Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jestli se chcete v létě vyhnout průjmu, kroťte se v pití ledových nápojů

( Renata Vyšínová | přečteno: 14414x )

Jídlo u stánku na koupališti, svačina uchovávaná celý den v rozpáleném autě, strava na dovolené, ale i přílišné množství přechlazených sladkých nápojů. To jsou nejčastější důvody, proč v létě míváme častěji průjem. Jak mu předcházet a jak ho rychle vyléčit, to vám poradí MUDr. Marek Beneš, gastroenterolog z IKEM Praha.

shutterstock.com

Průjem může mít několik příčin – infekční průjem je způsoben viry či bakteriemi, které poškodí střevní buňky a tak sliznice tlustého a tenkého střeva produkuje více tekutiny. Na vině mohou být také některé druhy potravin, které působí jakési „nasávání“ vody ze střevní sliznice – klasickým příkladem jsou průjmy po sladkých žvýkačkách. Dalším typem jsou toxické průjmy způsobené toxiny ve stravě. Je však mnoho dalších příčin a mechanizmů vzniku průjmu.  

Průjem není jen obtěžující záležitost, ale může způsobit i mnohé zdravotní komplikace. „Při průjmu dochází velmi často k rychlejší dehydrataci organismu a ztrátě důležitých minerálů, například draslíku, kterou jsou ohroženi zejména starší lidé a malé děti, závažnější je také v případě těhotných žen. Proto je potřeba při průjmech hlídat dostatečný příjem tekutin - u dospělého jsou to až 4 litry tekutin denně - a doplňovat minerály. Nejlepší prevencí průjmů je dodržování základních hygienických pravidel nejen u malých dětí a v letních měsících se vyhýbat občerstvení, nápojům nebo zmrzlině, u kterých nemáte jistotu čerstvosti a nezávadnosti,“ říká MUDr. Beneš.

Čtěte také: Průjem může způsobit mozkovou mrtvici

I z důvodů rychlé dehydratace je průjem u dětí závažnějším problémem, než u dospělých. „Průjem dítě odvodní, proto doporučuji rodičům, aby v případě průjmu šli s dětmi mladšími tří let raději k lékaři. Ten zhodnotí stav malého pacienta a doporučí vhodnou léčbu zaměřenou zejména na hydrataci,“ radí lékař. Rada zajít k lékaři platí také v případě, pokud trvá průjem delší dobu. „Doba pro samoléčbu průjmů se udává přibližně 7 dní. V případě, že se ve stolici objevily nějaké varovné příznaky, například krev, neváhejte navštívit lékaře. Včasnou návštěvou lze urychlit nejen diagnostiku, ale i stanovit vhodnou léčbu v případě, že by se jednalo o nějaké závažné onemocnění,“ upozorňuje lékař a dodává: „Někteří lidé trpí chronickým průjmem, který trvá déle než 2-4 týdny a nezabírají na něj běžně používané protiprůjmové léky. Většinou může signalizovat nějaké závažné onemocnění, například Cronovu chorobu nebo rakovinu tlustého střeva. S chronickým průjmem se také potýkají lidé po operaci žaludku, střeva nebo žlučníku. V některých případech jsou na vině léky, například užívání antibiotik, nebo nadměrné používání projímadel, které poškodí přirozený proces trávení. Pacienta, kterého trápí dlouhodobý průjem, je nutné důkladně vyšetřit, stanovit přesnou diagnózu a zvolit individuální terapii.“ Jak ale lékař upozorňuje, přehlédnout nesmíme ani varovný signál v podobě krve ve stolici. „Krev ve stolici může být signálem hned několika onemocnění. Pak je jistě vhodné navštívit praktického lékaře, který by vás měl odeslat na kolonoskopické vyšetření střeva ke gastroenterologovi. Na základě tohoto vyšetření je možné zjistit přesnou příčinu krvácení a v první řadě vyloučit nádor tlustého střeva.“

Faraonova pomsta se vám může vyhnout

Jsou ale situace, kdy s průjmem vyloženě počítáme – například dovolená v Egyptě. Opravdu se mu ale nejde vyhnout? „ Pokud cestujete do těchto exotických zemí, zaměřil bych se zejména na pitný režim a používání pouze balené vody, která by měla být po otevření rychle spotřebována, aby nedošlo k její kontaminaci nebezpečnými bakteriemi. Veškeré ovoce a zeleninu doporučuji před jejich konzumací omýt balenou vodou a oloupat. Pokud je to možné, vyhýbejte se konzumaci ovoce a zeleniny bez slupky. Střevní potíže vám mohou způsobit i místní jídla, na která není naše trávení zvyklé. Proto bych vám doporučil opatrně vybírat restaurace a místa, kde budete jíst,“ varuje MUDr. Beneš.

Čtěte také: Klíč k určování letních průjmů

Nejčastějšími příčinami cestovatelského průjmu je zejména kontaminovaná voda a led, kontaminované potraviny, tedy neoloupané ovoce, syrové a málo tepelně upravené maso, syrová zelenina, nepasterizované mléčné výrobky. Příčina tohoto typu průjmu může být stejně jako u ostatních průjmů infekční nebo neinfekční povahy. Mezi neinfekční příčiny patří například vypití většího množství sladkých a přechlazených nápojů či místních minerálních vod, nezvykle kořeněná strava, některé druhy ovoce, nadbytek oleje používaný v některých kuchyních či psychický stres spojený s cestováním. Mezi infekční příčiny pak ve většině případů patří bakterie, dále paraziti a viry.

Alternativní léčba: Trávení podpoří čaj z měsíčku zahradního.

Čtěte také: Tropy jsou pro malé děti zbytečný risk

Jak vy bojujete s průjmem na dovolené? Umíte se před ním chránit - napište nám v diskusi nebo na mail redakce@ordinace.cz.

Diskuse k článku
Shirashi
1x

Dobrý den, já jsem vlastně za neinfekční průjem vděčný, neustálá a dlouhodobá zácpa je mým společníkem. Ale Zaječická Hořká vše vyřešila, průjem každý den a jsem nadmíru spokojen.

Janča

Táži se ,zda Vaše naivní představa o otylosti vyplývá z dojmu hořejšího článku.? Samotná podstata otylosti je z e zastaralé nevyhovující vodárenské technologie ,které celostátně neřeší nové chemické látky z léků a běžné spotřební kosmetice,drogeriích a mycích látkách.Samotné zastaralé vodárenské technologie na ně opravdu opravdu nestačí .Z toho vznikající kyselinotvornost pitné vody je pouze PŘIKRÝVÁNA zásaditou flotací.Ve vodárenském řádu se pak nachází nestabilní pitná voda.kterou ani nelze proti rezistentním mikrobům více chlorovat ,protože by se vodovodní řády zvýšenou chlorací rozpadly. Je nezbytné předělat vodárenské technologie k větší chloraci pitné vody a zároveň také k větší stabilizaci pitné vody ABY ve vodovodních řádech i ve vašem hrnci na plotně NEKVASILA. A tenhle druh kvašení v lidech je mikrobiální otylost.

Janča

Ty jo, tak to by mě nenapadlo. Já teda na dovolené se snažím dbát na hygienu obecně, nepiju nikdy vodu z kohoutku, veškeré hygienické věci včetně houbičky na nádobí si vozím nebo kupuji na místě a nikdy si nenechávám dávat led do pití, protože nevím, kde tu vodu vzali. Ale na druhou stranu jsem nedávno někde četla, že na dovolené by si člověk měl správně i zuby vyplachovat vodou z pet lahve. Každopádně nám se v boji proti průjmům asi nejvíc osvědčilo fakt dbát na tu hygienu a brát probiotika. Většinou celé rodině nasazuju biopron forte už tak čtrnáct dní před plánovaným odjezdem, aby ty bakterie stihly začít pracovat, a bereme to celou dovolenou.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Průjem

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce