Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Krev – tekutina našeho života

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6970x )

Všichni ji známe, koluje nám v těle a dává mu život – krev. V organismu zajišťuje řadu zásadních funkcí. Čtyři až šest litrů proudící krve v našem oběhu pomáhá přenášet dýchací plyny – kyslík a oxid uhličitý, ale i důležité živiny, vitamíny, hormony nebo enzymy. I ona se ale může potýkat s řadou nemocí, které znesnadňují její nenahraditelnou úlohu v našem životě. Přijďte odhalit její tajemství. Září je "Měsícem zdravé krve".

shutterstock.com

Krev je tekutinou našeho života, protéká 100 000 km krevních cest našeho těla. Přináší kyslík a živiny k orgánům a tkáním a současně odvádí oxid uhličitý. Rovněž rozvádí hormony, pracuje na naší termoregulaci a udržuje chemickou rovnováhu. Dává tělu vláčnost i pevnost, sílu i energii. Umí vehnat červeň do tváří i chlad do nohou. Jejími základními stavebními kameny jsou krevní plazma a krevní elementy. Krevní plazma představuje 55 % krve v našem těle a z 90 % ji tvoří voda. Krev je systém s jasně danou strukturou i „provozním řádem“. Stejně tak je synchronizován počet krevních elementů (červené a bílé krvinky, krevní destičky), které v oběhové soustavě nesmí chybět, ale ani přebývat. Jedině tak mohou udržovat správné tempo naší krve, tak aby tekla, jak má – ani příliš rychle, ani pomalu.

Krev si svůj zájem vydobyla už v 16. století, přesto řada z nás neví, za co vděčí této životodárné tkáni, která každou vteřinu našeho života neslyšně proudí krevním oběhem.
Krev je velmi složitý systém, jehož fungování jako celku i jednotlivých částí se věnuje specializovaný obor hematologie. Odborníci v hematologických centrech se potom cíleně zaměřují na diagnostiku a léčbu rozličných krevních onemocnění,“ říká prof. MUDr. Petr Cetkovský, Ph.D., MBA, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Tekutina mnoha funkcí

Oběhová soustava člověka je rozdělena na velký (tělní) a malý (plicní) krevní oběh. Krev proudící cévami přináší kyslík a živiny k orgánům a tkáním a současně odvádí oxid uhličitý. Rovněž po těle rozvádí hormony, pracuje na naší termoregulaci a udržuje chemickou rovnováhu. Ačkoliv se může zdát, že máme krve víc než dost, v lidském těle se vyskytuje pouhých čtyři až šest litrů. Rodíme se dokonce pouze s jedním šálkem krve.

Krev a její složky – „neviditelné“, a přesto nepostradatelné

Základními stavebními kameny krve jsou krevní plazma a krevní elementy. Krevní plazma představuje 55 % krve v našem těle a z 90 % ji tvoří voda. Její součástí jsou ale také další organické (bílkoviny, ...) a anorganické (sodík, draslík, vápník, ...) látky. Mezi krevní elementy patří červené a bílé krvinky a krevní destičky, všechny se u dospělého člověka tvoří v kostní dřeni při procesu krvetvorby.

Červené krvinky (erytrocyty) sehrávají hlavní roli při dýchaní a výměně plynů. S nedostatkem kyslíku a při pocení jejich počet roste a muži jich v jednom centimetru čtverečním mají dokonce o něco více než ženy.

Bílé krvinky (leukocyty) přispívají k funkci imunitního systému člověka. Jejich množství kolísá v závislosti na ohrožení organismu infekcemi. Dokáží se vypořádat s viry, bakteriemi a různými jinými patogeny, ale i nádorovými buňkami a nonstop tak bojují za naše zdraví.

Nedílnou součástí krve jsou také krevní destičky (trombocyty), kterým vděčíme za správnou srážlivost krve. Když dojde na hledání náplasti, v naší krvi už v tu chvíli dávno pracují krevní destičky, které se v místě poranění shromáždí, aby zastavily krvácení a současně pomohly zabránit vzniku zánětu.

Aby nám krev mohla dobře sloužit

I krev se bohužel může potýkat s řadou onemocnění. Pro její řádnou funkci je mimo jiné stěžejní i správné množství krevních elementů, a to takové, aby krev netekla ani příliš rychle (např. nedostatek krevních destiček – imunitní trombocytopenie, esenciální trombocytopenie), ani příliš pomalu (např. zvýšený počet červených krvinek – pravá polycytémie, polyglobulie).

Lidé běžně hematologii nenavštěvují, proto je důležité, aby využívali pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře, který pečuje o jejich celostní zdraví a v případě podezření může pacienta předat k nám na oddělení,“ říká prof. MUDr. Cetkovský, Ph.D., MBA.

Nárok na pravidelnou preventivní prohlídku u praktického lékaře má každý z nás jednou za dva roky. Využívejte ho!
Pravidelné preventivní prohlídky jsou velmi důležité; dávají praktickému lékaři příležitost komplexně zhodnotit stav pacienta a působit na něj ve smyslu péče o zdraví. Umožňují zachytit i příznaky hematologických onemocnění, odhalit je rozborem krve a pacienta následně předat do péče hematologů,“ dodává doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., praktický lékař, Ordinace Karlín, vedoucí Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK v Praze.

U osob léčených pro hypertenzi, tedy pro zvýšený krevní tlak (dle výzkumu z roku 2007/2008 se jedná o 35 % české populace ve věku 25–64 let), se navíc doporučuje jednou ročně provést krevní odběry včetně kontroly krevního obrazu i vyšetření moče. To umožní lékaři odhalit i jiné případné nesrovnalosti (patologické abnormality)," doplňuje MUDr. Igor Karen, praktický lékař, Benátky nad Jizerou.

Pečujte o své zdraví a nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky.

lidská krev

Září je Měsícem zdravé krve

Měsícem, který je zasvěcený této tekutině našeho života a hematologickým onemocněním, která – ačkoli  jsou často vzácná – mohou vstoupit i do života našeho nebo našich blízkých. Hematologická pracoviště se otevírají veřejnosti a přední čeští hematologové představí systém a problematiku lidské krve. Na příchozí čeká řada přednášek, díky kterým více porozumí krvi, která koluje na 100 000 km krevních cest v našem těle. K vidění bude i výběr z uměleckých děl onkologicky nemocných pacientů, neboť umění pomáhá.

Využijte možnosti konzultací s předními odborníky i bezplatného vyšetření krve. Je vaše krev zdravá? Zajímá vás, jak rozpoznat, když krev volá o pomoc? Hematologická onemocnění jsou často odhalena zcela náhodně, nechte si i vy vyšetřit vaši krev. Chcete znát svoji krevní skupinu? Uvažujete o dárcovství krve anebo chcete nahlédnout do systému této tekutiny zpoza mikroskopu v laboratoři? Odpovědi i nové zážitky jsou přichystané v rámci Měsíce zdravé krve.

Dopoledne o krvi v atriu ÚVN – středa 14. 9., 10.00–12.00 (U Vojenské nemocnice 1/1200, 169 02 Praha 6)

V atriu pavilonu A Ústřední vojenské nemocnice budou mít zájemci z řad veřejnosti i zaměstnanců nemocnice příležitost diskutovat s hematology o krvi, jejím složení i významu pro lidský organismus. Zároveň bude možné absolvovat vyšetření krevního obrazu. Výsledky se dozvědí na místě a stejně tak, jakou mají krevní skupinu. Pro ty, kteří uvažují o dárcovství krve či kostní dřeně, je připraveno vysvětlení procesu, jak se stát dárcem krve nebo vstoupit do registru dárců kostní dřeně. Stejně tak bude připomenut význam dárcovství pro záchranu lidských životů. Zevrubná znalost a pochopení vlastního těla je základem zdraví, zajímejte se o svoji krev. Nikdy totiž nevíte, kdy ji budete potřebovat vy nebo někdo ve vašem okolí. Věděli jste, že 0,5 litru darované krve může zachránit až tři  životy?

Beseda na téma Krev je život – pondělí 19. 9., 16.00–18.00 FN Motol, kinosál (V Úvalu 84, 150 00 Praha 5)

Nepodceňujte na první pohled nevýznamné signály těla, i krev se umí ozvat, když je nemocná. Využijte možnosti, kterou pro vás připravili specialisté z Fakultní nemocnice v Motole, a přijďte si poslechnout sérii přednášek do kinosálu FN Motol. Lékaři se budou věnovat onemocněním krve u dětí a rádi zodpovědí jakékoli dotazy. Zjistěte více o krevních onemocněních, a to i o takových, o kterých jste pravděpodobně v životě neslyšeli. Získané informace mohou pomoci vám i vašim blízkým.  

Den otevřených dveří v ÚHKT – čtvrtek 22. 9., 10.00–14.00 (U Nemocnice 2094/1, 128 20 Praha 2)

Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze provádí specializovanou léčbu a výzkum závažných krevních chorob. Své dveře otevře veřejnosti ve čtvrtek 22. září. Lékaři seznámí příchozí s krví jako takovou i s onemocněními, s nimiž se může potýkat, a v rámci svých přednášek poskytnou prostor i pro případné dotazy. Příchozí si budou moci nechat udělat krevní obraz, který prozradí zdravotní stav jejich krve. Ve specializované laboratoři budou mít zájemci možnost nahlédnout na krev zpoza mikroskopu. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Krevní transfuze

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce