Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Karnitin

( Redakce | přečteno: 15594x )

Karnitin je přirozenou součástí našich buněk. Vyskytuje se v miniaturních buněčných elektrárnách – mitochondriích. Účastní se při základním procesu výroby.


Buněčná elektrárna

Karnitin je přirozenou součástí našich buněk. Vyskytuje se v miniaturních buněčných elektrárnách – mitochondriích. Účastní se při základním procesu výroby životně nezbytné energie, a to přímo u samotného zdroje. Karnitin je jednoduchá chemická sloučenina. V našem těle může vznikat s přispěním vitaminu C, vitamínů skupiny B a železa.

K čemu karnitin slouží

Karnitin má velkým význam v řadě metabolických pochodů našeho těla. V buněčných mitochondriích působí jako přenašeč mastných kyselin. Mimo to hraje významnou úlohu při

odstraňování kyseliny mléčné ze tkání. Nezanedbatelné je i jeho tzv. antioxidační působení, tj. odstraňovaní škodlivých radikálu z našeho těla.

Kde ho najdete

Karnitin se vyskytuje v buňkách rostlin i živočichů. V našem těle je největší množství karnitinu obsaženo ve svalech. Tvorba karnitinu probíhá především v našich játrech a ledvinách. Celkové množství karnitinu se pohybuje v závislosti na objemu svalové hmoty přibližně od 20 do 30 gramů.

Karnitin je přirozeně obsažen v živočišných i rostlinných buňkách. Důležitými potravními zdroji je proto především maso a živočišné produkty (např. mléko). V rostlinách je karnitin zastoupen v menším poměrném množství.

Jak se projeví nedostatek karnitinu

Projevy nedostatku karnitinu mohou nastat při dlouhodobém hladovění. Objevuje se snadná svalová unavitelnost a slabost. Při běžné pestrosti stravy však nedochází k jeho nedostatku ani při náročných fyzických výkonech.

Rizika

Jako potravní doplněk může být dodáván ve formě L-karnitinu nebo D-karnitu. V těle se přirozeně vyskytuje pouze L-karnitinin. D-karnitin může bránit dostatečnému využití přirozeného L-karnitinu. Proto je D-karnitin oficiálně zakázán a neměl by se již v potravních doplňcích objevovat.

Kdy začít s užíváním

O významu zvýšeného příjmu karnitinu zejména pro sportovce se vedou četné spory. Přestože mnohá zjištění o funkci a dynamice karnitinu v našem těle nasvědčují prospěšnosti zvýšeného příjmu tohoto doplňku v potravě zejména při nadměrné fyzické zátěži, žádný přesvědčivý a seriózní důkaz pro tento předpoklad doposud podán nebyl.

Jako potravní doplněk se karnitin používá zejména u sportovců.

Karnitin je studován i z hlediska léčebného podávání. U cukrovkářů například zlepšuje odbourávání glukózy z krve (tj. snížení hladiny krevního cukru). Pokud trpíte onemocněním spojeným s nedostatečným prokrvením srdečního svalu, může Vás karnitin chránit před rozvojem dalšího srdečního postižení.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce