Inzerce

Jeřáb ptačí

11. ledna 2007, MUDr. Miroslava Kolínková   |   přečteno: 16902x

Jeřáb ptačí je známý strom. Má lichozpeřené 4-9 jařmé listy. Drobné bílé květy vytvářejí bohatá květenství.

(Sorbus aucuparia L.)



Příprava čaje

1 čajová lžička rozmělněných plodů na šálek (200 ml) horké vody. Pijeme 2 krát až 3 krát denně.

Užívaná část

plod Plod    (Fructus sorbi aucupariae)

Sběr a sušení

V době zralosti, tj. v září sbíráme plody - známé jeřabiny. Správnou dobu určíme podle toho, že jeřabiny mají svou krásnou oranžovou barvu. Sušíme je na vzdušném místě, dosušujeme na slunci.

Jeřáb ptačí

Jak vypadá

Jeřáb ptačí je známý strom. Má lichozpeřené 4-9 jařmé listy. Drobné bílé květy vytvářejí bohatá květenství. Plody jsou malvice - jeřabiny. Mají zpočátku zelenou barvu, v době zralosti jsou oranžové a na stromech doslova svítí. Kvete v období května a června.

Kde se rostlina vyskytuje

Jeřáb můžeme najít v alejích, podél cest, v parcích, na okrajích světlých lesů. Jedná se o poměrně rozšířený strom.

Co jeřabiny obsahují

V plodech je hodně tříslovin, organických kyselin a vitamínu C. Dále jsou to cukry, flavonoidy, karoteny a další.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Středověk využíval jeřabiny při léčbě onemocnění jater, ledvin, otoků a jako projímadlo. Připravovaly se z něj nápoje, marmelády, likéry.

Dnes: Plody jeřábu lze použít vnitřně.

Vnitřně: Droga zvyšuje vylučování moči, čehož můžeme použít při zánětech močových cest, při močových kaméncích a dně. Velmi dobře působí při zánětech horních cest dýchacích a nemocích z nachlazení. Povzbuzuje činnost střev a vylučování žluči. Zároveň, tím, že normalizují činnost střev, pomáhají jak při průjmu (účinek zvyšují třísloviny, které zabraňují vstřebávání toxických látek), tak při zácpě (zlepšuje a urychluje střevní peristaltiku). Syrové plody mají projímavý účinek. Svým obsahem vitamínu C jsou srovnatelné se šípky.

Na co si dát pozor

Požití nadměrných dávek může působit toxicky! V semenech a listech se nachází glykosid amygdalin, který se štěpí na jedovatý kyanovodík! Denní dávka plodů je asi 1,5 g.

Pozn.: Jeřabiny se zpracovávají na kompoty, marmelády, likéry a pod. Po tepelném zpracování nebo usušení ztrácejí projímavý účinek.

Foto: http://botanika.wendys.cz/

autor: MUDr. Miroslava Kolínková

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 92 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • efka (Projímadle) 21. května 2017, 09:24:07

    mnohokrát děkuji za info Diskutovat

  • Pavel (krční páteř - bolesti) 25. května 2017, 16:18:42

    Dobrý den,čtu si Vaše zprávy a i když je vše nepříjemné,musím se přiznat,že mne… Diskutovat

  • Gábina (Sonický zubní kartáček) 26. května 2017, 18:47:27

    doporucuju https://www.nazuby.cz/ Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.