Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kolik stojí léčba? Koleno za 100 000, leukémie milion ročně

( Renata Vyšínová | přečteno: 24802x )

Pokud onemocníte, asi budete chtít, aby vaše zdravotní pojišťovna zaplatila tu nejlepší léčbu, která je možná. Můžete si ale být jisti, že ji dostanete i v případě, že půjde o zdlouhavé a velmi nákladné onemocnění, které bude stát miliony?

shutterstock.com

Nemoc, to nejsou jen kupecké počty, ale rozhodně není od věci alespoň tušit, kolik vlastně "stojí". VZP zveřejnila přehled některých z nich, aby měli pacienti představu. Ať jsou ale čísla jakákoli, měli byste být v klidu. Zdravotní pojišťovny, v čele s VZP, odborné společnosti i Ministerstvo zdravotnictví podnikají takové kroky, aby byla moderní léčba drahých onemocnění vyžadujících individuální přístup a specializovanou léčbu, dostupná všem pojištěncům. Nákladná péče je u nás hrazena ze základního fondu zdravotního pojištění a (na rozdíl od některých jiných států) není plánován vznik zvláštních fondů pro tento účel.

Všeobecná zdravotní pojišťovna začala již v roce 2006, jako první v ČR, uzavírat individuální dohody s odbornými společnostmi, zastupujícími jednotlivé lékařské obory, jako jsou například revmatologie, onkologie, hematoonkologie, neurologie a další. Tyto dohody garantují úhradu nákladné péče pro definované skupiny pacientů a definované diagnózy. Tyto smlouvy umožňují také sledovat úspěšnost hrazené léčby a zabraňují tomu, aby nemocnice přidělené peníze používaly na něco jiného. Dohody zajišťují, že pacienti dostanou právě takovou léčbu, kterou potřebují, a za cenu odpovídající individuálním nákladům a kvalitě léčení.

Kolik léčba pacientů zdravotní pojišťovnu stojí?

  • preventivní prohlídka u praktického lékaře 417 Kč
  • přirozený vaginální porod 12 000 Kč, péče o novorozence cca 6 000 Kč, avšak za porod císařským řezem je to zhruba dvakrát tolik
  • operace slepého střeva 23 000 Kč
  • operace kolenního kloubu cca 100 000 Kč
  • jednodenní pobyt na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) cca 22 000 až 30 000 Kč, a to bez speciálních léků
  • léčba rakoviny děložního čípku od 120 000 do 220 000 Kč, přesná cena léčby záleží na diagnóze, věku pacientky, průběhu nemoci a dalších faktorech
  • léčba leukémie přijde na jeden milion korun ročně, ale podle druhu nemoci a léčby se může lišit až v řádu milionů
  • roční náklady biologické léčby revmatoidní artritidy jsou téměř půl milionu korun na jednoho pacienta. Jen VZP uhradí ročně za biologickou léčbu revmatických onemocnění až čtvrt miliardy korun.
  • v případě roztroušené sklerózy platí VZP za léčbu téměř 3 tisíc pacientů ročně 900 milionů korun. Mezi pacienty jsou i děti školního věku a mladí lidé. Díky současné úrovni zdravotní péče o tyto pacienty může velká část z nich žít normální život a pracovat. Řada žen se díky úspěšné léčbě stala i matkami. Ti, kteří jsou v částečném nebo plném invalidním důchodu, jsou pak většinou téměř nebo zcela soběstační.
  • léčba akromegalie, tedy nemoci způsobené nadprodukcí růstového hormonu, stojí ročně milion korun za každého pacienta
  • u chronické obstrukční plicní nemoci, jejíž příčinou je vrozený deficit alfa-1-antitrypsinu, který je nutno nahradit, je tato částka takřka dvojnásobná

V současnosti je známo sedm tisíc diagnóz závažnějších chorob, z nichž zhruba 80 % je genetického původu. Uvádí se, že vzácnými onemocněními trpí asi 30 milionů obyvatel Evropské unie. Většina lékařů se v běžné praxi se vzácnými chorobami nesetká, takže při stanovování diagnóz na ně takřka ani nepomyslí. Je tedy charakteristické, že značné části pacientů, odhady hovoří o padesáti procentech, se odpovídající terapeutické péče dostává až ve vyšším stadiu choroby. O to vyšší jsou pak náklady na léčbu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ing. Antonín Cuc

Podle údajů ÚZIS CZ ročně zemře jen při prvooperaci TEP kyčle z počtu 12 650 pacientů v ČR asi 270 osob, asi 365 jich je trvale zmrzačeno, asi 2 tisíce jich je ročně zcela nevhodně zvolenou terapií TEP kyčle operováno - a ačkoli jsou vesměs označovány tyto nemilé případy "lege artis", tak nejméně třetinu těchto případů by vyřešil důsledný systém jakosti práce odvozený z analýzy reprezentativních vzorků pacientů podle mé patentované rozhodovací metody STARS - Statistical Retrieval and Search publikované již v roce 1976 a chráněné průmyslovým vlaatnictvím od roku 2010. Mnoho lidí umírá a je zmrzačeno je proto, že lékaři pracují hluboko pod standardem jakosti práce průmyslových oborů - výroby automobilů, letadel a zbraní. Jako odpovědná osoba v minulosti za veškerý státní dozor v jaderné energetice ČR si to mohu dovolit tvrdit kvalifikovaně, zejména z pohledu zcela zbytečně lékaři doživotně zmrzačeného člověka při operaci TEP kyčle. Ve výzkumu strojírenských výrobků jsme lidem, kteří odmítali respektovat multidisciplinární vědecké poznatky, říkávali "Pytlovači TMY", pro obor mediciny mě žádný dost výstižný a nežalovatelný pojem nenapadá. [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce