Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Je pravda, že jsou testovány všechny těhotné ženy na AIDS?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9621x )

Ano, všechny těhotné ženy jsou povinně testovány na HIV pozitivitu, a to v rámci vyšetření, která se provádějí během vstupní prohlídky v těhotenské poradně. Tato povinnost je ukotvena v českém právním řádu v zákoně o ochraně veřejného zdraví.

shutterstock.com

Je to nutné jak s ohledem na bezpečnost zdravotníků zejména při porodu, který většinou probíhá císařským řezem, tak s ohledem na matku a dítě. Těhotná žena nakažená virem HIV může infekci přenést na své dítě buď už během těhotenství, nebo během porodu a pak při kojení. Dnešní medicína může ale při včasné a správné léčbě výrazně snížit riziko nákazy pro dítě a snížit nebezpečí zdravotní zátěže pro matku.

Test na HIV je v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví možno provést u těhotných žen i bez jejich souhlasu. Sérologické vyšetření HIV se podle zásad dispenzární péče ve fyziologickém těhotenství, což je doporučený postup České gynekologické a porodnické společnosti, dělá plošně do 14. týdne těhotenství, výběrově ho lze zopakovat cca kolem 30. týdne těhotenství. Pokud je výsledek testu na HIV pozitivní, může žena samozřejmě zažádat o umělé přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů.

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je hrazena diagnostika HIV prováděná ve zdravotnických zařízeních poskytovatelů preventivní péče v případech léčebně preventivních postupů (což je i případ těhotných) a diagnostika HIV u dárců krve, tkání, orgánů a pohlavních buněk. U dárců krve, tkání, orgánů a spermatu se provádí povinné vyšetřování na HIV při každém darování, jen u dárkyň mateřského mléka jednorázově, před započetím dárcovství. Bez testu na HIV není darování přípustné.

Z veřejného zdravotního pojištění je také hrazeno testování na HIV v případech, kdy si to vyšetřovaný pojištěnec vyžádal. Nehrazená jsou ale vyžádaná anonymní vyšetření a vyšetření při soukromých a pracovních cestách do zahraničí. Rovněž nehrazená jsou vyšetření provedená ve Státním zdravotním ústavu a jiných zdravotních ústavech na žádost pojištěnce nebo v případech anonymních žádostí (viz zákon o veřejném zdravotním pojištění – § 30).

Pokud si chcete nechat udělat příslušné diagnostické vyšetření, nezapomeňte, že protilátky proti HIV se vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze. Takže aby byl výsledek testu skutečně spolehlivý, musí uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. O vyšetření byste měli požádat svého ošetřujícího lékaře.

Přečtěte si také

Na jaká vyšetření máte jako těhotná nárok?

Hemoroidy v těhotenství potrápí nejednu ženu

V těhotenství konzultujte s lékařem každý prášek

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce