Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kouření zabije ročně víc lidí než virus HIV

( Renata Vyšínová | přečteno: 8928x )

Kouření se dá přirovnat k ruské ruletě. Podle statistik tabák zabíjí až polovinu těch, kteří jsou na něm závislí. Jen v České republice denně zemře padesát kuřáků na následky své „vášně“. Kdyby stejné množství lidí zemřelo na otravu nějakým jídlem, jistě by okamžitě zmizelo z pultů a všichni bychom si dali sakra pozor, aby se neocitlo v našem nákupním košíku. Ovšem cigarety si tam hodíme s klidem… Proč se kuřáci nebojí nemocí a zbytečné smrti – a proč se na to stát zatím relativně klidně dívá?

Jakmile dojde na zákaz kouření kdekoli, rozdělí se národ zcela spolehlivě na dva tábory. Kuřáci obhajují své právo si kazit zdraví a nekuřáci argumentují tím, že mají právo si ho naopak nekazit pasivním kouřením.

Závislost na tabáku – nemoc, kterou moc neléčíme

Někdy se mluví o kouření jako o zlozvyku, ale je to nemoc, která má svojí diagnózu. Nemoc, kterou ale zatím naše zdravotnictví neléčí. Léčí až její následky – nemoci dýchacích cest, rakovinu plic, nemoci srdce a cév, mozkovou mrtvici, chronickou obstrukční plicní nemoc a další. Léčba je to samozřejmě nákladná, navíc k ní musíme připočíst ještě to, že pacienti jsou dlouhodobě na neschopence a tím pádem do státního rozpočtu nepřinášejí peníze, ale formou nemocenské a dávek je čerpají. „WHO i mezinárodní odborné společnosti doporučují, aby léčba závislosti na tabáku byla dostupná v rámci zdravotních systémů jako jakákoli jiná léčba. Jde navíc o jednu z ekonomicky nejvýhodnějších intervencí v medicíně – rok kvalitního života zachrání zhruba 5x levněji než screening hypertenze, 12x levněji než například statiny, či 15x levněji než screeningová mamografie. Zdravotním pojišťovnám se vyplatí ji hradit,“ zdůrazňuje MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze.

Proč jsou lidé na cigaretě tak závislí, co vlastně obsahuje cigaretový kouř a jak se dá závislost léčit – to se dočtete v příspěvku MUDr. Evy Králíkové.

Vyplatí se podporovat nekuřáctví?

V České republice je zhruba 676 000 kuřáků, kteří by se chtěli své závislosti na nikotinu zbavit. Je to asi čtvrtina ze všech kuřáků. Přestat ale není jednoduché. O tom, kolika z nich se to povede a jak by na jejich úspěšné léčbě mohl vydělat stát se dočtete v článku MUDr. Jany Skoupé, MBA., z České farmako-ekonomické společnosti.

Novela tabákového zákona nestačí

Již skoro rok platí novela tabákového zákona, která omezila kouření na veřejném prostranství a zakázala prodej cigaret mladistvým. Jistě záslužný krok, ale stále málo razantní.

„Je tomu téměř rok, co je v platnosti novela tabákového zákona, která přinesla řadu změn, jako jsou vyšší sankce z prodeje tabákových výrobků a alkoholu mladistvým, nebo omezení kouření na veřejném prostranství (zastávky apod.). Teď po roce platnosti této novely provedeme analýzu, jak se zákon osvědčil, a poté znovu otevřeme debatu o dalším rozšíření ochrany nekuřáků. Nechci, aby naše zákonodárná snaha skončila na tomto bodě,“ říká MUDr. Boris Šťastný, předseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR a popisuje i další své iniciativy při podpoře odvykání kouření. Jaké to jsou, to se dozvíte v jeho prohlášení.

Kde vám pomohou?

Chcete přestat kouřit a potřebujete podporu odborníků? Pomohou vám v centrech pro závislé na tabáku – kompletní seznam center po celé ČR najdete na tomto místě.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Diskuse k článku
Aniette

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce