Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Krevní transfuze

(Prof. MUDr. Josef Marek DrSc. | přečteno: 21088x )

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

shutterstock.com

Jaké existují typy transfusních přípravků? Nejčastěji se převádějí přípravky obsahující oddělené červené krvinky dárce (tzv. erytrocytární masa). Jinak se však transfundují též krevní destičky, plasma a v některých případech i plná krev. Kromě toho se velmi speciálně používají i některé druhy bílých krvinek, či kmenových buněk.

Kdy se transfúze podává?

Podává se tehdy, pokud se vyskytne vážný nedostatek některé krevní složky u nemocného a pokud je jasné, že nelze použít jinou léčbu. Nejčastěji se jedná o stavy s náhlou ztrátou krve, nebo o stavy, kdy si organismus není schopen včas potřebné složky krve vytvořit, díky jinému onemocnění.

Kde se krev pro transfúze získává?

Většina transfusních přípravků se vyrábí z krve dobrovolných dárců, kteří musí splňovat určená zdravotní kriteria. Zároveň se každá krev vyšetřuje na přítomnost protilátek proti žloutence A, B, C a viru HIV. V některých případech si může před plánovaným většinou chirurgickým výkonem krev "schovat" pacient sám pro sebe tzv. autotransfúze.

Čtěte také: Jestli chcete darovat krev, počkejte až vás přestane bolet hlava

Rizika transfusní léčby

Léčba transfúzními přípravky není bez rizik. Hlavní komplikací bývají reakce vyvolané "nesnášenlivostí" cizích krevních složek, a to i přes pečlivé laboratorní otypování krve dárce a příjemce. Dalším,ale ne jediným aspektem, je možný přenos infekce od dárce k příjemci, na kterou nebylo možné při vyšetřování krve přijít. (Dárci odběrem pomocí sterilního setu přenos infekce v žádném případě nehrozí).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jaroslava Olejniczaková

Před 3mi měs.jsem absolvovala endoprotézu kyčle,následně s transfuzí krve.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Krevní transfuze

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce