Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jsou homeopatika podvod?

( Hana Slívová | přečteno: 61369x )

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

shutterstock.com
Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají. Pacienti však shodně tvrdí: něco se s námi při homeopatické léčbě děje.

V posledních dnech se mezi odborníky i veřejností vedou emotivní diskuse: Je homeopatie léčebná metoda, která pomáhá lidem zbavit se problémů, nebo podvod založený na placebo efektu? Debatu vyvolal článek v britském odborném zdravotnickém magazínu The Lancet. Ten předkládá čtenářům názory britsko – švýcarského týmu lékařů pod vedením profesora Matthiase Eggera z univerzity v Bernu.

Lékaři na základě souhrnu 110 pokusů, jež se zaměřily na srovnání efektu homeopatické a placebo léčby, tvrdí: homeopatická léčba je zhruba stejné kvality jako léčba placebem, tedy neúčinné látky. Pakliže se lidé po léčbě homeopatiky cítí lépe, je to pouze na základě psychologického efektu. Základem homeopatické léčby je totiž dlouhodobá komunikace s pacientem a důkladné rozebrání jeho života a civilizačních zvyků.

Proti tvrzení britských a švýcarských lékařů se ihned postavila britská Asociace homeopatů. Podle její tiskové mluvčí už mnoho předchozích studií dokázalo, že léčba homeopatickými léky má léčebný efekt a s placebem se vůbec nedá srovnávat. S vyzněním článku nesouhlasí samozřejmě ani největší výrobce homeopatických přípravků Laboratoire Boiron. Ta podezírá The Lancet z cíleného útoku na Světovou zdravotnickou organizaci, která se k homeopatii staví pozitivně. „Je zcela zřejmé, že jde o další manipulaci. Úspěch homeopatik je mnohým na obtíž a představuje pro ně nepříjemnou překážku,“ míní prezident společnosti Laboratoire Boiron Christian Boiron.

O úspěších své léčby hovoří i český guru české homeopatie Mgr. Jiří Čehovský. „Téměř výhradně za mnou chodí chronicky nemocní lidé, kterým před tím klasická léčba během mnoha let nepomohla. Mezi případy, u nichž homeopatická léčba zabrala a klasická nikoliv, patří totiž dlouhodobý ekzematici, astmatici, lidé s bolestmi kloubů, chronickými záněty střev či únavovým syndromem,“ vypočítává. „Vždy se nám podařilo problém zcela vyléčit,“ dodává. Homeopatii by nezatracoval ani dětský lékař MUDr. Milan Kudyn. Ten sice ve své praxi homeopatii neprovozuje, jeho kolegyně však ano. „Viděl jsem velice dobré efekty homeopatické léčby bradavic, které se klasickými dermatologickými postupy nedaly vyléčit,“ říká.

Jako adekvátní terapii na onemocnění by však homeopatii nedoporučoval neurolog pražského IKEMu doc. MUDr. Otakar Keller, Csc., „A to z toho důvodu, že je založena pouze na empirii a odvolává se jen na jednotlivé případy,“ říká. Vyjadřuje tak názor většiny klasických lékařů, kteří důvěřují spíše medicíně, jejíž výsledky potvrdily dlouhodobé výzkumy.

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
matin
1x

Oficiální medicína homeopatii zpochybňuje a její účinek připisuje �placebo efektu". Příznivé účinky homeopatie u kojenců a zvířat však tomuto názoru odporují.

Pavel

placebo efekt u zvirat samozrejme funguje. Funguje stejne jako u lidi. Dam psovi piluli a jasne vidim, ze se se jeho stav vyrazne zlepsil. Homeopatie je lecba pochazejici z doby, kdy lide jeste netusili, ze existuji bakterie nebo viry a lekar v te dobe casto spis ublizil nez pomohl. Studii jasne ukazujicich neucinnost homeopatie bylo provedeno mnoho a o jeji neucinnosti neni pochyb.

Non_E
1x

Léky s takovým ředěním mají být účinné? Kolik molekul účinné látky bude v jedné dávce při ředění třeba 20CH (1:10^40)? Myslím, že ani jedna. A to ředění jde až k 1:10^400!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 27. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce