Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jarní únava v redakci Ordinace.cz a tipy vyzkoušené na vlastní kůži

( Redakce | přečteno: 9778x )

Jarní únava. O co přicházejí ti, kdo ji necítí? Přečtěte si, jak jsme si s ní poradili v redakci Ordinace.cz. Někdo zamířil do lékárny, jiný na zahrádku. Udělejte cokoli, hlavně si jaro užijte v pohodě.

shutterstock.com

Šéfredaktorka Romana: Na jaře mě mají lékárníci rádi

Únavu mám v lednu a v únoru. A taky v březnu a v dubnu, trochu i v květnu… Takže v podstatě celoročně. Ta jarní je ale vždycky zvláštní: jako bych měla najednou v hlavě díru. Zapomínám (i zapisovat si do diáře), do ničeho se mi nechce, nemám energii, těžce hledám soustředění. Prostě ztrácím drive. A tenhle pocit vyždímaného citronu fakt nesnáším. Proto se už od zimy na tuhle jarní mizérii připravuju, potravní doplňky přidávající na energii si kupuju po kilech a mám je v kabelce, v autě, v šuplíku v práci, skoro v každé kapse. Jasně, nadávám si, že jsem závislá na tabletkách s čímkoli, jen abych si omluvila vlastní neschopnost. Ale na druhou stranu: proč si aspoň trochu neulevit?

Romanin tip: A tak zjara volám na gingko bilobu, lecithin, guaranu, ženšen i třezalku: pomozte mi!

Reklamní manažerka Jitka: Rozchodit jarní únavu? Ne. Roztančit, rozplavat a nakonec rozmasírovat!

Jarní únava je každoroční host. Nic nestíhám. Před Velikonocemi mě straší jarní úklid domu. Při pomyšlení, jak vše stihnout, na mě padne deprese. Všechno mě bolí a myslím, že nic nezvládnu. Pocit marnosti přebíjím jídlem a někdy i vínem. A pak se to zlomí. Vím, že tudy cesta nevede, že musím ven, do lesa na procházku. Jedu si koupit nějaké kytky na zahradu, umyju třiadvacet oken v domě. Nejlepší lék je pro mě tanec při country muzice, jít do kina nebo si jet zaplavat. Ani masáž není k zahození. Stačí udělat něco pro sebe, radovat se ze sluníčka a je ze mě nový člověk.

Jitčin tip: Salát podle babičky - pampeliškový salát z mladých listů přelitý rozškvařenou slaninou. To je jaro a nový život.

Spolupracovnice redakce Ivana: Příroda zaměstnává i léčí – na únavu teď není čas

Jarní únava naštěstí přichází právě na jaře, kdy na ní vůbec nemám čas. Zahrádka je po zimě zmordovaná a potřebuje neunaveného majitele, který tu kopne, tu střihne, tu uklidí. Protože jsem chronicky urputnou osazovačkou truhlíků, musím, i s případnou únavou za krkem, neúnavně křižovat tržnice a hledat první macešky, hyacinty a sedmikrásky, že aby bylo co sázet. No, a pak je rychle zasadit.

Ivanin tip: Opět inspirace od babičky - nasbírat mlaďoučké lístečky kopřiv a svařit je, nechat vylouhovat a během dne upíjet místo čaje. A pokud jich nasbíráte hodně (jen se při tom moc neunavte), klidně zbytek odvaru nalijte i do vany, spláchněte si s ním hlavu po umytí. Kopřiva totiž dokáže velmi dobře pročistit tělo, vymete z něj škodliviny, které nás brzdí a zatěžují.

Asistentka Dáša: Slunce a saláty je to, co nám v zimě chybělo. Tak sem s nimi!

Jarní únavu přikládám deficitu slunečního svitu během dlouhé zimy. A letos, letos bylo sluníčko skutečně velmi zřídka. Tudíž léčba - pobyt na čerstvém vzduchu a na sluníčku - ne kvůli opalování, ale vitamínu D.

Dášin tip: Ve stravě omezit maso, které tělo zpracovává příliš dlouho a je pro něj tudíž zátěží, a vrhnout se na saláty z čerstvé zeleniny.

Redaktorka Irena: Trocha dětského úžasu se vždycky hodí (Pozor, včas zavřít pusu!)

Co mi pomáhá na jarní únavu? Možnost být víc venku, jet na výlet a koukat se na lány kvetoucích bledulí, jít se podívat k potoku na petrklíče, vzít do ruky mazlavý kus hlíny a přemýšlet, co letos s dětmi nasejeme (sice dost zbytečně, protože naši péči jen tak něco nepřežije). Pocit, že si můžeme udělat špenát z vlastních kopřiv (těm se naopak daří výtečně) a polévku ozdobit sedmikráskami. A hlavně dívat se na tu úžasnou zelenou barvu, která mi možná chybí víc než sluníčko. Pohledu na nové, ještě ochmýřené bukové listí se nic nevyrovná.

Irenin tip: žasnout

Redaktorka a styčný důstojník pro veřejnost Nina: Jarní únava není můj problém, na vlastní kůži zažívám něco mnohem vypečenějšího

Jakmile je cítit ve vzduchu ta začínající jarní energie, vlévá se i do mě. Toto období je však bohužel relativně krátké, protože po několika týdnech, kdy skotačím s dobrou náladou, a nic se mi nezdá být problém, přijde místo jarní energie jarní alergie.

Představte si mé ráno - po dlouhém a vydatném spánku se vzbudíte kvůli škrábání v krku a proto, že se nemůžete nadechnout. Rty máte úplně okoralé, protože jste celou noc dýchali ústy. A začíná klasické alergikovo ráno, v mém případě prošpikované dvěma sprostými slovy po každém kýchnutí. Po patnáctém mohutném vysmrkání se mi trhá hlava. Třetí balíček papírových kapesníků mi dochází kolem deváté ráno, kolem poledne se alergie naštěstí umoudřuje. A další ráno znovu. Máte jarní únavu? Buďte rádi, že nemáte jarní alergii.

IT a projektový manažer Tomáš: Řádky psané pod nátlakem

Nemůžu to napsat, protože já jarní únavu nepociťuju. Zkoušel jsem si to teď představit a vzpomenout si, jak to asi tak vypadá a jak se liší mé jarní dny od jiných běžných dní a na nic jsem nepřišel. Když vypadám unaveně, tak to je chronická lenost, což nesouvisí s jarem, to je celoroční záležitost. Takže taková ta pravá jarní únava, kdy člověk usíná během bílého dne a není schopen být vzhůru víc jak osm hodin za den, to já prostě nemám a nikdy jsem neměl. Ale jak o tom, holky, pořád mluvíte, tak začínám mít pocit, že o něco skvělého přicházím.




Co děláte proti jarní únavě vy? Podělte se o své tipy s ostatními v diskusi nebo nám napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
katuse

Taky s unavou dost bojuju, zvlaste ted co jsem na materske (coz asi neni nic neobvykleho:o). Prave zkousim uzivat koenzym Q10, zakoupila jsem Q-Max coz mi doporucil znamy doktor proti unave... tak doufam ze to zabere.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce