Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jestli chcete darovat krev, počkejte až vás nebude bolet hlava

( Renata Vyšínová | přečteno: 14571x )

Také si myslíte, že když darujete krev, je určena jen k transfúzi? Darovaná krev je ale základním zdrojem pro přípravu celé řady léčiv například pro hemofiliky, pacienty se srážlivostí krve, nemocné s leukémií...

shutterstock.com

Transfuze nejčastěji potřebují lidé po velkých úrazech – například po autonehodách. Dostávají je ale i pacienti se sníženou krvetvorbou způsobenou např. rakovinou nebo krevní chorobou. Používají se také k úhradě krevních ztrát při chirurgických zákrocích, jako jsou kardiovaskulární a ortopedické operaci. Ostatní krev je zpracována dál a pomáhá jako lék pacientům s hemofilií, poruchami srážlivosti krve, leukémií a dalšími chorobami.

Co se stane s darovanou krví?

„Darovanou krev po odběru rozdělujeme na jednotlivé složky – červené krvinky, krevní destičky a plazmu, které mohou pomoci různým pacientům. Každý odběr krve je před použitím samozřejmě pečlivě testován. Před podáním transfuze pacientovi vybíráme nejvhodnější přípravek a jeho vhodnost testujeme předtransfuzním vyšetřením,“ vysvětluje MUDr. Vít Řeháček, předseda Společnosti pro transfuzní lékařství ČSL JEP, a dodává: „Doba použitelnosti vyrobených přípravků je různá, například krevní destičky je možné použít pouze 5 dní. Dobrá spolupráce transfuzních oddělení a dárců krve je proto velmi důležitá.“

Jednotlivé složky krve lze darovat i odděleně. Specializované přístroje, separátory krve, odeberou jen požadovanou část krve a zbylé krevní složky navrátí dárci zpět. Pokud darujete plnou krev, oddělují se jednotlivé krevní složky pomocí speciálních odstředivek až po odběru. Oddělené složky a součásti se po odebrání nedostávají do kontaktu s vnějším prostředím, tedy ani se vzduchem. Tímto uzavřeným systémem zpracovávání krve je zaručena maximální bezpečnost pro budoucí příjemce. 

Z krve se vyrábějí i takzvané krevní deriváty určené hlavně pacientům se vzácnými nemocemi. „Například pro léčbu nesnášenlivosti způsobené RhD antigenem u RhD negativních matek a jejich ještě nenarozených dětí se používá anti-D globulin, který dokáže ve velkém množství případů životy těchto dětí zachránit,“ poukazuje na konkrétní příklad MUDr. Daniela Dušková z Fakultního transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tento lék pomáhá regulovat tvorbu pro dítě nebezpečných protilátek v těle matky. Podobně jako řada jiných léčiv se vyrábí z lidské plazmy.

Odběrných míst pro darování plné krve je v ČR téměř 80 – většina lidí je má do 10 kilometrů od svého bydliště.

Co by měl vědět každý dárce krve

Před tím, než se vydáte darovat krev, měli byste vědět, že na vaší odpovědnosti závisí zdraví a někdy i život nemocných. Je samozřejmé, že dárcovství musíte odložit, pokud máte chřipku nebo jinou nemoc.  Ale i rýma, nebo to, že si vezmete prášek na bolest zubu nebo hlavy, může mít pro pacienta s leukémií či po kardiochirurgickém zákroku závažné následky.

Čtěte také: Krev by neměli dávat lidé s oparem a tetováním

Běžný krevní obraz totiž nachlazení a léky neodhalí. Je to tedy jen za zodpovědnosti dárce, že v případě obtíží na odběrné místo nezamíří. A pozor na to – jestliže byste věděli o tom, že jste nemocní a krev byste přes to darovat šli, můžete se dopouštět protiprávního jednání a být stíháni za ublížení na zdraví.

Na druhou stranu – pokud užíváte hormonální antikoncepci či doplňky stravy s vitamíny, bát se nemusíte.

Byli jste už darovat krev? Na Vaše příspěvky čekáme v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
johmach

Pokud berete hormonální antikoncepci, nemusíte se bát o potenciálního příjemce, zato se ale můžete bát otěhotnění. Při nedostatečné časové prodlevě mezi užitím a darováním krve můžete hormony transfúzí z těla zase hezky odpumpovat a tím zabránit jejich účinku.

Janka.

Dobrý den. chtěla by jsem se zeptat ohledně darování krve.Chci být dárcem a možná tím zachránit život člověku který bude potřebovat krev s mojí krevní skupinou.Hodně jsem o tom četla.Nejdřív se vypíše dotazník,poté kontrola a odběr krve.A na to by jsem se chtěla zeptat.Když mi odeberou vzorek krve odnesou ho na zkontrolování.Když krev zkontrolují,povědí konečný verdikt zda můžu být dobrým dárcem nebo při prvním oběvení třeba problému krvinek přestanou kontrolovat krev.Nebo ji zkontrolují kompletně a pak mi teprve povědí zda můžu být dobrým dárcem?A jak dlouho kontrola krve trvá?Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověd.Moc mi na tom záleží darovat krev a nejlepším dárkem v životě by pro mě bylo moci darovat krev pro potřebné. Ještě jednou Vám mnohokrát děkuji za odpověd.

sindyy
2x

Nedávno jsem se zajímala o to, kdo vlastně může darovat krev a jaké jsou podmínky pro to, aby člověk mohl darovat krev. Protože si myslím, že i obdarovaný by měl mít jistotu, že krev, která mu byla podána, je zcela nezávadná. velmi zajímavé infomace jsem se dočetla na tomto webu: http://www.vzp.cz/klienti/programy-prevence/daruj-krev-s-vzp . proto doporučuji pročíst, je to velmi zajímavé a poučné čtení.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krevní transfuze

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce