Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Každá popálenina rozjede v těle reakci, na kterou můžete zemřít

( Renata Vyšínová | přečteno: 17455x )

Když se člověk popálí, stejně jako když se poraní, startuje v těle takzvaná poplachová reakce. Není na první pohled patrná, člověk reaguje, spolupracuje, chová se relativně normálně. Pokud ji ale okolí podcení, může popáleného ohrozit i na životě.

shutterstock.com

„V posledních desetiletích prošla péče o popálené pacienty podstatnými změnami. Rozvinul se obor popáleninové medicíny a prostřednictvím zdravotnické záchranné služby (za připomenutí stojí též význam letecké záchranné služby) se zkrátila doba transportu do specializovaných zařízení, čímž se snížila časná úmrtnost a pacienti s dříve jasnou beznadějnou prognózou přežívají,“ říká MUDr. Michaela Wichová, lékařka se zkušeností v záchranné letecké službě.

Kůže je největším orgánem lidského těla. Dospělý člověk má asi dva metry čtvereční, novorozenec asi jednu desetinu. Kůže zajišťuje našemu tělu možnost termoregulace, chrání proti vnější infekci i před ztrátami tekutin. Funguje jako imunokompetentní orgán, ale určuje i identitu jedince k rase – svou barvou.  „Poškozením kůže můžeme být vážně ohroženi. Mezi nejčastější příčiny poškození patří popáleniny, chemické látky, elektrotrauma, vzácněji radiační poškození. Nelze opomenout ani inhalační trauma, které pacienta bezprostředně ohrožuje na životě. Pokud povoláte lékaře k popálenině, je jeho základním úkolem právě vyhodnocení popáleninového traumatu,“ vysvětluje MUDr. Wichová a varuje: „Následkem úrazu začíná v těle poplachová reakce. Laik o ní nemusí vědět a nic na poraněném ho nevaruje – vypadá, že se nic neděje. Je při vědomí, orientován, spolupracující, tlakově kompenzován, na periferii je dobře hmatná pulsace. Tento klinický obraz však může být zavádějící, a pokud ho podceníte a pacienta nedostatečně zajistíte, může být následně ohrožen až na životě. Popáleniny, zvláť ty hluboké, jsou velmi bolestivé a tím pádem velmi traumatizující.“  

Co hodnotí lékař v případě popálenin:

  • rozsah;
  • hloubku;
  • věk;
  • lokalizaci;
  • anamnézu (přidružená onemocnění nebo trauma).

Věk a rozsah jsou základní faktory určující závažnost traumatu, ovlivňují i dlouhodobou prognózu. „V případě dětí a starých lidí stačí menší popálenina a nastává problém. Popáleninový šok ohrožuje děti do 2 let při rozsahu větším než 5 %, děti od 2 do 10 let při poškození větším než 10 % a děti ve věku 10–15 let při rozsahu více než 15 %. U dospělých se poškození 20 % povrchu hodnotí jako těžké. U pacientů starších 60 let je nutné též přihlédnout k chorobám, které popálený má. Rozsah je vyjádřen v procentech, ale pro jasnější představu – plocha dlaně pacienta odpovídá 1 % povrchu jeho těla,“ říká lékařka.

Popáleniny už nedělíme na stupně, ale podle jejich hloubky

1. Povrchové popáleniny (dříve stupeň I a II). Kůže je částečně poškozena, jsou zachovány vlasové folikuly, mazové a potní žlázky. Dochází ke spontánní epitelizaci a hojení.

2. Hluboké popáleniny (dříve stupeň III a IV). Jde o ztrátu kůže v celém rozsahu, někdy i o ztrátu podkoží. Hluboké popáleniny, i když malého rozsahu, se spontánně nehojí. Při jejich léčení často chybují praktičtí lékaři, ale i někteří chirurgové. Taková traumata by měla být ošetřena autotransplantací na specializovaném pracovišti. V České republice jsou nyní tři specializovaná centra: Klinika popáleninové medicíny FN Královské Vinohrady v Praze, Fakultní nemocnice Brno-Bohunice a Fakultní nemocnice Ostrava-Poruba.

K nejzávažnějším poškozeným místům patří oblast obličeje, krku, genitálií, perinea, rukou a plosky nohy. „Pacient, který má hluboké popáleniny na obličeji a krku, by měl být před převozem intubován, protože se může vytvořit otok a pak nastávají problémy s dýcháním,“ upozorňujme MUDr. Wichová.

O první pomoci při popáleninách vám prozradí víc rady odborníka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal

Na popaleniny je bezkonkurenčně nejlepší jitrocel, stačí natrhat větší množství jitrocelu a ro rodrtit, nejlepé pomlet mlynkem na na maso a tuto kaši přikladat na postižené místa a do deseti minut přínese úlevu a dal hojí bezbolestně. Ale ještě je lepší jitrocevý extrakt, který vyrabím v masti (vepř. sadlo nebo olivový olej), který obsahuje také chlorofil, tento extrakt můžeme mít stale poruce a je vynikající i na veškerá poranění i bercové vředy. Jde o moji vlastní recepturu. [email protected]

Lucie

Jsem laik, ale neměl by být pacient spíše intubován? :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce