Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak u dítěte zjistit a léčit tupozrakost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4840x )

Máte podezření, že vaše dítě špatně vidí? Stává se například, že při kreslení hodně natáčí hlavu na jednu stranu a dívá se spíš jen jedním okem. Mělo by se to řešit s očním lékařem?

shutterstock.com

Rozhodně ano, můžete se obrátit na praktického lékaře pro děti a dorost, u něhož je dítě registrováno, a ten ho pošle na odborné oční vyšetření, nebo na očního lékaře přímo. Návštěvu lékaře neodkládejte, mohlo by jít o tzv. tupozrakost, což je snížená schopnost vidění levého nebo pravého oka. Takové dítě na jedno oko vidí velmi dobře, ale na druhé o mnoho hůře. Někdy je to spojeno se šilháním, často ale tuto vadu neprovázejí viditelné změny. Tupozrakost je třeba podchytit a léčit co nejdřív, nejlepších výsledků se dosahuje u dětí do 4 let.

Čtěte také: Je nutné pořizovat brýle dítěti při +0,5 dioptriích

Tupozrakost se léčí pravidelným cvičením postiženého oka a okluzí, tedy zakrýváním zdravého oka. Nelze ji řešit žádnou operací. Léčba většinou probíhá ambulantně na specializovaném pracovišti; v případě nutnosti může být dítě intenzivně rehabilitováno v léčebně pro děti se zrakovým postižením. Ambulantní léčbu i rehabilitaci dětí s těžšími vadami v léčebně pojišťovna samozřejmě hradí. Při léčbě tupozrakosti je nutná důsledná spolupráce rodičů, očního lékaře, ortoptisty a zrakového terapeuta. Nezbytné jsou pravidelné kontroly, protože během cvičení často dochází ke změnám (zlepšení) v dioptriích a podle klinického stavu se musí upravovat jak délka cvičení, tak i nošení okluzoru.

Oční lékař nejdříve přesně zjistí u dítěte případnou dioptrickou vadu. Po nasazení brýlí je nejdůležitější správné zakrytí lépe vidoucího oka tzv. okluzorem. Okluzory pojišťovna hradí podle potřeby (není stanovená frekvence) v cenách dle Úhradového katalogu. Nejčastěji je používán okluzor náplasťový. Lepí se přímo na kůži a zajišťuje tak dokonalé zakrytí. Další možností je okluzor gumový s přísavkou na sklo. U něj ale dítě může „podkukovat“ okolo. Existují i okluzory gelové, plastové či látkové. Je důležité vybrat takový, který bude dítěti vyhovovat. Dokonalé zakrytí zdravého oka a přesná korekce oční vady brýlemi jsou základním předpokladem, jak vycvičit tupozraké oko.

Čtěte také: Jak přispívá pojišťovna na brýle

Cvičení pod přímým dohledem odborníka je nutné doplňovat cvičením doma, nestačí pouze dítěti zakrýt zdravé oko. Důležité je tupozraké oko co nejvíce namáhat při jakékoli činnosti, při které se dívá do blízka, samozřejmě po důkladném zakrytí lépe vidoucího oka. Vhodné je prohlížení obrázkových knížek nebo u větších dětí četba, stavebnicové hry, kreslení, navlékání korálků, ale i počítačové hry.

Podstatnou roli při včasném odhalení tupozrakosti hraje povědomí o dědičnosti zrakových vad. V rodinách, kde má někdo dioptrickou vadu nebo šilhá, budou mít s jistou pravděpodobností toto postižení i děti. Na každé zrakové postižení v rodině je proto třeba aktivně upozornit lékaře, i když vyšetření očí a zraku je součástí preventivních prohlídek u praktického lékaře pro děti a dorost, a to počínaje již novorozeneckým obdobím. Lékař se ale na možnou vadu může více zaměřit a dítě včas pošle na odborné oční vyšetření. O tupozrakosti nebo jiném problému se zrakem může svědčit nejen naklánění hlavičky na jednu stranu a přivírání jednoho oka, ale i to, že dítě často zakopává a naráží do věcí, mne si oči, často mrká, mhouří očí apod. Ideální je odhalit tupozrakost ve 2–3 letech, kdy jsou výsledky léčby nejpříznivější.

Čtěte také: Syndrom suchého oka - nepleťte si ho s alergií

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce