Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kardiotokografie

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 38392x )

Kardiotokografie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní sledovat děložní stahy (tzv. kontrakce) a měřit ozvy plodu u těhotné ženy. K vyšetření se používá kardiotokograf.

Co je kardiotokografie?

Kardiotokografie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní sledovat děložní stahy (tzv. kontrakce) a měřit ozvy plodu u těhotné ženy. K vyšetření se používá kardiotokograf. Kardiotokograf je přístroj, který se skládá ze snímacích elektrod a vlastního měřícího zařízení.

Na jakém principu kardiotokograf pracuje?

Pomocí elektrod připevněných na břicho snímá kardiotokograf elektrickou aktivitu dělohy a tepovou frekvenci plodu. Přístroj po zesílení elektrickou informaci zpracovává a zapisuje v podobě křivky na papír nebo na obrazovku. Získaná křivka má charakteristický vzhled, z nějž zkušený lékař snadno pozná, jaké jsou základní životní funkce Vašeho miminka.

Kardiotokografie

Kdy lékař navrhuje toto vyšetření?

Toto vyšetření se provádí opakovaně u těhotných žen od 36. týdne těhotenství. Změny na kardiotokografické křivce mohou lékaře upozornit na snížené okysličení plodu. Nedostatečné zásobení plodu okysličenou krví může nastat z různých příčin. Pokud by lékař u těhotné tento nález objevil, další vyšetřovací a léčebný postup by záležel na charakteru a stupni vyvolávající příčiny. Důležitou úlohu hraje kardiotokografie v průběhu vlastního porodu.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření je nebolestivé. Nemá žádné vedlejší účinky ani na těhotnou ženu ani na plod. Kardiotokografie je běžná vyšetřovací metoda. Setkáte se s ní na gynekologicko-porodnických odděleních. Vyšetření se obvykle provádí v lékařském zařízení, které jste si pro porod vybrala.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Před vyšetřením není nutná předchozí příprava. Můžete normálně jíst, pít a užívat předepsané léky. Na vyšetření si přineste těhotenskou průkazku.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po příchodu do vyšetřovací místnosti si odložíte nebo posunete oděv tak, aby Vám zůstalo obnažené břicho a posadíte se na vyšetřovací lehátko. Sestra Vám zapne okolo břicha „pás“ ve kterém jsou zabudované snímací elektrody. Poté se položíte na bok na lehátko a sestra přístroj zapne. V této poloze setrváte obvykle 15-20 minut, někdy i déle. Po celou dobu bude přístroj zaznamenávat zmíněnou křivku a ozvy plodu na papír. Během vyšetření klidně dýchejte, nežvýkejte a zachovejte výchozí polohu. Po uplynutí příslušné doby sestra přístroj vypne a odevzdá výslednou křivku lékaři. To je vše. Další postup záleží na výsledku vyšetření. Obvykle s výsledkem vyšetření navštívíte svého gynekologa při pravidelné těhotenské prohlídce. Pokud lékař neshledá na záznamu žádné odchylky od normálu, jdete po vyšetření s datumem další prohlídky domů. Kardiotokografie se také provádí při příchodu rodičky na porodní sál a poté následně v průběhu porodu.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Toto vyšetření je zcela bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Kardiotokografii nelze jiným vyšetřením nahradit, není to ani nutné. Ozvy plodu může lékař také zjistit poslechem přes stěnu břišní pomocí fonendoskopu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce