Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kde najít informaci o době použitelnosti léku

( Redakce | přečteno: 8804x )

Pokud máte léky v originálním obalu, najdete datum použitelnosti (expirace) vyznačeno zevně na krabičce. Tablety balené v blistrech, tedy laicky v "platíčku" mají tento údaj vyražený přímo na blistru.

Dobrá rada
shutterstock.com

Tablety v lahvičkách mají dobu použitelnosti uvedenu na etiketě, ale i na uzávěru, na dnu lahvičky apod. Přípravky obsahující injekce jsou obdobně označeny na krabičce i na každé jednotlivé injekci. Léky ve formě masti mají označení na ploše tuby, často také ve sváru.


Také přípravky přímo připravované v lékárně musí mít vyznačenu dobu použitelnosti, je kratší, než u továrně vyráběných přípravků.


Zvláštní skupinu tvoří léky, které je nutné po otevření spotřebovat v krátké době, jde především o sirupy obsahující antibiotika, které výrobce dodává v suchém stavu a jsou Vám naředěny přímo v lékárně. Takto naředěny jsou většinou určeny k využívání v průběhu několika dnů. V případě předepsání většího počtu antibiotických sirupů doporučujeme následná balení naředit až po využívání předchozího balení.


Jak takové označení vypadá? Uvedeme zde příklad přípravku s použitelností září roku 2000. Obvykle je na krabičce uvedeno EXP:09/00, či SEPT 2000, nebo 09 2000 popřípadě Spotřebujte do: 09 2000.


Pokud se Vám nepodaří expiraci určit, zastavte se ve Vaší lékárně, jistě se Vám pokusí pomoci i přesto, že někdy jde o činnost přímo detektivní.


Jestliže se Vám přesto nepodaří dodržet dobu použitelnosti nebo najdete léky, u kterých došlo ke změně jejich vzhledu, odevzdejte přípravek v lékárně, ta ho uloží do speciálního kontejneru a zajistí jeho řádné zlikvidování dle příslušných pravidel.


Zajímalo by vás, zda můžete léky vrátit do lékárny? Ty s prošlou expirací zcela jistě, jako odpad, ale co ty, které jste ani neotevřeli? Více se dozvíte tady.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce