Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak to bude letos na podzim s úhradami očkování proti chřipce?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5651x )

Pro ochranu před chřipkou je třeba absolvovat očkování každoročně, nejlépe už na podzim ještě před začátkem chřipkové sezóny. Z veřejného zdravotního pojištění ho mají hrazené senioři nad 65 let a další zákonem vyjmenované skupiny zdravotně oslabených a rizikových pojištěnců (viz dále).

shutterstock.com

U lékaře tito pojištěnci neplatí vůbec nic, pokud si nechají aplikovat vakcínu, kterou pojišťovny – jako ekonomicky nejméně náročnou variantu – plně hradí. Která konkrétní vakcína je tou ekonomicky nejméně náročnou, se může měnit. Vychází to totiž z rozdílu aktuálních cen jednotlivých vakcín a výše jejich úhrad pojišťovnou, což určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. V sezóně 2017–2018 je plně hrazená vakcína VAXIGRIP, jejíž cenu pokryje (v případě balení 20x0,5ML) stanovená úhrada z veřejného zdravotního pojištění ve výši 150,12 Kč za 1 dávku. Pokud si pojištěnec vybere jinou vakcínu, musí cenový rozdíl lékaři na místě doplatit. Nejdražší je nová čtyřvalentní vakcína VAXIGRIP TETRA; v lékárně může stát maximálně 486 Kč, takže u ní by rozdíl mohl být až 336 Kč. Aplikaci ale pojišťovna hradí i u dražších vakcín.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

Zákonem stanovené skupiny pojištěnců, kterým zdravotní pojišťovny hradí vakcínu (léčivý přípravek obsahující očkovací látku v provedení nejméně ekonomicky náročném) a aplikaci vakcíny proti chřipce, jsou celkem čtyři:

  1. Všichni pojištěnci nad 65 let věku.
  2. Pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk.
  3. Třetí skupinou jsou pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest nebo ledvin nebo diabetem. Nikoli tedy např. každý diabetik, ale jen ti se závažným onemocněním, kteří mají nasazené léky.
  4. Čtvrtou skupinou jsou osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

Čtěte také: Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet

Ostatní zájemci, kteří nepatří do vyjmenovaných rizikových skupin, si očkování proti chřipce musí zaplatit. Mohou na něj ale získat příspěvek od své zdravotní pojišťovny v rámci nejrůznějších preventivních programů či balíčků.

Jaký příspěvek nabízí vaše zdravotní pojišťovna čtěte zde: Příspěvky pojišťoven na očkování proti chřipce 2017

Pojištěnci nad 65 let mohou mít hrazené i očkování proti pneumokokovým infekcím

Připomínáme ještě, že pojištěnci nad 65 let mohou mít hrazené i očkování proti pneumokokovým infekcím, pokud se pro ně rozhodnou. Tyto infekce patří k nejnebezpečnějším komplikacím chřipky a ohrožují hlavně seniory a malé děti. Novinkou od 1. září 2017 je, že pro nepovinné očkování seniorů proti pneumokokům je stanovena jako ekonomicky nejméně náročná varianta vakcína Prevenar 13 (místo vakcíny Pneumo 23, která již není v ČR na trhu). Pojištěnci ve věku nad 65 let tedy mohou získat očkování vakcínou Prevenar 13 zcela zdarma. Děti mohou mít očkování proti pneumokokům hrazené, pokud jim jsou všechny dávky vakcíny aplikovány do 7. měsíce věku. Plně hrazenou variantou je pro ně očkování vakcínou Synflorix.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce