Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Je mobilní telefon zdravotním rizikem?

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 15715x )

Energie vyzařovaná mobilním telefonem působí na tkáň tím způsobem, že ji zahřívá. Při telefonování je to především hlava - teplota mozku se může lokálně zvýšit o 0,1 stupně Celsia, což může být příčinou zdravotních potíží.

Dobrá rada
shutterstock.com

Přirovnat tento efekt k mikrovlnné troubě, jak to někteří vtipálci činí, je samozřejmě nesmysl, avšak odborná veřejnost na celém světě si dnes láme hlavu nad tím, jaké zdravotní problémy může tento efekt přinést.

V literatuře je zvažován vztah používání mobilních telefonů k výskytu nádorů mozku. Žádná ze studií však neprokázala zvýšenou četnost mozkových nádorů u uživatelů mobilních telefonů. Nebyly pozorovány rozdíly v závislosti na délce hovorů a době používání mobilních telefonů.

K dalším potížím, které sami uživatelé mobilních telefonů dali do souvislosti s telefonováním, patří bolest hlavy, poruchy spánku, zatemněné vidění, pocit nepříjemného tepla až horka v okolí ucha, pocit ztráty sluchu a závratě. V souvislosti s těmito nespecifickými pocity bylo zjištěno, že někteří jedinci mají k elektromagnetickému záření zvýšenou vnímavost - tento stav se v současnosti označuje termínem "elektromagnetická hypersenzitivita". Podle dalších studií však tyto nespecifické příznaky, které se jen velmi těžko objektivizují, nemohou být spojovány pouze s působením elektromagnetických polí. Více o bolestech se dočtete >zde!

V současné době je řešena problematika vlivu signálu mobilního telefonu na tzv kognitivní funkce člověka. Existují totiž určité náznaky, že při používání mobilního telefonu je nepříznivě ovlivněna pozornost, paměť a koncentrace, je prodloužena reakce na podněty a doba rozhodování. Proto se zákaz používání mobilního telefonu při řízení motorových vozidel jeví nejvýš oprávněný.

Dosavadním závěrem všech studií je, že zatím neexistují přesvědčivé důkazy, že používání mobilních telefonů způsobuje onemocnění u lidí. V souvislosti s možným rizikem, které těmito studiemi nebylo jednoznačně vyvráceno, existují i u nás hygienické legislativní předpisy, které řeší problematiku mobilních telefonů; zdůrazněna je zde zejména úloha prevence při používání těchto systémů.

V posledním období jsou zaváděny limity specifické míry absorpce elektromagnetického záření v hlavě, neboť právě hlava díky možným potížím, které byly zmíněny, je tímto zářením ovlivněna nejvíce. Doporučeným limitem specifické míry absorpce je v ČR hodnota 2 W/kg v 10 g tkáně, která existuje od června 2000. V USA je tento limit přísnější -- 1,6 W/kg v 1 g tkáně. Tomuto limitu v současné době odpovídá většina mobilních telefonů na našem trhu.

Je důležité říci, že všechny mobilní telefony u nás prodávané by měly mít vyznačenu specifickou míru absorpce (zkratka SAR). Je však nutné abychom sami při výběru mobilního telefonu a jeho provozu zohlednili některé důležité věci:

  • Při koupi bychom měli od prodejce vyžadovat údaje o specifické míře absorpce (SAR) a vybírat přístroje s nejnižší hodnotou.
  • Zvláště opatrní bychom měli být při výběru mobilního telefonu pro své děti (pokud je pro nás nutné, aby dítě tento přístroj mělo).
  • U uživatelů, kteří mají jakékoliv neurologické onemocnění, je vhodná konzultace neurologa.
  • Je vhodné telefonovat z míst s dostatečným signálem (co nejlepší příjem na displeji telefonu). V uzavřených místnostech nebo automobilu nemusí být signál vždy nejsilnější.
  • Co nejvíce omezit délku a počet telefonních hovorů. Je vhodné mobilní přístroj vypínat, pokud to jde. Někteří lidé mobilní telefon nevypínají ani v situacích, kdy je to společensky vhodné.
  • Nedotýkat se při telefonování antény a telefon držet tak, aby anténa byla co nejdále od hlavy.

Je nutné si uvědomit, že každý uživatel v současné době nese svůj díl rizika. Když Kolumbus objevil Ameriku a přivezl poprvé do Evropy tabák, stalo se kouření tabáku z módního výstřelku postupně nebezpečným a škodlivým zvykem. Teprve po několika málo stech letech lidé zjistili souvislost mezi kouřením a řadou nemocí, které dnes označujeme termínem civilizační.

Půjdete-li někam za kulturou, nebo jenom posedět s přáteli, zkuste nechat mobilní telefon vypnutý doma.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
SledujČesky.cz

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce