Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kozinec

(Mgr. František Červenka | přečteno: 11283x )

Kozinec je již 2000 let nedílnou součástí tradiční čínské medicíny. V Číně je používán k vyvažování životních sil neboli qi. Čínský název rostliny je huang qi, což znamená „žlutý vůdce“.

Kozinec

Čínský Žlutý vůdce

Kozinec je již 2000 let nedílnou součástí tradiční čínské medicíny. V Číně je používán k vyvažování životních sil neboli qi. Čínský název rostliny je huang qi, což znamená „žlutý vůdce“. Tento název vystihuje jeho léčebnou sílu.

Jak působí?

Kozinec posiluje a reguluje imunitní systém. V Číně je volně rostoucí rostlina používána k léčení a prevenci nemocí. Kozinec zvyšuje produkci protilátek, podporuje tvorbu buněk krve, působí protizánětlivě, protivirově, protibakteriálně a antioxidačně. To vše dává tělu životní sílu a schopnost bojovat jak proti infekci, tak proti volným radikálům. Z dalších účinků se jedná o močopudné, cévy rozšiřující a tlak snižující působení.

Kozinec

V kořenech je síla

Jedná se o rostlinu z čeledi bobovité. K terapii jsou používány kořeny, z nichž se připravuje prášek nebo odvar. Kořen se řeže na plátky, připomínající dřevěné špachtle, které používají lékaři, chtějí-li se nám podívat do krku.

Výhody použití?

Astragalus je s výhodami používán při léčbě běžného nachlazení a zánětů horních cest dýchacích, protože brání zachycení virů na sliznici dýchacích cest. Pomůže při chřipce, bronchitidě a infekcích vedlejších nosních dutin. Lidé, kteří na nemoci z nachlazení trpí, ho mohou užívat preventivně. Protože astragalus ničí choroboplodné zárodky hned v počátku nemoci, doba onemocní a závažnost choroby se pak zkrátí. Dále nachází uplatnění při léčbě poruch krvetvorby a obnově imunitního systému pacientů po chemoterapii a ozařování.

Možná rizika?

Jsou minimální. Rostlina je bezpečná s minimem nežádoucích účinků. Toxicita kořenů je velice nízká, teprve až v dávce 28 gramů se projevuje snížení imunity a nemá proto význam užívat vyšších dávek.

Mám to brát?

Jste často nachlazení a trpíte záněty dýchacích cest? Míváte často chřipku a máte oslabený imunitní systém? Užívejte nějaký přírodní přípravek na posílení imunity. Kozinec můžete užívat v běžné dávce 1 – 30 g prášku z kořenů. Pro zesílení účinku je doporučována kombinace s ženšenem, lékořicí a echinaceou.

Foto: http://botanika.wendys.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce