Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kdy lze doporučit Kegelovy cviky na posílení pánevního dna

( Redakce | přečteno: 28930x )

Cvičení je vhodné pro všechny pacienty, kteří jsou fyzicky schopní, nikomu neuškodí, a že pomáhá, je nesporné.

shutterstock.com

Kegelovy cviky (laicky zvané Kegelovo cvičení) byly vyvinuté v roce 1948 americkým gynekologem Arnoldem Kegelem. Jejich úkolem je zvýšit sílu a odolnost svalů pánevního dna (svalů v oblasti pochvy, močové trubice a konečníku). Původně byly cviky doporučovány jen ženám po porodu, dnes i před porodem. Dalším nejčastějším případem, kdy lze cviky s úspěchem využít, je stresová inkontinence – tedy únik moči při zakašlání, smíchu, … Kegelovy cviky na inkontinenci pro ženy se nijak neliší od těch pro muže. Mužům se doporučují při úniku moče po operacích prostaty nebo při poruchách erekce. Cvičit pánevní svalstvo mohou i pacienti s hyperaktivním močovým měchýřem (jeho hlavním projevem je časté močení).

Kegelovy cviky lze nacvičovat buď přímo při močení, nebo mimo něj. Nacvičování spočívá v rytmickém zatínání svalstva, obdobně jako při zadržování moče, a jeho následným uvolňováním. Cvičení by mělo probíhat třikrát denně v intervalu třiceti až čtyřiceti stahů a povolení. Ze začátku by mělo jít o krátké stahy a postupem času se jejich délka může prodlužovat až na deset sekund.

Trénink pánevního svalstva je prvním stupněm v léčbě. Pokud nemá Kegelovo cvičení požadovaný efekt, může lékař přistoupit k předepsání vhodné farmakologické léčby nebo nemocného odeslat k operačnímu zákroku.

Více si o tématu můžete přečíst na stránkách www.musimcasto.cz v sekci Léčba.

Přečtěte si také

Seriál:Koupání v přírodě: Hrozí alergie, průjem, dermatitida

Prevence křečových žil: nedávejte nohu přes nohu

Pozor: S teplým počasím stoupá výskyt gynekologických mykóz

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce