Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Křečové žíly

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 272099x )

Křečové žíly - varixy, jsou nemocí civilizační a objevují se stále častěji. První zmínky o nich nacházíme už v egyptských papyrech.

shutterstock.com

Jaká je příčina


Hlavním faktorem, který vede ke vzniku varixů, je zvyšující se žilní tlak, způsobený nejčastěji zpětným proudem krve (refluxem) v postižených žilách. Refluxu za normálního stavu brání systém chlopní uvnitř žil. Pokud jsou chlopně nefunkční (následkem roztažení žíly, zničeny zánětem nebo vrozeně nevyvinuté), vzniká reflux, tenká žilní stěna není schopná dlouhodobě zvýšený tlak vydržet, dochází tak k jejímu vinutí a vakovitému rozšíření a vzniká vlastní viditelný varix.

K refluxu může dojít následkem postižení hlubokého systému (nejčastěji po hluboké žilní trombose, která zničí chlopně) a v tomto případě je vysoké riziko vzniku nejobávanější komplikace - bércového vředu (ulcus cruris). Tato příčina je naštěstí relativně málo častá. Ve většině případů není zcela jasné proč k refluxu dochází, svoji roli hraje určitě více faktorů.

Jednou z příčin může být dědičnost (vrozená méněcennost žilní stěny). Zhruba u poloviny nemocných najdeme v jejich rodinách i další postižené. Výskyt onemocnění stoupá s věkem. Mezi dvacetiletými se vyskytuje v deseti procentech, mezi šedesátiletými má varixy každý druhý! Ženy jsou postiženy v průměru dvakrát častěji než muži. Těhotenství je další rizikový faktor. Roli zde hraje nejen mechanický útlak pánevních žil (a tedy překážka odtoku žil z dolních končetin), ale hlavně hormonální vlivy.

Protože se varixy vyskytují častěji ve vyspělých zemích, mluvíme o onemocnění civilizačním. S nadsázkou můžeme říci, že je to „daň“ vzpřímenému držení těla, protože u zvířat toto onemocnění nepozorujeme. Lidé kteří při své práci stojí, mají varixy častěji oproti zaměstnancům například v kancelářích.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Gabina.
2x

Dlouhodobé užívání depotních kortikoidů muže vest k žilní nedostatečnosti...

Olga Chupíková
24x

Dobrý den, chci se zeptat jestli nějak souvisí s křečový mi žílami černání pod nehtem na palci u nohou,opuchání nártu levé nohy. Děkuji

Nikola
3x

Chtěla bych se zeptat co mám dělat, já jsem těhotná a mě nohy a prsty opuchávájí.Co mám dělat jestli to je vážné.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 25. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce