Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Každý dvanáctý člověk má žloutenku

( Renata Vyšínová | přečteno: 23247x )

Každý dvanáctý člověk na světě žije s chronickou infekcí žloutenky B nebo C. Dalších asi 1,4 milionu ročně dostane žloutenku typu A. V České republice vloni onemocnělo žloutenkou A, B a C skoro tisíc lidí. Nákaza se přenáší různě, právě podle typu hepatitidy – od kontaminované vody, až po nechráněný sex.

shutterstock.com

V nemocných játrech vznikne rakovina často

Hepatitidy podle průběhu dělíme na akutní a chronické, podle příčiny na virové, autoimunní, toxické a jiné. Ty chronické – tedy B a C - jsou častou příčinou vzniku cirhózy jater, od které je kousek ke vzniku rakoviny jater. „V obou případech se jedná o infekce, přenášené krevní cestou. Bez malého poranění nebo invazivního výkonu k přenosu dojít nemůže. Po vstupu infekce do krve se virus dostává do jater, množí se v jaterních buňkách. Tím mění povrch jaterní buňky a imunitní systém je začne považovat za cizí. Pokud se imunitě podaří rychle zničit všechny infikované jaterní buňky, dojde k akutní hepatitidě, kterou provází přechodná porucha funkce jater, nevolnosti a žloutenka. Když je imunitní systém oslabený, nezvládne zahubit všechny napadené buňky a infekce se stane chronickou. Mnoho let pak dochází k pozvolnému ničení infikovaných jaterních buněk, i regenerované jaterní buňky se znovu infikují a zčásti jsou nahrazovány vazivem. Játra tvrdnou, vzniká cirhóza. Je nutné si uvědomit, že 90 procent rakoviny jater vzniká právě v cirhotických játrech,“ vysvětluje MUDr. Jan Šperl, CSc. z Kliniky hepatogastroenterologie, IKEM.

Více se o cirhóze jater dočtete v tomto článku.

Celosvětově je více osob infikováno hepatitidou B (asi 350 milionů), většina z nich žije v Asii. V západních zemích výskyt hepatitidy B klesá díky plošnému očkování, v ČR je zavedeno od roku 2000.

„V západních zemích představuje větší medicínský i společenský problém hepatitida C, proti které neexistuje očkování. Prevenci je pouze pečlivé dodržování hygienických opatření .Naštěstí ubývá osob, které se infikovali ve zdravotnictví,téměř zmizely postransfúzní hepatitidy, přenášené prostřednictvím darované krve, výrazně se snížil výskyt u hemodialyzovaných pacientů,“ říká MUDr. Šperl.

Chronické virové hepatitidy jsou záludné, protože nemají skoro žádné průvodní příznaky. Mohou probíhat léta, aniž si jich pacienti všimnou, aniž se projeví v jaterních testech z krve. Záludnost chronických virových hepatitid vyplývá z minimálních příznaků, které je provází. „Není-li provedeno cílené vyšetření na virus hepatitidy, není při běžné preventivní prohlídce choroba rozpoznána. Pouze malá část pacientů přichází k lékaři kvůli obtížím, nejčastěji s únavou, nechutenstvím, poruchami koncentrace,“ upozorňuje lékař.

Příště se dočtete: Příběh pacientky s hepatitidou C. "Právě čekám na výsledky testů. V játrech mi objevili "cosi", co může být rakovina," řekla pro Ordinace paní Jana.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce