Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kolonoskopie: nejpodrobnější vyšetření střev

( Renata Vyšínová | přečteno: 141793x )

Kolonoskopii vám lékař doporučí vždy, když potřebuje zjistit, proč máte krev ve stolici, hubnete aniž byste o to stáli, jste chudokrevní, často vás bolí břicho nebo vyšel pozitivně test na okultní krvácení. Měli byste ji podstoupit i ve chvíli, kdy někdo z rodiny trpěl na kolorektální karcinom anebo preventivně po padesátém roce života.

shutterstock.com

Co vás čeká před vyšetřením

  • Přípravu na kolonoskopii není dobré odbýt, nebo se snažit nějak ošidit. Jen pokud je střevo čisté, má lékař jistotu, že nepřehlédl nic, co by ve střevě být nemělo. Pokud nedodržíte předepsaný postup, lékař to pozná, protože vaše střeva nebudou zcela vyprázdněná. Může se stát, že si vás lékař pozve na další kontrolu ne po doporučených deseti letech, ale třeba již za tři roky, aby si byl jistý, že opravdu nepřehlédl nic podstatného. V některých případech může lékař vyšetření zcela odmítnout a odložit ho.
  • Tři dny před vyšetřením už nejezte ovoce a zeleninu, které obsahují drobná zrnka – například jahody, hrozny nebo kiwi, vyřaďte také celozrnné pečivo – zrnka a drobné částečky mohou komplikovat vyšetření.
  • Jeden den před vyšetřením si můžete dát lehkou snídani a k obědu už jen tekutiny – maximálně polévku. K tomu už pijete vyprazdňovací roztok. Kdy s jeho pitím máte začít a v jakých dávkách , to vám přesně řekne lékař. K tomuto roztoku byste měli pít i dostatek minerálky, vody nebo čaje. Neměli byste pít mléko ani džus. Počítejte s tím, že vypijete asi čtyři litry tekutin.
  • V případě, že ze zdravotních důvodů nemůžete pít takové množství tekutin, poraďte se s lékařem na náhradním řešení. Jedná se hlavně o nemoci srdce, jater nebo ledvin.
  • Po dobu, kdy užíváte projímavé přípravky, měli byste se raději zdržovat doma a být v klidu.
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
JJ
10x

Článek je krásně napsaný, ale skutečnost je jiná. Alespoň já mám tu zkušennost. Na konoskopii jsem byla 2x. Vždy mi odmítali dát injekci. Protože mi při první odstaňovali velký polyp, nakonec mi ji dali, až jsem řekla, že bez ní zákrok nepodstoupím. Podruhé mi ji odmítli dát a až jsem řvala na stole bolestí, sám doktor uznal, že by asi byla vhodná. Nemám srůsty, bolest je způsobena nešetrným nafukováním střeva a tím, že doktor tam plyn nechá a neodsaje ho. Doktoři chtějí, abychom chodili na prevenci, ale pacienty zbytečně trápí a ještě to poslouchají ti, co sedí v čekárně. Toto se týká šumperské nemocnice. Kolonoskopie podstoupená v Praze byla naprosto bezbolestná díky analgosedaci.

zrada
7x

naprostý souhlas s komentářem výše byl jsem třikrát a poprvé jsem si připadal jak na středověkých mučidlech pravda bylo to již dávno ani další dvě nebyly rozhodně bez bolestné a to se nebavím o přípravě kdy vypijete šest litrů v podstatě mořské vody softrans total hnus rozhodně bez analgetik do toho nejít...

Věruš
7x

Osobně nemám ani tak problém se samotným vyšetřením jako s přípravou na něj,na kolonoskopii jsem byla zatím celkom čtyřikrát a nespočet mě jich ješt čeká,trpím crohnovou nemocí a s mojí doktorkou ji řádně hlídáme. Ale ta příprava,samotné vyprazdnování je natolik vyčerpávající,že už týden před se stresuji a to se stupnuje,vypít nelákavě vonící a chutnající tekutinu během čtyř hodin a to vždy po litru je šílené..po pár doušcích je mi tak zle že bych vzala raději do zaječích,vyšetření není příjemné ale s opatrností se přežít dá,s podáváním injekcí nemám žádný problém byla mi dána vždy i bez říkání,vše je na dohodě s ošetřujícím lékařem. jak píše"zrada" je to skoro jako na mučidlech jen s tím rozdílem,že my jsme zatím přežili:),nejde nic jiného než se na celou věc dívat s nadhledem a s řádnou dávkou optimismu.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 17. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce