  • látky leštící a pro úpravu povrchu
  • ostatní

Vyhláška přitom nevylučuje zařazení jedné látky do více (dvou až tří) skupin. Tato vyhláška přídatné látky nejen kategorizuje a popisuje, ale také rozhoduje o způsobu použití aditiv. Rozděluje je z pohledu možnosti použití potraviny i aditiva do několika skupin, a to následovně:

  • potraviny, které nesmějí mít žádný přídavek aditivní látky
  • potraviny, které mohou mít přídavek jen některých aditiv
  • potraviny, pro která jsou povolena výhradně určitá aditiva
  • potraviny, do kterých lze použít aditiv jen v nezbytném množství
  • potraviny, ve kterých lze použít aditiv jednotlivě nebo v kombinaci až do nejvyššího povoleného množství
Tím je tedy omezeno riziko otravy (toxicita) sledovaných látek na minimum.

autor: Ing. Ctibor Perlín CSc., Nadace NutriVIT

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Měli jste někdy potíže s nespavostí?
Zatím hlasovalo 314 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Martin (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 22. března 2017, 20:39:26

    Dobrý večer Biba. Ja som síce nemal klasické ožarovanie ale stereotaktickú rádiochirurgiu,… Diskutovat

  • Jarda (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 25. března 2017, 13:35:52

    Děkuji za povzbuzení ale ze i těch 5mg bude takle znát jsem nečekal.Ale snad se to srovná… Diskutovat

  • Ja (Kvasinkové infekce pochvy) 20. března 2017, 14:27:49

    Hemoroidy Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.