Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Každých 18 minut zemře jedna žena na rakovinu děložního čípku

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 12190x )

Na rakovinu děložního čípku umírá v Evropě každých osmnáct minut jedna žena. U nás tahle diagnóza změní život tisícovce žen ročně – čtyři stovky z nich bohužel zemřou.

shutterstock.com

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen hned po rakovině prsu. Každoročně této zákeřné nemoci podlehne 250 tisíc žen na celém světě. V Evropě na rakovinu děložního čípku umírá jedna žena každých 18 minut. V České republice každý rok vyslechne tuto smutnou diagnózu více než 1000 žen a více než 400 pacientek této nemoci podlehne.

Příčinou rakoviny děložního čípku jsou lidské papillomaviry (HPV). Nejnebezpečnější jsou HPV viry typů 16 a 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % onemocnění rakovinou děložního čípku. "Dívky mohou přijít do kontaktu s HPV viry velmi brzy, prakticky již při prvním pohlavním styku. Infekce přitom může v těle přetrvávat několik let bez jakýchkoliv příznaků. Je proto vhodné začít s prevencí co nejdříve. Přednádorové stavy rakoviny děložního čípku často diagnostikujeme u velmi mladých žen, které teprve plánují založit rodinu. Pokud by měly dříve možnost očkování, pravděpodobně by se tomuto onemocnění vyhnuly,“ říká prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol. "Papillomaviry jsou zodpovědné za celou řadu nemocí, rakovina děložního čípku je však bezesporu nejzávažnějším z nich. Představuje pro pacientku nejen velkou zdravotní, ale i psychickou a sociální zátěž," dodává prof. Rob.

Prevence existuje

Nejúčinnější formu prevence rakoviny děložního čípku představují pravidelná gynekologická vyšetření (1x ročně) v kombinaci s očkováním. Očkování by měl doporučit pediatr, kterého dívka navštěvuje v dětství a dospívání. "Je prokazatelné, že očkování je nejúčinnější před začátkem sexuálního života dívek, proto doporučujeme začít s vakcinací před 15. rokem života," uvádí MUDr. Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP. Dle odhadu je v České republice proti rakovině děložního čípku naočkováno zhruba 12 % žen a dívek

Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku

Od 23. do 29. ledna 2011 se již popáté uskuteční v České republice Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku. Pod záštitou Evropské asociace proti rakovině děložního čípku (ECCA) proběhne u nás i v dalších zemích EU řada vzdělávacích aktivit. Cílem je informovat ženy a dívky o příčinách rakoviny děložního čípku a především o možnostech prevence.

Symbolem boje proti rakovině děložního čípku je i letos brož ve tvaru Perly moudrosti. Všichni zájemci mohou svou podporu vyjádřit zároveň podepsáním celoevropské petice www.cervicalcancerpetition.eu. Svůj podpis k petici do současného dne připojilo téměř 300 tisíc Čechů. Kampaň podpoří i Liga proti rakovině a společnost GlaxoSmithKline. V roli ambasadorek se představí známé české herečky Ivana Jirešová a Veronika Nová. "Zdraví by mělo být pro každou dívku a ženu to nejdůležitější. I když někdy kvůli práci nestíhám, vím, že na prevenci si čas udělat musím," říká Veronika Nová. "S tímto onemocněním mám sama vlastní zkušenost. Tehdy mi bylo 17 let a o možnostech prevence jsem nevěděla. Jsem ráda, že nyní už je k dispozici více informací. U své dcery však určitě nebudu váhat a využiji všechny možnosti ochrany," doplňuje Ivana Jirešová.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce