Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jde vám "o život", když hledáte toaletu?

( Redakce | přečteno: 12304x )

Odhaduje se, že celosvětově trpí syndromem hyperaktivního měchýře 50 až 100 milionů lidí. V USA a Evropě postihují urgence téměř jednu pětinu dospělých ve věku nad 40 let. Jeho výskyt s věkem stoupá, ale není pravda, že hyperaktivní močový měchýř je projevem stárnutí. Jedná se o léčitelnou chorobu.

shutterstock.com

Hyperaktivní měchýř je onemocnění, které nutí postiženého okamžitě přerušit činnost, kterou se právě zabývá a hledat toaletu. Budí jej ze spánku, znepříjemňuje až znemožňuje společenský život, výkon zaměstnání, cestování, intimní chvíle. Mnozí nemocní neopouštějí „bezpečnou“ zónu blízkosti místnůstky značené „00“. Když přece jen vyjdou ven, pohybují se jen v těch místech, která jsou jim důvěrně známá, kde mají jistotu, že stihnou v případě potřeby „doběhnout“. Fronta na veřejných toaletách je jejich noční můrou.

Hyperaktivní močový měchýř (Overactive bladder, OAB) lze označit jako diagnózu třetího tisíciletí, přestože jeho příznaky provází lidstvo od dob, kam až paměť sahá. Mezinárodní odborná společnost jej zařadila do seznamu uznávaných diagnóz v roce 2002. Jak řekl jeden z „otců“ nové diagnózy, prof. Christopher R. Chapple (The Royal Hallamshire Hospital, Sheffield, Velká Británie) na 21. kongresu Evropské urologické společnosti v dubnu roku 2006 v Paříži: „Teprve nedávno jsme si uvědomili, že to, co nemocné s urologickým onemocněním nejčastěji přivádí k lékaři, co je trápí, jsou urgence, potíže s udržením moči, což jsou příznaky hyperaktivního měchýře.“

Mnoho pacientů se však stydí vyhledat pomoc, jiní se domnívají, že jim nemůže být pomoženo. Hyperaktivní měchýř má na každodenní život horší dopad než závažné stavy jako je diabetes, srdečně-cévní onemocnění, astma...

Přitom jde o onemocnění, které postihuje více pacientů (16 až 19 % evropské populace) než diabetes (kolem 6 %), astma (7 až 9 %), deprese (8 %) či angina pectoris (2 %). Jeho incidence stoupá od 40 let a v populaci lidí starších 75 let jím trpí kolem 50 % seniorů, přičemž je nutné si uvědomit, že se nejedná o příznak stáří, ale léčitelné onemocnění.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce