Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jaký je vztah kojenců k ukolébavkám?

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 13849x )

Předpokládá se, že jednoznačně kladný. Já o tom nejsem zcela přesvědčena. Snad v každé knize pro maminky (až na čestné výjimky, které nám zakazují vše, co by mohlo dítě rozmazlit) autor či autorka doporučuje, aby se dítěti před spaním zpívalo. Zpívám ráda, celkem čistě, můj hlas je příjemně sametový a navíc se mohu pochlubit takovým repertoárem uspávacích písní, jako málokterá matka v této republice i zemích EU.

Předpokládá se, že jednoznačně kladný. Já o tom nejsem zcela přesvědčena. Snad v každé knize pro maminky (až na čestné výjimky, které nám zakazují vše, co by mohlo dítě rozmazlit) autor či autorka doporučuje, aby se dítěti před spaním zpívalo. Zpívám ráda, celkem čistě, můj hlas je příjemně sametový a navíc se mohu pochlubit takovým repertoárem uspávacích písní, jako málokterá matka v této republice i zemích EU. Zpívání je pro mne naprostou samozřejmostí a jeho aplikace před usnutím mi problémy nečiní.

U prvního dítěte uspávání písní totálně selhalo. Bylo to pravděpodobně způsobeno návykem na večerní kojení, které jsme praktikovali poměrně dlouho (nechci se příliš zviditelňovat před komisí, která ve Světové zdravotnické organizaci uděluje zlaté medaile za kojení, ale bylo to dva a půl roku). U prsu většinou dítě usnulo, takže jsem ho zpěvem již nerušila a pokud jsem mu místo mateřského mléka nabízela lidovou píseň, byla jsem vždy kategoricky odmítnuta.

Druhý syn je na zpívání zvyklý , ale nezdá se, že by zpěv měl rozhodující podíl na tom, jestli usne, nebo ne. Naopak, některé písně, označené v názvu výslovně jako ukolébavky, ho přivádějí od ospalosti zpět k činnosti. Neocení českou, ba ani moravskou lidovou "Zahrajte mi ztichučka, javorové husle", která je v mém podání zvlášť líbezná. Také chodskou "Hájo hájedlo, hajčiči hajčiči" jsem vyřadila poměrně brzy, protože synovi zřejmě vadilo, že zcela neporozumí textu.

To mne vedlo k tomu, že jsem zkomponovala ukolébavku vlastní, ve které se objevovaly výrazy ze slovní zásoby mého dítěte -- samozřejmě mama, tata, baba, vava (bratr Václav) a pak nepřeložitelné kaje-kaje a kata-kata. Text ukolébavky na jednoduchou melodii byl následující:

1. sloka: Kaje, kaje, kaje, mama, mama, ma. Kaje, kaje, kaje, tata, tata, ta.
2. sloka: Kaje, kaje, kaje, baba, baba, ba. Kaje, kaje, kaje, vava, vava, va.
Refrén: Kaje, kaje, kata, kata. Kaje, kaje, kata, katá.

Bohužel ukolébavka z vlastní dílny působila pouze v době, kdy mělo dítě uzavřený a poměrně jednoduchý slovník. Jakmile začal chlapec používat slovo meme (znamená můj oblíbený malý béžový nechlupatý medvídek, ne ten velký chlupatý bratrův) a nenašel ho v mé ukolébavce, ztratil o hit zájem. Nic nepomohlo ani poněkud opožděné zařazení 3. sloky: Kaje, kaje, kaje, meme, meme, me. A byli jsme zase na začátku.

Snažila jsem se využít i své skromné dispozice k interpretaci operních árií a pustila se do ukolébavek z Hubičky. Kýžený efekt se nedostavil. Napadlo mne, že k dechovce ani k umění nemůže mít mé dítě vztah, když jsem v těhotenství poslouchala výhradně moderní muziku.

Sáhla jsme tedy do pop-music a nabídla Svěrákova "Mravenečka" a Nohavicův "Den už se sešeřil". Je naprosto evidentní, že unavené dítě, které je již jakž takž ochotno ležet v postýlce, se při zpěvu zvedá a začíná "jaštěřit", tj. vyvádět psí kusy. Na informaci, že upracovaný mraveneček uléhá do jehličí, reaguje křikem.

Platí na něj pouze písně drsnějšího ražení, při kterých se asi trochu bojí a v důsledku toho leží bez hnutí, očička hrůzou rozšířená, později strachem zavřená. V poslední době zabírá "Až mne zítra v pět ke zdi postaví" a "Bláznivá Markéta", případně "Darmoděj". Už jsem se s tím smířila. Až syn dospěje, bude připraven na to, že na něj v dnešním světě pravděpodobně nebudou čekat jen bělounké holubičky a tichounce hrající housle z javoru, ale i hejna vran a pobodaní muži s jizvami u očí.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
František Novák

Ukolébavky se nesmí zpívat. Dítě to ruší a vytrhuje ze spánku a nebo to přímo brání v upadnutí do spánku. S mým postupem se mi podařilo uspat zatím všechna miminka (kdysi vlastní, dnes miminka vnoučata). V místnosti, kde je šero, vezmu nakrmené a přebalené řvoucí miminko do náruče (nejlépe hlavičkou na stranu, co je srdce), začnu ho v náručí jemně kolébat za pomalé chůze místností. A potom začnu potichu broukat: "Houpy hou, krávy jdou, nesou mlíka půl žejdlíka, sotva jdou. Houpy, houpy, kočka snědla kroupy, koťata se hěvala, že jim taky nedala. Houdy,houdy,já do boudy, ona bouda prázdná. Houdy, houdy, já do druhý, ona panna krásná." A tak pořád dokola (asi 3-4x), dokud dítě neusne. Ahoj Pepík [email protected]

Antonín Slejška

Trochu jsem poupravil Vaši ukolébavku, aby se trochu lépe rýmovala :-). Houpy hou, krávy jdou, nesou mlíka půl žejdlíka, sotva jdou. Houpy, houpy, kočka kroupy snědla, koťata se hněvala, že jim taky nedala. Houdy, houdy, já do boudy, a ta bouda prázdná. Houdy, houdy, já do druhý, a tam panna krásná.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce