Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

K normální výšce pomůže nemocným dětem hormon

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10707x )

Rodiče, ale i dětský lékař při preventivních prohlídkách. To jsou ti, kteří by měli odhalit, zda dítě netrpí poruchou růstu. Pokud se na takový problém přijde, pak má moderní medicína účinnou léčbu. Ta má ovšem smysl jen tehdy, pokud se s ní začne včas.

shutterstock.com

Včasná diagnóza nedostatku růstového hormonu u dětí a následná léčba jim dává naději na plnohodnotný život.
„Když pozdě odhalíme problémy s růstem, je zdraví jedince ohroženo a kvalita jeho života snížena,“ dodává MUDr. Martin Gregora, dětský endokrinolog, vedoucí endokrinologické ordinace ve Strakonicích. Právě dětský endokrinolog je odborníkem na hormonálně podmíněné poruchy u dětí. Doporučí vhodná vyšetření, aby byla nalezena příčina malého vzrůstu dítěte. Včasná léčba je důležitá, protože léčba růstovým hormonem je účinnější, když je zahájena v mladém věku.

Růstový hormon lékaři byl poprvé použitý v roce 1957 při léčbě dítěte s těžkou růstovou poruchou. Tehdy se vyráběl ve formě výtažku z mozkových podvěsků (hypofýz) zemřelých osob. Až koncem 80. let 20. století se léčba růstovým hormonem rozšířila, protože se podařilo vyvinout výrobu lidského růstového hormonu.
„Růstový hormon se dnes používá k léčení dětí s nedostatkem vlastního růstového hormonu, ale také k urychlení růstu u některých jiných skupin růstově handicapovaných dětí. Jde o mimořádně nákladnou léčbu a jeho použití je schváleno u těch diagnóz, u kterých byl příznivý účinek prokázán dlouhodobými mezinárodními studiemi u velkých skupin dětí,“ zdůrazňuje Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc., z Pediatrické kliniky UK - 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole v Praze.

Role lidského růstového hormonu

Růstový hormon hraje zásadní roli v procesu růstu a dospívání u dítěte. Také reguluje celou řadu metabolických a fyziologických procesů po celou dobu života. K jeho nedostatku dochází, není-li podvěsek mozkový (hypofýza) v mozku schopný produkovat dostatečné množství růstového hormonu. Nejvíce růstového hormonu se do těla uvolňuje během spánku, v jeho nejhlubší fázi. Proto se léčebné dávky růstového hormonu aplikují těsně před spaním. Bez něj se nevytvářejí v dostatku bílkoviny potřebné na stavbu svalů, což vede ke snížené svalové síle a omezené fyzické výkonnosti. Naopak může docházet ke zvýšenému ukládání tuků, což vede k obezitě. Dítě s nedostatkem růstového hormonu má také snížené množství kostní hmoty.

Nedostatek růstového hormonu se podepíše nejen na výšce, ale i na kostech a fyzičce dítěte.

Nedostatek růstového hormonu je možné rozdělit do tří typů:

  • Vrozený: způsobený chybným vývojem hypofýzy během nitroděložního vývoje embrya a plodu nebo její nedostatečnou funkcí; v některých případech je geneticky podmíněný.
  • Získaný: způsobený poškozením hypofýzy v důsledku nádorů, vážného poranění hlavy nebo infekcí jako jsou meningitida či encefalitida.
  • Idiopatický: vzniklý z neznámé příčiny.

Nevšímavost rodičů a lékařů k pomalému růstu dítěte je nebezpečná. Čím dříve je léčitelný problém s růstem zjištěn, tím větší šance má dítě na dosažení normální výšky během dětství a úplnou realizaci svého růstového potenciálu. Je to důležité pro jejich budoucí život – okolí je totiž pro jejich malý vzrůst má tendenci brát jako mnohem mladší, tedy i méně schopné.
„Pokud má lékař či rodič pochybnosti o správném růstu dítěte, mělo by následovat vyšetření,“ upozorňuje MUDr. Bohuslav Procházka, praktický lékař pro děti a dorost z Kutné Hory.

Jak probíhá léčba růstovým hormonem

Růstový hormon se musí aplikovat injekčně – nelze ho spolknout, protože se rozkládá působením žaludečních kyselin. Injekce se podávají těsně pod kůži každý den, nejlépe před spaním. Obvyklá místa vpichu jsou stehna, břicho nebo hýždě – místa je zapotřebí stále měnit.

Aby byla aplikace pro děti i rodiče co nejpohodlnější, je vhodné použít speciální pomůcky; s výběrem pomůcky by měl rodičům pomoci lékař, protože jsou vyráběny tak, aby se přizpůsobily odlišným potřebám dětských pacientů. Výhodou je, že jsou k dispozici i elektronické injekční aplikační přístroje, které se jednoduše obsluhují a také si pamatují údaje o podání jednotlivých injekcí.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce