Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kokain

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 33609x )

V zeměpise jsem nikdy nebyla příliš silná. O Bogotě vím pouze to, že je hlavním městem Kolumbie a že tam plyšovým medvídkům vycpávají bříška podivným materiálem.

shutterstock.com

V zeměpise jsem nikdy nebyla příliš silná. O Bogotě vím pouze to, že je hlavním městem Kolumbie a že tam plyšovým medvídkům vycpávají bříška podivným materiálem. Sníh, který padá za třicet stříbrných z medvídka, jinak koks, cukr, pudr nebo kokos jsou slangové výrazy pro kokain, další z řady drog našeho seriálu. Kokain, sněhobílý prášek rozpustný ve vodě řadíme mezi psychostimulační drogy -- drogy s povzbuzujícím účinkem na centrální nervový systém.

Zemí původu kokainu je Latinská Amerika. Tady roste "božský strom Inků" stále zelený keř Erythroxilon coca (Koka pravá), z jehož listů se hlavní obsahová látka, alkaloid kokain, izoluje. Koka roste hlavně v Bolívii, Peru, Kolumbii, Brazílii, ale i na Jamajce, Jávě a Cejlonu. Listy z keřů vypěstovaných v různých zemí se liší barvou a velikostí listů. Droga se vyrábí zejména z kultur vypěstovaných v Peru, Bolívii a Kolumbii.

Indiánům se podařil geniální kousek. Najít rostlinu, která funguje proti všem přírodním zákonům - zbaví pocitu hladu, žízně i únavy a ještě zvýší fyzický a duševní výkon. Staří Inkové používali kokain jako utišující prostředek při operacích lebky. Dodnes se používá v medicíně pro své lokálně anestetické - místně znecitlivující účinky. Z listů koky se také vařily osvěžující nápoje . Jednak jakási méněcenná náhražka čaje ale hlavně od roku 1885 světově proslulá Coca Cola. Ta obsahovala pravý kokain až do roku 1903. Zatímco opiátům trvalo rozšíření do Evropy několik století, kokainu k tomu stačilo několik desítek let. V 80.letech byl hitem ve Spojených státech, o několik let později dorazila vlna kokainu i do Evropy. Dnes se veškerá vypěstovaná produkce využije ke žvýkání a na výrobu kokainu . Jenom v povodí Amazonky je na kokainu závislých asi 5,5 miliónu lidí. Hlavní podíl na výrobě a pašování kokainu má kolumbijská mafie, která k jeho šíření letecky a přes moře najímá pašeráky z celého světa.

Nejčastějšímu způsobem užívání kokainu je žvýkání buď samotných listů, nebo směsi listů s vápnem. Je to nedílná součást života domorodců žijících vysoko v Andách. Není bez zajímavosti, že při přerušení tohoto zvyku, například při stěhování do nižších poloh, jim kokain nijak výrazně nechybí.

Druhý způsob, rovněž typický právě pro kokain, je šňupání kokainového prášku. Mladík, který se na hausparty vrací z WC v rozjařeném stavu s bílým práškem pod nosem, rozhodně neochutnával bohatě cukrovanou buchtu. Kokain navozuje euforickou náladu, odstraňuje pocitu hladu a zvyšuje výkon svalů. Kokainista je hyperaktivní, excitovaný, bez společenských zábran, má pocit pohody, barevné vidění, jeho zážitky a prožitky jsou intenzivnější. Převládá pocit zněkolikanásobení tělesných i duševních sil. Kokain má velký vliv i na sexuální chování. Zatím co u žen vznikají erotické představy a orgasmus je silnější, u mužů je to pravý opak. Kokain ničí veškeré jejich sexuální touhy a schopnosti. Po odeznění psychostimulačních účinků se dostavuje úzkost a nepřátelské až agresivní chování, někdy se připojí i halucinace a delirium. Podrážděnost je způsobena nedostatečným příjmem potravy a spánkovým deficitem. Délka a intenzita účinku je dána způsobem podání. Je-li kokain přijímán přes nosní sliznici šňupáním, účinek se dostavuje později a je méně intenzivnější. Kokain totiž na druhé straně způsobuje i stahování cév nosní sliznice a tím i zpomalené vstřebávání drogy. Návyk na takto užívaný kokain se nijak výrazně neprojevuje. Pokud se neobjeví závažnější psychické problémy, lze ho snášet, na rozdíl od jiných drog, poměrně dlouho. U lidí, kteří pravidelně šňupají kokain, můžeme pozorovat odumírání nosní sliznice v důsledku chronického nedokrvení. Mohou se také projevit poruchy srdečního rytmu a náchylnost ke křečím. Kokain lze používat i v kombinaci s ostatními drogami, hlavně s LSD a amfetaminem. Smrtelně nebezpečná je však jeho kombinace s barbituráty nebo morfinem.

Třetí způsob, jak si kokainu beze zbytku užít, je jeho inhalace. Kouření kokainu v chemicky upravené formě označované názvem crack se praktikuje přibližně od roku 1986. Krystalky látky se přidávají do tabáku a při kouření se z plic velmi rychle vstřebávají. Během několika minut je koncentrace látky v mozku maximální, ale velmi rychle zase klesá a proto dochází ke stavu, který je přirovnáván k úderu blesku či velké ráně. Mimořádně příjemný a intenzivní prožitek však trvá pouze chvíli. Střídání vysokých koncentrací s jejich prudkým poklesem vede narkomana ke stále častější aplikaci a zvyšování dávky. Crack je jedna z nejnebezpečnějších drog, která se kdy objevila. Vyvolává psychickou závislost již po šesti dávkách. (V případě nitrožilního podání stačí jedna dávka!) Při šňupání kokainu se intenzivní prožitek zvaný ,,rush" nedostavuje, ale ostatní stimulační vlivy na centrální nervový systém zůstávají zachovány.

Slabou útěchou pro nás rodiče může být pouze to, že kokain i crack jsou drogy velmi drahé, takže zejména z finančních důvodů nehrozí jeho masovější rozšíření mezi děti a mládež, u které zřejmě bude ještě dlouho vítězit dostupnější, ale méně nebezpečnější marihuana.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jméno a příjmení
1x

Když si dám drink jednou za čas, jsem alkoholik? Jesrli jo, nejsem v tom sám a v tom případě bysme se měli jít všichni léčit.

Mirek

To mas pravdu. Asi jsme vsichno alkoholici.

Zase já

Neomlouvej si to. Každej,kdo se těší, že si dá v pátek pivo, je alkoholik. To nám říkali už na základce z protidrogovýho. Takže jo,republika je samej alkoholik a spíš je smutný, ze si to nikdo nepřizná.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Je kouření marihuany zdravé?

Lidé, kteří kouří marihuanu často argumentují, že její kouření je přinejmenším neškodné. Poslední studie publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention dokazuje, že...

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Žloutenka

Virus hepatitidy typu A vniká do těla ústy, přenáší se jídlem a nejčastějším nosičem jsou proto naše ruce.

Kokain

V zeměpise jsem nikdy nebyla příliš silná. O Bogotě vím pouze to, že je hlavním městem Kolumbie a že tam plyšovým medvídkům vycpávají bříška podivným materiálem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce