Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kouření neničí jen plíce, ale také cévy

( Markéta Grosmanová | přečteno: 22480x )

Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý.

Video
shutterstock.com
Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý. Cigaretový kouř tedy není jen příčinou nádorového bujení, ale je také jedním z faktorů, které vedou k ucpávání cév, čili ateroskleróze. I proto je kupříkladu nově otevřené pražské Centrum léčby závislosti na tabákusoučástí Centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jak říká vedoucí centra a specialista na problematikou kouření Eva Králíková v Česku kouří asi 30 procent dospělé populace, přitom ale 70 procent z nich, tedy asi jeden a půl miliónu lidí si přeje přestat. Bez léčby se to daří jen málokterému z nich. To je také důvod, proč v letošním roce vzniklo celkem šest center léčby závislosti na tabáku. Zatím jsou již ve zmiňované Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Fakultní nemocnici Motol v Praze, Fakultní nemocnici Plzeň, Fakultní nemocnici Olomouc a Fakultní nemocnici Brno.

V centrech jsou jednak odborníci na problematiku kouření, ale také ti, kteří mají zkušenosti s léčbou závislosti jako psychiatři a psychologové. Zároveň je tam také lékař, který se zabývá nemocemi srdce a cév vedoucími k infarktům a mozkovým mrtvicím. Pokud si opravdu přejete přestat kouřit a souhlasíte s plánem léčby, objednejte se na úvodní návštěvu.

Zde bude stanovena míra závislosti na nikotinu a také další vyšetření jako je měření tlaku, pulzu, výšky, hmotnosti, obvodu pasu, případně tělesného tuku a plicních funkcí. Lékaři zjistí jaké nemoci vás ohrožují a posoudí i intenzitu kouření. Případně doporučí léky k potlačení abstinenčních návyků či náhradní nikotinovou léčbu. Tu si v centru můžete koupit s třicetiprocentní slevou. Léčba je jinak zcela zdarma. Úspěšnost léčba je asi 25 procent.

Kouření zvyšuje riziko cévní mozkové příhody

Riziko vzniku cévní mozkové příhody roste, když kouříte - podívejte se v našem videu proč:

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Aniette

O tématu nekouření se můžete dočíst i tady - www.komunita111.cz nebo www.trijednicky.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce