Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jitrocel kopinatý

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 12650x )

Vytrvalá bylina, s růžicí přízemních listů. Listy jsou kopinaté, na okrajích nezřetelně zoubkované, žilnatina má 7-5 nápadných, podélných nervů.

(Plantago lanceolata L.)



Příprava čaje

1 čajovou lžičku nařezaných usušených jitrocelových listů dáme do šálku a zalijeme vařící vodou. To vše několikrát denně.

Užívaná část

list List    (Folium plantaginis)

Sběr a úprava

List sbíráme od června do srpna, ještě před tím, než rostlina začne kvést. Listy se snadno při sušení zapaří a pak ztmavnou, proto sušíme nejlépe v tenké vrstvě, na slunci. Vzhledem k nebezpečí zapaření nesbíráme po dešti a po ranní rose. Uchováváme ve větrané nádobě. Správná barva sušeného jitrocele je zelená. Ztmavlé a zčernalé listy jsou však bez účinku.

Jitrocel kopinatý

Jak vypadá

Vytrvalá bylina, s růžicí přízemních listů. Listy jsou kopinaté, na okrajích nezřetelně zoubkované, žilnatina má 7-5 nápadných, podélných nervů. Z přízemní růžice vyrůstá několik vysokých stvolů, které nesou květy. Ty jsou uspořádané to krátkých klasů. V době květu vyrůstají z klásku. Kvete od jara do podzime.

Kde se rostlina vyskytuje

Jako plevelnou rostlinu ji najdeme ho na polích, u cest, v příkopech, na loukách.

Co jitrocelové listy obsahují

Hlavní obsahovou složkou jsou slizové látky, xantofyl, vitamín C, rostlinná antibiotika.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Jitrocel má již od středověku pověst všeléku. Jeho čerstvá šťáva se používala zevně "na rány", tedy k vyčištění, zbavení hnisu a případně také k zástavě krvácení (Řekněte mi matičko, co že rány svírá, po čem člověk těžce raněn, přece neumírá.).

Dnes: Používá se jak vnitřně - nejčastěji ve formě čaje (nálevu) nebo jitrocelového sirupu, tak zevně.

Vnitřně: List jitrocele má významné protizánětlivé a čistící účinky, působí při nachlazení a zánětech horních cest dýchacích, které jsou spojeny s kašlem nebo se silným zahleněním, k usnadnění odkašlávání a uvolnění hlenů.

Rovněž upravuje potíže trávení spojené se zácpou. Jitrocel je doporučován i při chorobách dvanácterníku, žaludečních vředech a špatně fungujícím trávení.
Semeno jitrocele snižuje hladinu krevního cukru, léčí játra a žaludek a mírně upravuje peristaltiku tlustého střeva, čili působí mírně projímavě.

Zevně: Velmi známé je používání obkladů z čerstvých rozmačkaných listů nebo šťávy z čerstvých listů na nejrůznější oděrky, spáleniny a na otoky po bodnutí hmyzem. List jitrocele se uplatní i v kosmetice, jako složka pleťové voda.

Pozn: Je obsažen v celé čadě čajů v kombinaci s jinými rostlinami - mateřídouškou, proskurníkem, podbělem nebo lékořicí, ale není od věci si připravit čaj ze samotného jitrocele.

Foto: http://rostliny.prirodou.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce