Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Křeč ve vodě - důležité je zachovat klid

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6055x )

Možná jste to již zažili. V klidu si plavete a najednou vás chytne do nohy křeč. Kdo to prožil, jistě si vzpomene, jak je to nepříjemné a bolestivé. Máte pocit, že se nemůžete ve vodě pohnout, natož plavat. V této chvíli je velmi snadné propadnou panickému strachu a v extrémních případech utonout. Proto by měl každý vědět, co svalovou křeč vyvolává, a jakým způsobem křeč odstranit.

Dobrá rada
shutterstock.com

Svalová křeč je bezděčné, vůlí neovladatelné a velmi bolestivé napnutí až ztuhnutí svalu nebo celých svalových skupin. Může projevit jen přechodně nebo záchvatovitě. Většinou přetrvává několik desítek vteřin, někdy i minuty. Nástup křeče bývá předem signalizován zvláštním pocitem ve svalu, který bude postižen. Někteří lidé jej popisují jako výstražné bodnutí, nebo píchnutí. Je-li příslušný sval ještě dále namáhán, dostaví se ochromující bolest, která jej vyřadí z činnosti.

Příčiny svalových křečí

Některé lidi postihují svalové křeče velmi často. Náchylnost ke křečím je způsobena jejich sklonem k vyšší dráždivosti nervstva, které řídí svalové stahy. Často se mohou křeče objevovat u konstitučně slabších dětí, kde ještě není vývoj nervosvalových koordinací zcela dovršen. Mezi další příčiny křečí patří některá závažná onemocnění (např. epilepsie, tetanus, otravy).

Další nejčastější příčiny jsou:

Vnější

  • nevhodná životospráva(nedostatek spánku, alkoholové a jiné intoxikace, nedostatečně vyvážené složení stravy, nedodržení pitného režimu a přísunu solí při nadměrném pocení)
  • únava a svalové vyčerpání (přetrénování)
  • podchlazení
  • přehřátí

Vnitřní

  • nedostatek vitamínů, solí a stopových prvků,
  • itoxikace nedostatečné prokrvení svalů, nepoměr mezi převodem krve a nedostatek kyslíkového zásobení svalů, nedostatečný odvod oxidu uhličitého omezení krevního zásobení,
  • pokles svalové účinnosti ztráta solí při nadměrném pocení, porucha nervosvalových koordinací

Odstranění křečí

Postihne-li někoho svalová křeč ve vodě, je první zásadou si uvědomit, že křeč sama o sobě nijak život neohrožuje a že je třeba zachovat klid a rozvahu. Nebezpečí spočívá ve vlastním psychickém stavu, který se dostaví, jakmile plavec zjistí, že nebude schopen s touto bolestí a znehybněním doplavat ke břehu. Následek je propadnutí strachu z utonutí, zmatené a nekoordinované jednání a ztráta sebeovládání. Druhou zásadou je začít s odstraňováním křeče co nejdříve, jen tak je větší naděje, že křeč zcela odezní a s ní zmizí i bolest. Křeč se odstraňuje střídavým napínáním a uvolňováním postižené svalové skupiny tak dlouho, až bolest ustane. Pokud je to možné, je nejlepší ihned po varovných příznacích přestat plavat a vyjít z vody. Častěji se stává, že postižený musí uplavat ke břehu ještě značný kus, a tak je třeba naučit se křeč odstranit již ve vodě. K úplnému odeznění bolesti pomáhá prohřátí teplou vodou, masáž postiženho místa a celkový odpočinek. Postižený sval, i když bolest vymizí, by neměl být opětně namáhán.

Natrénovat cviky proti křečím lze na suchu, hodí se vlastně jako rozcvička před vstupem do vody:

Přední strana stehna

Opačnou rukou uhopte prsty postižené nohy a volnou rukou protlačujte koleno směrem dolů; protlačování střídejte s uvolněním až do odeznění křeče. Manévr lze provádět i ve vodě, nejlépe však v sedě na zemi.

Zadní strana stehna

Opačnou rukou uchopte nárt postižené nohy, tj pravou rukou levý nárt a naopak, a pomalu táhněte patu až k hýždím; střídavě uvolňujte a napínejte až do odeznění křeče. Manévr lze provádět i ve vodě, na suchu vleže, nejlépe však vestoje.

Zadní strana lýtka

Křeč odstraníte stejným manévrem jako při postižení zadní strany stehna. Je třeba jenom více přitahovat prsty nohy a nárt směrem k tělu.

Chodidla

Křeč odstraníte stejným manévrem jako při postižení zadní strany stehna a zadní strany lýtka. Uvolnění se provádí nejlépe v sedě na zemi . Někdy pomáhá střídavé stoupání na špičky.

Prsty nohou

Rukou ohýbejte prsty nahoru a dolů.

Prevence křečí

V mnoha případech se dá křečím předejít, budeme-li znát příčiny, které je vyvolávají. Kdo je ke křečím více náchylný, i když dodržuje správné zásady životosprávy, měl by se naučit rozvrhnout své síly a jednat vždy podle svých fyzických možností. Před vstupem do vody pomáhá lehké rozcvičení, aby se svaly prohřály, ve vodě nepřepínáme své síly, plaveme přiměřeně rychle a na kratší vzdálenosti. Vyhneme se také plavání v příliš studené vodě. A samozřejmně nechodit do vody unavený, nevyspalý nebo brzy po přestálé nemoci. V horkém počasí nezapomeňte dostatečně pít a vhodně vyrovnávat ztrátu solí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce