Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kouření je příčinou mnoha závažných nemocí, přestaňte s ním

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5781x )

V České republice je přes 2 miliony kuřáků. Zdraví, peníze, vaše okolí, cokoli dalšího jsou dobré důvody přestat kouřit. Cigaretu kouříte cca 5 minut, ale zkrátí vám život o 11–30 minut.

shutterstock.com

„Na nemoci způsobené kouřením zemře polovina kuřáků, a to v průměru o 15 let dříve, než kdyby nekouřili,“ uvádí doc. MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra pro závislé na tabáku, III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu VFN v Praze a 1. LF UK. Kouření poškozuje všechny části těla a způsobuje nemoci, jejichž léčbou se zabývají všechny klinické obory medicíny.

Necítím se přestat najednou – Přestat kouřit najednou je nejlepší a paradoxně nejsnazší. Omezení kouření nesnižuje riziko tak významně, jak si mnozí myslí. Léky vám to významně usnadní.

Jak odolat nabízené cigaretě – Buďte sebejistí. V kuřácké partě si s sebou místo cigarety vezměte např. jablko nebo pití.

Co dělat místo cigarety ve stresu – Ve skutečnosti vás cigareta neuklidní. Pomůže rituál, který znáte a máte pod kontrolou. Naopak – po cigaretě se vyplaví stresové hormony, cigareta tedy stres prokazatelně zhoršuje. Naučte se jiný relaxační rituál, který lze kdykoliv použít – třeba dechové cvičení.

Jak vydržet bez cigarety v restauraci, v kuřácké společnosti – Vezměte si sebou do ruky např. hlavolam nebo kamínek na hraní, případně kousejte párátko nebo použijte nikotinový inhalátor.

Kouří můj partner (kolega) – Nemůžete ho nutit, aby přestal s vámi, ale domluvte se, aby alespoň první týdny nekouřil před vámi nebo ve stejné místnosti/bytě a důkladně si schovával cigarety.

Jestli přiberu, ke kouření se vrátím – Aby zvýšení váhy způsobilo srovnatelné zdravotní riziko s kouřením, museli byste přibrat cca 50 kg. Při dodržování správné životosprávy vůbec přibrat nemusíte.

Abstinenční příznaky významně potlačí léky – může to být některá z forem nikotinu, volně prodejná v lékárně, nebo některý z léků na recept.

Pozor na pasivní kouření

Pasivní kouření je vdechování kouře z cigaret či jiných tabákových výrobků jinak než kouřením. Je to směs kouře, který do ovzduší vydechne kuřák a kouře z hořícího konce cigarety, doutníku nebo dýmky. Tato směs kouře v prostředí obsahuje kolem 4 000 chemikálií. Mnohé z nich jsou nebezpečné pro zdraví: nejméně 200 z nich je jedovatých a nejméně 50 z nich prokazatelně vyvolá rakovinu (například benzen, arzen, formaldehyd atd.). Proto i pasivní kouření způsobuje vážné nemoci, mezi něž patří rakovina plic, onemocnění srdce, nemoci dýchacích cest, zhoršuje astma nebo chronickou bronchitidu.
„Riziko cévního onemocnění srdce (infarkt) zvyšuje pasivní kouření o 25–35 %,“ varuje doc. MUDr. Eva Králíková, CSc.  Pasivní kouření je nebezpečné jak pro děti tak pro dospělé. Je to i samostatná diagnóza: Z58.7.

V zemích, kde jsou všechny prostory nekuřácké, klesl počet akutních infarktů myokardu o 17 %. Následoval i pokles dalších onemocnění.

Přečtěte si také

Život bez cigarety rovná se život s tloušťkou?

Více než 50 % případů rakoviny močového měchýře je způsobeno kouřením

"Lehká" cigareta, také cigareta

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Kouření neničí jen plíce, ale také cévy

Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce