Inzerce

Jídla v čínských restauracích mohou vyvolat bolesti

23. června 2008, Pavla Skurovcová   |   přečteno: 13698x

Glutamát sodný, který se tradičně přidává do mnoha čínských jídel, může být původcem některých zdravotních potíží.

foto: shutterstock.com
Glutamát sodný, který se tradičně přidává do mnoha čínských jídel, je označován za původce některých zdravotních potíží. Malé děti by se mu měly vyhýbat.

Čím více čínských restauracích se v České republice objevovalo, tím sílily názory, že s konzumací takto podávaných jídel, by se to nemělo přehánět. Problém není v zelenině, v pojídání masa, rýže či nudlí, ale v úpravě jídel. Podle tradičních receptů je totiž do pokrmů přidáváno značné množství glutamátu sodného. Ten je také znám jako glutasol, wei-su či MSG (monosodium glutamate). Vyskytuje se také v sójových omáčkách, v instantních polévkách, zálivkách a podobně.

Je známo, že po požití většího množství glutamátu může člověk pociťovat bolesti, návaly horka, tuhne mu svalstvo, potí se, nebo ho rozbolí hlava. Tyto příznaky jsou souhrnně označovány jako Syndrom čínské kuchyně.

Ne vždy si člověk dokáže uvědomit, že nevolnost vznikla právě po obědě, kdy si v čínském bufetu dopřál pořádnou porci. Existuje velká část lidí, kterým jídla s glutamátem nedělají problémy. Citlivější lidé však jeho účinky poznají. Příznaky syndromu se zpravidla objeví během 30 až 60 minut po zkonzumování jídla a odezní během dvou až tří hodin.

Přidávání glutamátu do jídla není pro Evropany přirozenou součástí přípravy stravy již od dětského věku, jak je tomu u asijských národů. Proto poté, co se s touto látkou dítě setká, může způsobit alergickou reakci. Nicméně ve většině zemí není glutamát povolen v potravinách určených dětem do tří let. Výrobky určené pro dětskou výživu jsou speciálně označovány a množství některých látek je striktně upravováno.

Pokud pociťujete po konzumaci jídel, které obsahují vyšší množství glutamátu uvedené potíže, snažte se tato jídla nekonzumovat často. Nezapomeňte, že glutamát je obsažen i v jiných potravinách, snažte se tyto informace vyhledat na obalu.

autor: Pavla Skurovcová , Hospodářské noviny

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Dr. Mundy1 poděkování

Skutečnost o glutamátu sodném Glutamát sodný (MSG - monosodium glutamate) patří mezi potravinářské přísady, o kterých se v tisku poměrně často vyskytují nepříznivé zprávy. Přesto však může být zcela bezpečně používán pro zlepšení vůně a chutě mnoha potravin i k snížení množství sodíku v potravinách,. Co je MSG a kde se vyskytuje? Glutamát sodný je sodná sůl kyseliny glutamové, což je aminokyselina, která se běžně vyskytuje skoro ve všech potravinách zvláště v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, např. mléčné výrobky, maso a mnoho druhů zeleniny. Potraviny, které se často používají právě pro jejich výraznou chuť k ochucení pokrmů, jako houby a rajčata, mají vysoký obsah glutamátu. Glutamát je rovněž produkován v lidském těle, kde má důležitou úlohu při zajišťování normálních životních funkcí. Přídavek MSG ochucuje potraviny jako glutamát, který se v nich vyskytuje přirozeně. Zlepšuje vůni a chuť potravin, kterým rovněž dodává "pátou" chuť nazývanou "umami", která je popisovaná jako pikantně masová. V EU je MSG klasifikován jako potravinářské aditivum (E 621) a zvláštní předpis určuje, kde a jak může být přidáván do potravin. MSG se většinou uplatňuje jako přísada do zmrazených hotových pokrmů, směsí koření, suchých směsí pro přípravu polévek, salátových zálivek a některých výrobků z masa a ryb. V některých zemích je rovněž používán pro zlepšení chuti pokrmů přímo na stole, podobně jako sůl, pepř apod. Jak se MSG vyrábí? Dříve se MSG vyráběl extrakcí z potravinářských surovin s vysokým obsahem bílkovin, v současné době se k jeho výrobě používají průmyslové fermentační procesy. Působí MSG nepříznivé reakce? Přes to, že menší skupina osob je citlivá na MSG, vědeckými studiemi nebyla potvrzena přímá souvislost mezi příjmem MSG a nepříznivými reakcemi. MSG byl označován za původce tzv. "syndromu čínských restaurací", neboť různé příznaky byly pozorovány po konzumaci čínských pokrmů a právě v asijské kuchyni je používání MSG velmi rozšířeno. Symptomy se projevovaly jako palčivý pocit v krku, svírání na prsou, nevolnost a pocení. Pomocí dvojitých slepých pokusů s jedinci, kteří prohlašovali, že tímto syndromem trpí, se prokázalo, že příčinou potíží není MSG. Dalšími studiemi bylo zjištěno, že alergické reakci po požití asijských pokrmů vyvolávají mnohem častěji jiné přísady, např. garnáti, arašídy, různé byliny a koření. Pokud se domníváte, že jste citliví na MSG nebo jinou přísadu v pokrmu, je nejlépe konzultovat tento problém s vaším lékařem nebo odborníkem na diety. Jak velké množství sodíku je v MSG obsaženo? MSG obsahuje přibližně pouze jednu třetinu sodíku ve srovnání se solí a užívá se v menším množství. Jestliže se MSG kombinuje s malým množstvím kuchyňské soli, je možné snížit celkové množství sodíku v receptuře až na 20-40 % při zachování požadované chutě. Je MSG vhodné pro děti? Metabolismus glutamátu u dětí je stejný jako u dospělých a MSG je proto pro děti neškodný. Mateřské mléko obsahuje 10x více glutamátu než mléko kravské . MSG je jedním z nejvíce studovaných potravinářských aditiv. Stovky studií a vědeckých zhodnocení prokázaly, že MSG umožňuje bezpečné a užitečné zlepšení chuti potravin.

Reagovatpoděkovatnahlásit

19. února 2007, 23:42:45


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Inzerce https://family-care.mobi/?utm_source=ordinace&utm_medium=banner2
Anketa
Jste spokojeni s kvalitou praktických lékařů?
Zatím hlasovalo 75 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Marika (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 21. října 2017, 08:47:26

    Milý Petr,viem,že je to pre Vás šok. No neklesajate na duchu. Váš nádor má dobré… Diskutovat

  • petra (Vysoký tlak - chcete se zbavit doživotního polykání léků ?) 19. října 2017, 15:16:12

    mám vysoký tlak pořád kolem 190 i po 12 lécích které denně konzumuji je mi 65 letjsem… Diskutovat

  • Michala (Průjem) 20. října 2017, 10:55:40

    Děkuji za tip. Už jsem zkusila a vážně zabral! Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.