Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak vznikají jizvy?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13306x )

Na místě, kde byla poraněná kůže, vzniká jizva. Ta se buď časem zahojí a zmizí, anebo stopy po úrazu či popálenině zůstávají na celý život.

shutterstock.com

Místo, kde byla narušená celistvost kůže, zůstává světlejší nebo naopak více červené než její okolí. Jizvy ale zůstávají i po některých onemocněních, jako jsou neštovice nebo akné. V neposlední řadě pak můžeme zmínit strie, které signalizují, že se kůže v některém místě velice natáhla zpravidla následkem příbytku na váze. Strie jsou drobné jizvičky na kůži, které vznikly mechanickým popraskáním elastických vláken v hlubší vrstvě pokožky.

Nejhůře se hojí jizvy po popáleninách. Jsou také nejbolestivější a nejvíce viditelné. Popáleniny patří k nejvážnějším úrazům, které mohou člověka potkat. Zatímco po popálenině prvního stupně se kůže během několika dní zahojí, popáleniny druhého a třetího stupně vyžadují chirurgický zákrok a v některých případech dokonce i amputaci končetiny.

Hojení po vážnějších popáleninách trvá několik měsíců, během nichž jizvy nejprve tuhnou, mění barvu, bolí, svědí a jsou velice citlivé. Až po několika měsících nová kůže znovu změkne.

Popáleniny, ale i vážnější zranění, vytvářejí keloidní jizvy. Místo na kůži je vyšší než okolí a často má jiné zabarvení. Sklon ke keloidním jizvám mají spíše mladší pacienti. Tento druh jizev se tvoří na krku nebo na zádech. Jejich problémem je, že ke korekci nelze použít chirurgickou metodu, protože keloidní jizva by se vytvořila znovu. Tady je místo pro přípravky, které hojení jizev napomáhají.

Opakem keloidní je hypertrofická jizva. Ta je naopak nižší než její okolí, vytváří se u starších lidí nebo u těch, kteří nejsou v dobré fyzické kondici.

Jizvy způsobují nejen estetický problém, ale v některých místech, například na kloubech, mohou negativně ovlivňovat i hybnost končetin.

Léčení je proto vhodné zahájit co nejdříve. Korekce jizev bude účinnější u čerstvých hned po zacelení rány. Vhodné přípravky dokážou eliminovat svědění, pálení, a napomohou k lepšímu vzhledu poraněného místa.

Zdroj: www.scarheal.cz

Máte jizvu, kterou se snažíte skrývat? Napište nám do diskuse nebo na mail redakce@ordinace.cz.

Inzerce
2012_05_23_ScarHeal_546x160px_bez_ceny.png
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal

Na hojení jizev je nejlepší jitrocel. Ja jsem utrpěl popaleniny na 13% těla a dva měsíce jsem ležel na popaleninovem centru v Ostravské fakulní nemocnici po propuštěni z nemocnice jsem se lečit začal sám, nabíral jsem si větší množství jitrocelele a tojsem pomlel mlynkem na maso a tuto kaši jsem přikladal na postižené místo atak jsem si vylečil popaleninu 3.stupně, že dnes nemám skoro žadnou jizvu. Dnes vyrábím jitrocelovou mast, která je ještě účinnější na hojení veškerých ran a jizev. sulic@seznam.cz

Paj8

Moc díky za článek https://www.ordinace.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Hojení ran a jizev
Partner rubriky Hojení ran a jizev

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Stříbro a jeho hojivé účinky

Všichni spojujeme představu stříbra především s jeho využitím ve šperkařském průmyslu, případně si vzpomeneme na babiččiny stříbrné lžičky. Méně rozšířená už je informace o tom, že stříbro také patří k nejvodivějším látkám a má antibakteriální účinky. Proto se z něj vyrábějí například některé chirurgické nástroje nebo slouží k podpoře hojivých procesů při léčbě ran.

Hojení chronických ran pomocí moderních obvazů

Obvazové materiály jsou nedílnou součástí léčby,významnou roli ale hraje i životní styl.

Jak urychlit hojení ran po operaci

Rychlé hojení operačních ran znamená menší pooperační komplikace a časnější návrat do normálního života. Rychlost, s jakou se rána zahojí, lze ovlivnit mnoha faktory: od správného provedení chirurgického zákroku po péči o ránu, dostatečnou výživu a přísun vitamínů a minerálů.

Máte jizvu a trápí Vás co s ní?

Jizva, latinsky cicatrix, je výsledným, definitivním stavem, který vzniká jako následek poranění kůže pronikající až do podkoží.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce