Inzerce

Jak vzniká zubní kaz?

23. srpna 2007, Prof. MUDr. Zdeněk Broukal CSc.   |   přečteno: 13704x

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností bakterií, streptokoků a laktobacilů.

foto: shutterstock.com

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností specifických mikroorganismů, tzv. kariogenních streptokoků a laktobacilů.

Kariogenní mikroorganismy, jsou-li v dětských ústech přítomné ve zvýšeném množství, štěpí cukry a škroby, které s potravou ústy procházejí. Vznikají při tom organické kyseliny, jako kyselina mléčná, octová, máselná, propionová a některé další. Tím se okyseluje prostředí na povrchu zubu a povrch sklovinného minerálu - apatitu se odvápňuje. Sliny tomuto procesu účinně brání. Neutralizují vznikající kyseliny, ředí je a odplavují, přinášejí do úst vápník a fosfáty, které drobná naleptání dokážou opravit.

Je-li ale kariogenních mikroorganismů příliš mnoho a cukry procházejí ústy velmi často, sliny už kyselé ataky nezkompenzují a vzniká zubní kaz - defekt tvrdých zubních tkání. Defekt se zpočátku nachází jen ve sklovině, postupně ale proniká i do dentinu a do zubní dřene. Zubní kaz nejčastěji vzniká na určitých, říkáme predilekčních místech, kterými jsou rozbrázděné kousací plošky postranních zubu, stoliček a kontaktní plošky, jimiž se zuby v zubních obloucích dotýkají.

Ve hře jsou tedy čtyři faktory vzniku zubního kazu, mikroorganismy, cukry a škroby v potravě, kvalita povrchu zubu a kvalita slin a frekvence, s níž se tři předešlé faktory uplatňují. Podívejme se podrobněji na jednotlivé faktory vzniku zubního kazu, abychom pochopili, v čem spočívá jeho účinná prevence.

Kariogenní streptokoky a laktobacily jsou mikroorganismy velmi dobře adaptované na prostředí dutiny ústní. Nacházejí se prakticky jen v ústech lidí a společensky chovaných domácích zvířat. Jejich zvláštní vlastností je, že se dovedou přichytit, říkáme adherovat, na povrch zubu, rychle se zde pomnožovat a vytvářet tzv. zubní mikrobiální povlak. Do úst dítěte se dostávají až v době, kdy dítěti začínají prořezávat mléčné zuby. Zdrojem kariogenních mikroorganismů jsou tedy ústa dospělých a vektorem přenosu jsou sliny.

Název "cukry" je široké označení pro chemicky příbuznou skupinu látek, které slouží jako nejdůležitější energetický zdroj výživy dítěte. Zahrnují jednak jednoduché cukry, monosacharidy a disacharidy a jednak jejich polymery – škroby. Jednoduchým cukrem přítomným v mateřském mléce je laktosa, disacharid složený z galaktosy a glukosy. Škroby a další jednoduché cukry, zejména sacharosa, se pak objevují v pokračující a smíšené dětské výživě.

Zuby prořezávají do úst v době, kdy sklovina, respektive její povrch, ještě není plně mineralizována a je snáze zranitelná kyselinami. Proces dozrávání, který zajišťuje slina, bude trvat ještě zhruba dva roky po prořezaní. Tento proces bude probíhat o to účinněji, čím delší dobu bude povrch zubu čistý, bez zubního mikrobiálního povlaku. O slině si musíme uvědomit ještě jednu důležitou okolnost. Tvorba slin ve velkých slinných žlázách probíhá neustále, její množství se reflexně zvětšuje při příjmu potravy a významně se snižuje ve spánku. A malé dítě spí opakovaně i v průběhu dne a celková doba spánku je mnohem delší než u dospělého.

Teď jsme u častosti situací, kdy se faktory mikroorganismu, výživy a ústního prostředí překrývají, tedy působí společně. Kariogenní mikroorganismy se v ústech dítěte, jak už víme, objevují s prořezáním prvních mléčných zubu a jejich množství je závislé na častosti příjmu sacharidové potravy, později také na frekvenci a účinnosti čistění zubu. Sacharidy procházejí ústy kojeného dítěte šestkrát i vícekrát v průběhu dne. I pokračující a smíšená výživa se v dalším období života podává pětkrát i vícekrát za den. Povrch zubu po prořezání bude ještě nějakou dobu dozrávat a ochranná funkce sliny ve spánku se značně snižuje. Riziko vzniku zubního kazu je tedy z mnoha pohledu u menších dětí značné a omezení nebo eliminace rizika kazu jsou zcela závislé na uvědomělém preventivním chování rodičů a ostatních členů rodiny.

Výchova k tomuto uvědomělému preventivnímu chování obecně je důležitou součástí výchovy mladé generace k mateřství a rodičovství a důležitou součástí přípravy nastávající maminky a rodiny na mateřství. V komplexu hovoříme o tzv. prenatální a perinatální antimikrobiální profylaxi kazu mléčného chrupu.

Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení mikrobilologického testu.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg

autor: Prof. MUDr. Zdeněk Broukal CSc.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Inzerce
Inzerce http://www.stopstigma.cz
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Karkulín (Pomoc při cukrovce) 16. ledna 2017, 21:36:25

    Dobrý večer, sprej používám už dlouho a nemám proti němu žádné výhrady. Malý skladný,… Diskutovat

  • Eliška (Ostruha patní kosti ) 19. ledna 2017, 09:23:48

    Mohla bych se s vámi zkontaktovat ? Děkuji Diskutovat

  • Katka (tonsilektomie) 16. ledna 2017, 09:13:16

    Dobrýden, ahoj.... mě čeká tonsilektomie ted v unoru, bojim se boji, ale uz ty mandle osklivy… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.