Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jmelí bílé

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 15128x )

Jmelí je stále zelený keřík, vytvářející na hostitelském stromu kulovitou korunu v průměru přes půl metru. Kmínek se vidličkovitě dělí.

shutterstock.com

(Viscum album L.)



Příprava čaje

Vzhledem k síle a mnohostrannosti účinku doporučujeme používat originální přípravky se jmelím a důsledně dbát návodu na použití.

Užívaná část

nať Nať - větvičky s listem    (Herba visci albi)

Sběr a sušení

Mladé větvičky sbíráme v prosinci a lednu. Schnou zvolna.

Jak vypadá

Jmelí je stálezelený keřík, vytvářející na hostitelském stromu kulovitou korunu v průměru přes půl metru. Kmínek se vidličkovitě dělí. Pro rostlinu jsou charakteristické kožovité listy, nevýrazné květy a bobulovité plody přibližně velikosti hrachu. Plod má v době zralosti bílou barvu. Jako cizopasná rostlina, jmelí má drobné kořínky, kterými je přichycen k větvím hostitelských stromů a kterými z nich saje výživu.

Jmelí bílé

Kde se rostlina vyskytuje

Jmelí najdeme v korunách hostitelských stromů v parcích, lesích, u cest, v zahradách.

Co větvičky jmelí obsahují

Jmelí obsahuje glykoproteiny, viscotoxiny, fenolové kyseliny, flavonoidy, saponiny a další důležité látky.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Podle staré mytologie mělo jmelí schopnost otevírat brány podsvětí. Dodnes se v době vánoc zavěšuje v obydlích, protože podle pověr má schopnost ochraňovat lásku a štěstí. Přejděme ale k využití medicínskému. Jako léčivá rostlina se využívá odnepaměti. Jde vůbec o jednu z nejstarších rostlin využívaných v lidovém léčitelství. Své místo mělo v léčbě epilepsie, závratí a točení hlavy, onemocnění jater, horečky a dalších nemocí.

Dnes: používá se vnitřně i zevně, nejčastěji ve formě originálně vyrobených přípravků, neboť je velmi silně účinné a s jeho neodborným nebo nekontrolovaným použitím jsou spjata určitá rizika.

Vnitřně: Jmelí snižuje krevní tlak, působí močopudně, tlumí některé bolesti hlavy, závratě a působí rovněž sedativně na srdce. Ovlivňuje vylučování žluči a činnost slinivky břišní. Dále u něj byla prokázána protirevmatická aktivita, potlačení zvýšené činnosti štítné žlázy, pomáhá při některých projevech senné rýmy. Jmelí se používá k výrobě léků používaných za velmi přísných podmínek na nádorová onemocnění.

Zevně: V kosmetice se jeho výtažky uplatňují v krémech a emulzích určených ke zklidnění podrážděné citlivé kůže. Doporučuje se ve vlasové kosmetice proti nadměrné tvorbě lupů.

jmelí

Na co si dát pozor

Drogu řadíme mezi drogy velmi účinné, pokud ji budeme chtít využít, je nezbytné poradit se s lékařem či lékárníkem.

Pozn.: Jmelí parazituje na listnatých i jehličnatých stromech, nejkvalitnější je jmelí jabloňové, hlohové, dubové a borovicové. Jmelí topolové je velmi toxické a proto se doporučuje je nepoužívat. Nejvíce obsahových látek má jmelí sbírané v listopadu a prosinci. Dříve se sbíraly větvičky i s listy, později se ukázalo, že mnohem hodnotnější jsou samotné listy. V hotových čajích nejčastěji najdeme mladší větévky s listy, bez silnějších stonků.

Foto: http://botanika.wendys.cz/

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce