Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Krev ve stolici

(doc. MUDr. Václav Jirásek CSc. | přečteno: 81536x )

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

shutterstock.com

Krev ve stolici je vždycky nenormální událost. Jakékoliv vysvětlování tohoto jevu různými okolnostmi (např. "odřením tuhou stolicí", nevhodnou a neobvyklou skladbou stravy apod.) je nesmyslné a znamená zbytečnou ztrátu času. I nepatrná příměs krve ve stolici je důvodem k řádnému vyšetření.

Je nutno předem zdůraznit, že naprostá většina krvácení do stolice (snad až 90%) má příčiny z lékařského hlediska málo významné. Nejčastější příčinou krvácení jsou nesporně rozšířené cévní pleteně, zvané hemoroidy (řitní městky).

Tato žilní pleteň má zvláštní skladbu, jsou zde četné spojky s tepennou částí krevního řečiště a proto krev z krvácejících hemoroidů většinou bývá jasně červená, nikoliv tmavorudá, jak bývá obvyklé u krve pocházející ze žíly. Ale barva krve není rozhodující pro posouzení, z jakého zdroje krev pochází. Krvácející hemoroidy většinou neznamenají nic více než určitou nepříjemnost. Ale označovat za zdroj každého krvácení hemoroidy, je nerozumné.

Přítomností krve ve stolici se totiž může projevit celá řada onemocnění tlustého střeva. Pochopitelně, nejnebezpečnější je rakovina tlustého střeva a konečníku. Tuto možnost je třeba vyloučit na prvním místě. A je třeba to učinit včas. Rakovina tlustého střeva má tu přednost, že se poměrně často projevuje právě krvácením do stolice ještě ve fázi, kdy není pokročilá a kdy operativní odstranění vede k naprostému vyhojení.

Zvláště důležitá je opatrnost u těch nemocných, u jejichž příbuzných 1.stupně (rodiče, sourozenci) byla prokázána rakovina tlustého střeva. V posledních letech bylo prokázáno, že u části nemocných má rakovina tlustého střeva dědičný základ a že u nejbližších příbuzných je riziko vzniku tohoto onemocnění podstatně vyšší.

V naprosté většině případů (90%) jsou předchůdce rakoviny tlustého střeva a konečníku tzv. polypy, malé a zatím nezhoubné nádorky. A tyto polypy mohou také krvácet. Polypy se dají poměrně snadno odstranit bez operace tzv. endoskopickou polypektomií. Tím se vyřeší problém krvácení, ale především se odstraní tkáň, která by se mohla v budoucnu zhoubně přeměnit.

Krev ve stolici může pocházet ještě z řady dalších zdrojů. Jsou to např. různé zánětlivé procesy tlustého střeva, jak infekční, tak i neinfekční povahy. V těchto případech je nezřídka důležitým příznakem také přítomnost krve ve stolici.

Krev ve stolici nemusí být zjevná, může být přítomna v tak malém množství, že není okem patrna. Lze ji prokázat jenom chemickou reakcí. V takovém případě mluvíme o skrytém, okultním krvácení. Význam tohoto krvácení je však v podstatě stejný, jako krvácení zjevného. Skrytá krev může pocházet i z horních oddílů trávicí trubice. Větší množství krve pocházející z horních oddílů trávicího traktu (jícen -- tenké střevo) se projeví černou stolicí (meléna).

Nemá velký smysl vypočítávat všechny možné příčiny krvácení do stolice. I kdybychom tak učinili, bude vždycky z věr a doporučení jen jedno: vždy je nutno informovat lékaře a podstoupit odpovídající vyšetření tlustého střeva.

Čtěte také: Kolonoskopie je nejpodrobnější vašetření střev

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Krev ve stolici

Již druhým rokem zaznamenávám při stolici větší či menší množství krve na papíře, nebo přímo ve stolici. Prodělal jsem několik vyšetření, ale žádná nemoc nebyla diagnostikována. Mé zdravotní potíže mě zneklidňují, ale nevím na koho se mám dále obrátit. Není nic příjemného, když prakticky při každé stolici zaznamenáte na papíře stopy krve. Krev nikdy nebývá na spodním prádle, objevuje se pouze při potřebě. Kryštof

Nádory tlustého střeva

Zhoubný nádor vzniká rychlým nekontrolovaným množením abnormálních buněk. I ve střevě, stejně tak jako v jiných orgánech, se může jednat o zhoubný nebo nezhoubný nádor.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce