Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Krvácení z nosu - epistaxe

(MUDr. Petr Laštůvka | přečteno: 36099x )

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

shutterstock.com

 Zdroj krvácení bývá nejčastěji lokalizován v přední části nosní přepážky. Při silnějším krvácení nebo pokud je zdroj lokalizován v zadních partiích nosní dutiny dochází často k zatékání krve dozadu přes nosohltan do dutiny ústní a polykacích cest. Lékaře je nutno vyhledat u každého silného nebo déle trvajícího krvácení, aby se předešlo větším krevním ztrátám.

Co je příčinou?

Příčiny krvácení z nosu dělíme na místní a celkové. Mezi místní příčiny patří poranění sliznice, úrazy nosu, záněty nosní sliznice, anatomické deformity nosní dutiny, nezhoubné a zhoubné nádory. Většina z těchto příčin má za následek porušení ochranného hlenu, který kryje nosní sliznici, to vede k suchosti sliznice a posléze k vzniku prasklinek a defektů sliznice a tím ke krvácení. Celkovými příčinami krvácení z nosu jsou onemocnění krevních cév, poruchy krevní srážlivosti a vedlejší účinky některých léků (kyselina acetylsalicylová, léky omezující krevní srážlivost, nesteroidní antirevmatika).

Jak postupovat při krvácení z nosu?

Při krvácení z nosu se doporučuje nezaklánět hlavu, ale spíše hlavu předklonit,aby krev nezatékala dozadu do krku. Je vhodné si do nosu nakapat nosní kapky, které způsobují dočasné zúžení cév nebo ještě lépe vložit si do nosu proužek želatinové pěny smočené v nosních kapkách, která se po zástavě krvácení sama v nose postupně vstřebá. Pokud je zdroj krvácení umístěn v přední části nosu, je velmi účinné stisknout si prsty nosní křídla proti nosní přepážce, takto asi po 10 minutách většinou dojde k zástavě krvácení.

Lékařské ošetření při krvácení z nosu spočívá především v zástavě krvácení a eventuelně v léčbě šoku a sníženého počtu červených krvinek, které mohou být následkem větších krevních ztrát. Krvácení se staví nosní tamponádou tj. vyplněním nosní dutiny několika gázovými špičkami, které jsou potřeny borovou mastí. Tamponáda se ponechává 48 hodin. Alternativou klasické tamponády je tamponáda balónková. Dalším možným postupem je elektrokoagualce krvácející cévy. U těžkého krvácení z nosu je ve výjimečných případech nutný chirurgický zákrok. U často se opakujících krvácení z nosu z jednoho zdroje provádí odborný lékař koagulaci příslušné cévy buď leptáním např. 10-20% AgNO3 nebo elektrokoagulací.

Jak lze zabránit krvácení z nosu?

Prevence krvácení z nosu spočívá zejména v odstranění vyvolávacích příčin a zvýšení odolnosti sliznice a cév. Měli bychom se snažit vyvarovat se zánětů horních cest dýchacích a včas je léčit. Bránit vysychání sliznice zvlhčováním vzduchu. Bránit zasychání hlenu a nosního sekretu na sliznicích užíváním nosních kapek s olejovým základem, gelu s obsahem vitaminu E  nebo nosního spreje s dexpanthenolem. Zvýšit odolnost cévní stěny užíváním dostatečného množství vitamínu C v potravě nebo v tabletách a užíváním léků snižujících křehkost cévních kapilár .

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce