Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jitrocel kopinatý

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 22163x )

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

shutterstock.com

Jitrocel se u nás hojně vyskytuje, ať již jako plevelná rostlina, nebo jako farmaceuty pěstovaná bylina. Sbírají se především listy, ale také semeno. Kdo letos v květnu až srpnu nelenil a jitrocel sbíral, nemusí se bát, až se zima zeptá. .., ostatní pro něj budou muset do lékárny. Ale pozor. Na sušení je jitrocel jedna z nejchoulostivějších rostlin, protože se snadno zapaří a listy pak ztmavnou. Ztmavlé a zčernalé listy jsou však bez účinku.

Jitrocel má již od středověku pověst všeléku, lidově se mu také říkalo ranocel. Jeho čerstvá šťáva se používala zevně "na rány", tedy k vyčištění, zbavení hnisu a případně také k zástavě krvácení (řekněte mi matičko, co že rány svírá, po čem člověk těžce raněn, přece neumírá. ....... ). Dnes bychom asi šťávu vymačkanou z jitrocelového listu použili v přírodě k ošetření spáleniny, drobné ranky nebo otoku po bodnutí hmyzem.

Častěji setkáme se sušenou rostlinou. List jitrocele má významné protizánětlivé a čistící účinky, působí na odhlenění a vyčištění dýchacích cest, tlumí kašel a usnadňuje odkašlávání. Je obsažen v celé čadě čajů v kombinaci s jinými rostlinami - mateřídouškou, proskurníkem, podbělem nebo lékořicí, ale není od věci si připravit čaj ze samotného jitrocele. Asi 5g řezané rostliny (kávová lžička) se přelije šálkem vroucí vody. To vše několikrát denně.

Jitrocel je doporučován i při chorobách dvanácterníku, žaludečních vředech a špatně fungujícím trávení, uplatní se i v kosmetice, jako složka pleťové voda

Semeno jitrocele snižuje hladinu krevního cukru, léčí játra a žaludek a mírně upravuje peristaltiku tlustého střeva, čili působí mírně projímavě. V lékárnách je semeno jitrocele rovněž k dostání a předpokládá se, že jeho pravidelné užívání zlepší vaši kondici.

jitrocel
Jitrocel kopinatý - herbář

Jitrocel kopinatý - foto
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce