Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Klíště jako biologická zbraň

( Renata Vyšínová | přečteno: 12384x )

Kdybychom si to brali osobně, pak bychom mohli považovat klíště za biologickou zbraň přírody proti lidem. Malé klíště dokáže zabít člověka klíšťovou encefalitidou, přinést mu vleklé zdravotní komplikace kvůli boreliím, ale „zvládne“ nás nakazit i chorobami, jejichž název možná dnes uslyšíte poprvé.

shutterstock.com

Jestli jste přisátí klíštěte dodnes považovali za banalitu, která by vás neměla rozhodit, pak možná začnete uvažovat jinak, až si přečtete seznam nemocí, které můžete dostat. RNDr. Dagmar Hulínská, CSC. se Státního zdravotního ústavu upozorňuje, že byste měli svůj stav bedlivě sledovat pokaždé, když jste si našli klíště a upozorňuje na to, že ideální je poslat ho na vyšetření infekčnosti.

Ehrlichióza

Lidská ehrlichióza je další infekční onemocnění přenášené klíšťaty. Původcem je bakterie, která napadá bílé krvinky, proniká do nich, čímž snižuje jejich obrannou funkci a způsobuje horečnaté onemocnění. Ehrlichióza může mít závažné následky zvláště u lidí se sníženou obranyschopností.

Projevuje se horečnatým stavem po kousnutí klíštětem, trvajícím 3 –7 dní, často ale mnohem déle. Doprovází ho bolest hlavy, bolest svalů, horečka a zimnice, někdy i nevolnost a zvracení.

Bartonellóza

Vzácněji diagnostikované bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty a blechami především z koček a psů na člověka. Nemoc postihuje většinou chovatele koček, osoby imunodeficitní, pacienty s jiným vážným onemocněním, nebo skupiny osob žijící ve špatných hygienických podmínkách.

Poznáte ji podle toho, že v místě zakousnutí vzniká charakteristický tmavý příškvar podobný tmavšímu strupu, který se vytvoří za 5-10 dní. Dochází ke zduření nejbližších uzlin (trvá 1týden až 2 měsíce), máte horečku po dobu  4-5 dní. Běžné bývají bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy, závratě bolesti zad a očí. Může dojít k zánětu spojivek, samovolným očním pohybům a ke zvětšení jater.

Léčí se antibiotiky.

Babesióza

Onemocnění přenášené též klíšťaty způsobuje prvok rodu Babesia, žijící v červených krvinkách. Onemocnění vzácně diagnostikované, trpí jim především osoby bez sleziny, případně imunodeficitní. Bývá často další infekcí doprovázející lymeskou boreliózu.  Postihuje většinou pacienty starší 50 let.

Projevuje se jako mírné onemocnění bez příznaků, nebo jako závažné onemocnění s malarickými příznaky: vysoké teploty, třesavka, ikterus. Léky volby jsou klindamycin a chinin.

O „klasických“ nemocech, které přenáší klíště, se dočtete zde.

Máte nějaký zaručený způsob, jak od sebe odpudit klíšťata? Prý stačí jíst kvasnice nebo se navonět mátou. Napište nám svoji metodu prostřednictvím diskuse nebo tohoto mailu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
sindibad

Já osobně kvasnice požívám pouze formou piva :-) Ale dobré je také mít nedepilované nohy, když po mně klíště leze, cítím ho. Na psa se vyplatí ten postřik z máty. Jinak osobně ale žádnou prevenci neprovozuji, spíše se po vytažení klíštěte pozoruji a místo hodně dezinfikuji, například Jodisolem či peroxidem, tak doufám, že nic nechytím.

Helena Jiruše

Já než jdu do lesa nebo na chatu tak si vezmu jednu tabletu B-COMPLEXU. MÁM TO VYZKOUŠENÉ A FUNGUJE TO I NA PSA.

nakobyl

už ani do lesa nepůjdu,ale nedávno jsem zažil dětský tábor,kde bez ohledu na výše uvedené choroby a bez jakékoliv prevence si děti každý den nosily z leda a křovin cca 20 klíšťat.A vedení bylo klidné.Kdyby alespoň ten zmiňovaný b-komplex či česnek, repelent a pod. Nic,absolutní nezodpovědnost


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Hmyz útočí, braňte se

Více než tři tisíce lidí ročně v zemi onemocní lymskou borreliózou, zhruba šest stovek klíšťovou encefalitidou.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce