Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak správně pečovat o své zuby

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 17228x )

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s paní Doc. MUDr. Janou Duškovou, CSc.,Výzkumný ústav stomatologický.

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s paní Doc. MUDr. Janou Duškovou, CSc. z Výzkumného ústavu stomatologického, která proběhla ve čtvrtek 17. ledna 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz

Moderátor: Vítám všechny, kteří se rozhodli navštívit nás v dnešní živé diskusi. Vítám paní docentku Duškovou mezi námi. Chci se hned zeptat: Mají moc práce čeští stomatologové v porovnání s minulostí, nebo se národ naučil pečovat o chrup?

Doc. Dušková: Děkuji za uvítání a pokusim se rychle odpovědět na první dotaz. Ano, myslím si, že mají více práce, ale není to v souvislosti s lepší péčí o chrup na straně pacientů.

Moderátor: Když jsme byli školou povinní, pamatuji se, že jsme pravidelně chodili se školou na fluorizaci: veskrze nepříjemné, ale věřím, že účinné. Proč se od toho upustilo?

Doc.Duskova: Vsouvislosti s transformací zdravotnictví se ustoupilo ve stomatologii od dvoukolové sanace dětí a s tím související kolektivní preventivní fluoridace. Zodpovědnost za stav zubů byla přesunuta na rodiče a tím se ztratila i tato velice účinná metoda.

Sarka: Nedavno se mi stala zvlastni vec, presla jsem k jinemu zubari a ten mi udelal rentgen vsech zubu a zjistil, ze mam vsude pod plombami kaz. Je to normalni, kdyz uz jsou to plomby stare od detstvi nebo mam chodit na rentgen casteji? Diky.

Doc.Duskova: Součástí první prohlídky zubů v každém kalendářním roce je také rtg vyšetření. Takže toto vyšetření byste měla mít provedené v každém kalendářním roce. Nevím, kolik výplní s kazem máte na mysli, ale jako "normální" bych to v žádném případě nenazvala.

martina: Chtela bych se zeptat, jak casto chodit v tehotenstvi na kontrolu k zubari, a jake pouzivat vitaminy. Dekuji

Doc.Duskova: Zdravotní pojišťovny proplácejí zubním lékařů pro těhotné ženy 1 prohlídku navíc, tj, tedy 3 na jeden kalendářní rok. Používání vitamínů se v našem oboru nevymyká obecně platným zásadám pro ostatní medicinské obory - stomatologie nemá žádné jiné, vyšší nároky.

Moderátor: Dotaz jedné čtenářky, která nyní nemůže být na počítači: má žlutou sklovinu (nekouří, nepije), normální bělící pasty zuby nevybělí. Pomohlo by v jejím případě bělení laserem?

Doc.Duskova: V současnosti je více možností bělení zubů, kromě zubních past také bělení prováděné v zubních ordinacích nebo doma pod dohledem Vašeho zubního lékaře a také laserové. Určitě tedy stojí Váš kosmetický problém za konzultaci u Vašeho ošetřujícího nebo na specialozovaném pracovišti, které se některým z uvedených způsobů zabývá.

martina: Kolik stoji beleni zubu?

Doc.Duskova: Pro Martinu: Bělení zubů je nadstandardní výkon, na který zdravotní pojišťovny nic nepřiplácejí. A ceny se tedy souvisí nejen s použitým postupem, ale i s náklady zařízení, a proto se mohou různě odlišovat. Není pro ně stanovená fixní cena. Doporučuji obrátit se na několik zařízení a zjistit si cenu.

Markéta: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je Váš názor na elektrické zubní kartáčky. Má význam investovat 2.000 Kč?

Doc.Duskova: Elektrické zubní kartáčky patří mezi oblíbené pomůcky k domácí péči o chrup. Své místo mají především tam, kde nejsou podmínky pro standardní provádění domácí péče. Protože čas, který potřebuje k dokonalému vyčistění zubů se tím způsobem nedá redukovat a hlavně je tady značná finanční nákladnost. Svým pacientům doporučuji spíš klasický kartáček, který budou pravidelně nejen používat, ale také vyměňovat za nový.

anna: Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně bílých plomb. Mám nechat dětem, které již mají stálý chrup, vyměnit amalgamové plomby za bílé?

Doc.Duskova:: Odpověď není zcela jednoduchá. Záleží na stupni kazivosti., na rozsahu výplní a také na schopnosti spolupráce Vašich dětí se zubním lékařem. Samozřejmě že "bílé" jsou daleko náročnější na ústní hygienu. Ale zároveň platí, že ve třetím tisíciletí máme daleko vyšší nároky nejen na funkčnost a životnost výplní, ale také na estetiku. A tyto nároky splňují pouze výplně v barvě zubu

martina: Jake jsou prvni priznaky parandetozy a pozna ji zubni lekar pri navsteve pacienta?

Doc.Duskova: Jedním z prvních příznaků vznikajícího onemocnění parodontu je krvácení dásní při čistění zubů nebo při ukusování tvrdé stravy. To je neklamný signál pro vyhledání stomatologické ordinace. Zkušený zubní lékař samozřejmě při zubním a rtg vyšetření pozná i začínající onemocnění

Moderátor: Běžně při čištění zubů trochu krvácí dásně. Můj stomatolog to ví, ale nevzrušuje se. Je to paradentoza nebo příliš tlačím kartáčkem na dásně (čistím rychlými pohyby, tvrdým kartáčkem a ráda přitlačím)? Vadí můj způsob čištění mým zubům?

Doc.Duskova: Vzhledem k tomu, že Váš zubní lékař nereaguje na Vaši zprávu o krvácení dásní při čistění, tak ve Vašem případě půjde spíš o nevhodnou techniku čistění. Jestliže věnuje čistění odpovídající dobu, není určitě nutné používat větší tlak a tvrdý zubní kartáček. Vámi popisovaný postup čistění představuje pro zuby určité riziko. Riziko Vašeho čistění se týká hlavě oblasti zubních krčků, kde při horizontálních pohybech kartáčkem vznikají defekty, které při určitém rozsahu vyžadují ošetření výplňovým materiálem.

dada: Prosím o radu, před rokem a půl jsem podstoupila resekci kořene na dvojce nahoře vpravo. Mám ale stále velké bolesti, rentgenové snímky jsou dle lékařů v pořádku. Zub je na dotyk citlivý a bolest je někdy až k nevydržení. Moje zubní lékařka tvrdí, že ze stomatologického hlediska je vše v pořádku, že zub nevytrhne a poslala mě na neurologii, tam se na mne dívají jako co tu dělám, když mě bolí zuby.

Doc.Duskova: V některých případech může i po úspěšně provedené resekci kořenového hrotu přetrvávat bolest např. na pohmat, ale doba kterou uvádíte se mi zdá příliš dlouhá. Doporučila bych Vám proto konzultovat Vaše obtíže s někým z pracoviště, které se specializuje na stomatochirurgické výkony. V Praze to jsou např. fakultní pracoviště na stomatologický ústav.

rybka: Chtěla jsem se zeptat na spravny zpusob cisteni zubu. Jestli napred pouzit mezizubni kartacek a nit a pak klasicky kartacek anebo naopak. A dalsi dotaz - co delat proti krvaceni z dasni pri cisteni zubu? Dekuji

Doc.Duskova: Děkuji za Vaše dotazy, které přesně souvisí s dnešním tématem. Postup při čistění zubů má svá pravidla a ty je nejvýhodnější individuálně probrat a taky nacvičit buď s Vaším ošetřujícím stomatologem nebo s dentální hygienistkou. Obecně se ale dá říci, že standardní čistění má předcházet použití nadstavbových pomůcek. Na Váš dotaz o krvácení - jestliže zvládáte správnou techniku čistění, nelze zodpovědět bez klinického vyšetření.

tomas v.: Co si mysilte o pouzivani mezizubnich a jednozubnich kartacku?

Doc.Duskova: Mezizubní a jednosvazkové zubní kartáčky mají, stejně jako zubní nitě, své nezastupitelné místo při provádění ústní hygieny. Jejich používání ale není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát a samozřejmě existuje i riziko poškození dásní při nevhodném používání. Proto doporučuji obrátit se na zubního lékaře a podle Vaši momentální situace zvolit nejvhodnější typ

Hana: Můj zubní lékař mi sdělil, že mám počínající parodentozu. Je mi 39 let a myslím si, že používat jen lepší zubní pastu nestačí. Kde bych se měla nechat vyšetřit či poradit, abych něco nezanedbala?

Doc.Duskova: Souhlasím, že jenom zubní pasta vše nevyřeší. Doporučila bych konzultovat specializované parodontologické pracoviště. Ve většině našich měst fungují zubní lékaři s rozšířenou specializací i pro parodontologii, nejjednodušší situace je samozřejmě v městech, kde jsou i fakultní nemocnice.

Elina: Dobrý den, dnes mi byl vytržen zub moudrosti, můžete mi prosím poradit, jak se mi rána co nejdříve zacelí. Známý radil řepík lékařský, sousedka zase heřmánek. Děkuji za odpověď

Doc.Duskova: Doufám, že se ve Vašem případě jednalo o plánovaný výkon a tak i naděje na klidný průběh bude daleko vyšší, než když se musí k extrakci přistupovat v akutním stavu. Doporučila bych chladit tvář i extrakční místo - skvělou službu Vám udělá dobrá zmrzlina, ale bez oříšků. Dále jsou doporučovány enzymové preparáty typu Wobenzym, ale s tím je potřeba začít co nejdříve. K mírné lokální desinfekci můžete použít jak nálev z heřmánku, tak ze šalvěje nebo to, s čím máte sama nejlepší zkušenost. Osvědčily se i výplachy Tantum verde - po výplachu je dutina ústní mírně anestezovaná a tak nebudete mít obtíže s jídlem.

Moderátor: Náš čas vypršel, děkuji všem za účast, děkuji paní docentce za trpělivost a atěším se se všemi opět někdy "na čtenou". Příjemný den všem

Doc.Duskova: I já děkuji Vám a těším se, že se zase někdy sejdeme.A to třeba i při praktické prevenci ve stomatologii, to je třeba u nás na oddělení. Upřímně Vás zdraví Jana Dušková

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
ema

Paní doktorko, mám zlutou sklovina a kdysi dávno, kdyz jsem delala ledacos aby byly bílé mne stopnul jeden pan primár - ze mám být ráda, ze tyhle zuby jsou pevnejsi a dyl vydrzi. ze pripadným bělenim si je jen poskodim - jak to tedy je: Diky


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce