Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak sedět správně u počítače, aby to neodnesla vaše záda

( Komerční prezentace | přečteno: 2378x )

Pokud pracujete v kanceláři nebo doma dlouho sedíte u počítače, rozhodně se bude hodit pár tipů a triků, jak ulevit vašim zádům. Stačí dodržovat pár pravidel a vaše záda vám budou vděčná.

shutterstock.com
Při čtení tohoto článku se hned ze začátku zastavme. Čtete ho ze svého počítače nebo notebooku? Zkusme se podívat, jak u toho sedíte. Máte správně nastavenou židli, rovná záda a krk? Sedíte od stolu ve správném úhlu a je monitor či obrazovka dosti daleko od vašich očí?

To vše má vliv na vaše záda a krční páteř. Pokud sedíte u počítače dlouho a nesprávně, můžou vaše záda dlouhodobě trpět, a navíc kvůli špatné krční páteři hrozí bolesti hlavy nebo migrény.

Židle jako alfa a omega

Výběr správné židle je základ. V práci ale třeba nemáte možnost výběru té správné, je ale klíčové také její nastavení vůči stolu. Sedák by měl být tak vysoko, abyste měli možnost položit ruce na klávesnici a paže s předloktím tvořily úhel 90°. Kolena by měla být ohnutá v tom samém úhlu a chodidla by vždy měla dosáhnout bez problému na zem. Zadní opěrka židle by měla správně končit až u vrchní části lopatek. Ideální také je, aby měla židle hlavovou opěrku, která bude nastavená rovně, a tak vás bude nutit držet krční páteř ve správné poloze.

Správná vzdálenost od monitoru

Pokud nemáte opěrku hlavy, je zásadní, abyste hlavu drželi rovně. Sklánění hlavy, nebo naopak jejím záklonem zatěžujete příliš krční páteř. To samozřejmě souvisí i s tím, zda máte správně nastavený monitor. Ten by měl být od vás tak daleko, abyste k němu rovně natáhli paži, popřípadě je to 50 – 70 cm. Sezení blíže u monitoru jednak ničí vaše oči, a jak už jsme říkali, má vliv na nesprávnou polohu krční páteře.

Výška monitoru by měla být nastavena tak, abyste se na něj dívali zpříma a nemuseli hlavu zaklánět či naopak. Vybírejte tedy pokud možno monitor tak, aby se dal naklánět a otáčet kolem vlastní osy, a vy si ho mohli nastavit dle vašich potřeb.

Dejte si jednou za čas pauzu

Přesto, že sedíte u počítače nebo notebooku správně, je nutné tělo jednou za čas protáhnout. Dejte si jednou za hodinu na 5 – 10 minut pauzu, vstaňte a protáhněte se. Pokud máte možnost na chvíli opustit kancelář, pomůže vám pár minut chůze venku. Odpočinou si také oči, protože zaostří dál, než na monitor.

A jaké cviky vám při dlouhém sezení u počítače pomohou protáhnout?

Vytažení rukou

Držte v sedě vzpřímenou polohu a ruce vytáhněte rovně nad sebe. Paže se a svaly zad by vám měli pnout. Vytáhněte ruce tak daleko do výšky jak jen můžete. Hlavu přitom držte rovně.

Předklon 90°

Chytněte zezadu vaší židli za opěrku a stoupněte si na délku rukou. Ohněte tělo směrem k opěrce tak, aby kyčle a boky tvořily úhel 90°. Svaly zad a rukou by vám měli pnout. Záda neprohýbejte a držte v této poloze alespoň 30 vteřin. Chodidla musí být po celé ploše pevně na zemi.

Protažení krčních svalů

Držte vsedě vzpřímenou polohu a pravou rukou si chytněte levou část hlavy. Ruka musí vést nad temenem. Tahem přímo k rameni protáhněte svaly krku na levé straně. To samé pak zopakujte na pravou stranu. Dalším cvikem k protažení krční páteře je předklon a záklon hlavy. Ramena dejte co nejníž a hlavu skloňte tak, aby se brada co nejvíce přiblížila k hrudníku. Následně hlavu co nejvíce zakloňte. V každé poloze vydržte alespoň 10 vteřin.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce