Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak se žije s celiakií?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 20627x )

shutterstock.com

Celiakie se svým dědičným podkladem se vyléčit nedá. Ale na to, aby poškozující zánět na sliznici tenkého střeva vznikl, musí být splněny obě podmínky, tedy dědičná predispozice i lepek. Jedinou léčebnou možností je tedy bezlepková dieta. Znamená vynechání pšenice, žita, ječmene, ovsa a produktů z nich, z jídelníčku.

Logo bezlepkové potraviny

Prvotní klamní dojem, že stačí nejíst chleba a pečivo, se ale záhy rozplyne. S měnícím se životním stylem roste poptávka po trvanlivějších, koncentrovanějších, chuťově výraznějších potravinách, které vyžadují stabilizátory, emulgátory, zahušťovadla a konzervanty. Už snad ani neexistují polotovary, o hotových potravinách ani nemluvě, které by tyto látky neobsahovali. Problémem je, že minimálně polovina z nich se vyrábí z lepkové obilniny - a tak seznam zakázaných potravin roste geometrickou řadou. Uzeniny, paštiky, omáčky, jogurty, pudinky, cukrovinky i sušené ovoce, to vše může lepek obsahovat.

Každý kousek v nákupním košíku musí mít pečlivě pročtenou etiketu. I když tam ale nenajdeme zmínku o lepku, nemusí to znamenat jistotu bezlepkové potraviny. Ty garantovaně bezlepkové mají na svém obalu logo přeškrtnutého klasu.

Občasné porušení bezlepkové diety není stejné, jako u diety třeba redukční, žlučníkové nebo vegetariánské. I minimální množství lepku může zánětlivý proces ve střevě aktivovat, i když se to neprojeví bolestmi břicha, nebo průjmem. Kromě toho je nutné počítat s jakousi rezervou, schovaným lepkem, který unikne naší pozornosti. Trvalé ignorace potřeby bezlepkové diety se vymstí celiatikovi na několika frontách, ale tím nejobávanějším je daleko vyšší pravděpodobnost zhoubných nádorů v oblasti zažívacího traktu.

Začít s dietou je vhodné přirozeně bezlepkovými potravinami jako maso, brambory, čerstvé ovoce a zelenina, rýže, luštěniny. Bezlepkové směsi na chleba a pečivo obsahují mouku kukuřičnou, rýžovou, prosnou, pohánkovou a amarantovou. Lepek, jak už z jeho názvu vyplývá, lepí těsto dohromady, proto je bezlepkové pečivo víc drolivé a rychleji osychá. Pomoci mu můžeme xanthanovou gumou a zamražením plátků bezlepkového chleba v mrazáku.

Pozor na zákeřnosti!

  • Modifikovaný škrob– z pojmenování „modifikovaný“ nemůžeme vědět, jestli se jedná o škrob kukuřičný, rýžový, bramborový anebo pšeničný.
  • Zmrzlina– může obsahovat gluténové stabilizátory.
  • Alkohol– pálený z obilnin, pivo, kterého kvalitu mimo jiné určuje i ječný slad.
  • Sójová omáčka– téměř všechny sójové omáčky na trhu obsahují výtěžky z pšenice.
  • Žvýkačky– obsahují gluténový stabilizátor.
  • Jogurt, měkký sýr– závisí od výrobce a typu jogurtu, ale je lepší se poradit se sdružením celiatiků, nebo kontaktovat výrobce.
  • Uzeniny- párky, šunky, sekaná, salámy i tlačenky.
  • Koření – bílý pepř, kari , vegeta a další.

Nezoufejte!

Nezoufejte! Už jenom to, že máte stanovenou diagnózu, je výborné. Bezlepková dieta kromě celiakie pomáhá i u mnohých jiných nemocí jako například lupénky, nebo autismu a schizofrenie. Je taky doporučovaná ženám v menopauze a co je novinkou, podle průzkumů si s ní můžete i zredukovat vrásky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jan
4x

S celiakii se nemusí žít špatně, chce to zvolit chutné a dobré potraviny. Celiakii nemám, ale dodrřžuji bezlepkovou dietu, protože se citím lépe. zkuste tyto potraviny http://www.mlsamebezlepku.cz/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce