Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vyšetření konečníku

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 123403x )

Vyšetření konečníku patří mezi základní vyšetřovací postupy. Lékaři umožňuje odhalit jednotlivá onemocnění konečné části tlustého střeva.

Co to je vyšetření konečníku?

Vyšetření konečníku patří mezi základní vyšetřovací postupy. Lékaři umožňuje odhalit jednotlivá onemocnění konečné části tlustého střeva. Při vlastním vyšetření lékař prstem přes řitní otvor vyšetří příslušnou oblast. Pravidelně prováděné vyšetření konečníku u lidí po padesátce je součástí tzv. onkologické prevence. Onkologická prevence je soubor vyšetřovacích postupů, jejichž cílem je odhalit možný dosud nepoznaný nádor.

Proč se vyšetření provádí?

Konečník a konec tlustého střeva jsou místa oku lékaře ukrytá. Přitom tyto oblasti bývají často zdrojem různých obtíží. Proto musí lékař i tuto část těla řádně vyšetřit. K vyšetření lékař používá svůj prst, který opatrně zavádí do konečníku vyšetřovaného. Lékař má vždy rukavice a na rukavici znecitlivující mast.

Konecnik

Kdy Vám lékař provede vyšetření konečníku?

S tímto vyšetřením se můžete setkat při preventivní prohlídce. Dále při tzv. interním vyšetření, kde je součástí celkové prohlídky. Toto jednoduché a časově nenáročné vyšetření může odhalit hemoroidy, nádor, zánět či krvácení. Nádorové onemocnění konečníku (kolorektální karcinom) v naší populaci je nejčastějším zhoubným nádorem trávicího ústrojí a druhou nejčastější orgánovou lokalizací nádorového bujení u obou pohlaví. Výskyt tohoto onemocnění se u nás od roku 1960 trvale zvyšuje. Do roku 1989 se zvýšil počet nových onemocnění téměř třikrát a počet úmrtí více než dvakrát. V absolutních hodnotách jsou to téměř 3 000 nových nádorů tlustého střeva a 2 600 nádorů rekta ročně. Úmrtnost na tyto nádory je relativně vysoká. V absolutních číslech to jsou více než 4 000 úmrtí ročně. Příčinou vysoké úmrtnosti je skutečnost, že prakticky polovina nádorů je zjištěna v pokročilém stadiu. Časný záchyt tohoto onemocnění například při vyšetření konečníku zvyšuje naději na úspěšnou léčbu. Hemoroidy jsou víceméně rozšířené žíly v oblasti konečníku, které také mohou "tropit neplechu", krvácet, způsobovat nucení na stolci apod. Ale na životě pacienta neohrožují. Konečník vyšetřují také chirurgové při bolestech břicha, kde jim toto vyšetření pomáhá určit příčinu pacientových potíží. Nakonec uvádím tzv. manuální vybavení stolice. Manuálně vybavit stolici znamená, že lékař při úporných zácpách pacientovi značně uleví tím, že stolici prstem z konečníku vybaví.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření konečníku je sice trochu nepříjemné, ale je nebolestivé. Lékař bude mít na rukavici znecitlivující mast a vyšetření bude provádět citlivě. Vyšetření trvá chvilku.

Jak se mám na vyšetření připravit?

K vyšetření není třeba předchozí přípravy. Vyšetření konečníku bývá obvykle součástí celkového vyšetření. Na každé vyšetření se snažte přijít včas.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Položíte se na vyšetřovací stul. Stáhnete si spodní prádlo ke kolenům. Lékař Vám pokyne, aby jste se otočil na bok a dal si kolena k bradě. Poté si navlékne rukavice a na prst nanese znecitlivující mast a opatrně Vám zavede prst do konečníku. Krouživým pohybem vyšetří stěny konečné části tlustého střeva. Při vyšetření ležte klidně, neměňte výchozí polohu a zhluboka dýchejte. Vyšetření je nebolestivé.

Co bude po vyšetření?

Po vyšetření není nutno dodržovat nějaký speciální režim.

Kdy bude výsledek?

Pokud lékař nenalezl nějako odchylku od normálu pravděpodobně Vám řekne, že je toto vyšetření bylo v pořádku. Pokud by se mu nález nezdál, doporučí Vám další vyšetření (kolonoskopii, rektoskopii, RTG s kontrastem).

Jaké jsou alternativy vyšetření?

Konečník a konečnou část tlustého střeva, lze vyšetřit i jinými metodami - například rektoskopii, kolonoskopií, CT a RTG vyšetřením s tzv. kontrastem. Všechny uvedená vyšetření jsou prováděna jako cílená, a to vždy po předchozím celkovém vyšetření. Vyšetření konečníku je jednoduchá metoda, která nikterak pacienta nezatěžuje a přesto může odhalit celou řadu onemocnění. Proto výše uvedená vyšetření (rektoskopii, kolonoskopií, CT a RTG) nelze povařovat za alternativní, ale spíše o vyšetření doplňková.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
martin
22x

dobrý den,mám drobný problém a rád bych radu .. nějaký čas se mi po velké potřebě vyskytuje na toaletním papíře krev. Někdy je ji víc a někdy málo.Někdy je i celý proces ( nevím jak jej slušně nazvat ) docela bolestivý v oblasti konečníku a i po vykonání potřeby pár minut cítím nepříjemný tlak v konečníku . Jinak nemám problémy se stolicí ani žádné jiné bolesti ale asi jako každý kdo má takovýto problém se stydím někam zajít a abych byl upřímný tak ani nevím kam přesně bych měl zajít . Mohl by mě někdo nasměrovat popřípadě poradit co s tím ? Díky

holka
2x

S konečníkem pomůže proktolog.

Jan
3x

Dobrý den, chodím pravidelně k urologovi s hypertenzií prostaty a občas mi provádí vyšetření prostaty prstem per rectum. Je prosím při tom i vyšetření konečníku nebo je nutné absolvovat zvláštní vyšetčení? Děkuji.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce