Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kůže bez vody být nemůže!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6131x )

Když má kůže vody dost, je krásně hladká a vypnutá jako čerstvé jablíčko, když má vody málo, je povadlá a scvrklá jako staré jablíčko. Dehydratovaná kůže je navíc křehká, má oslabenou bariérovou funkci a její buňky neplní svoji normální úlohu. To vede k olupování, šupinatění, pocitu napětí a unavenému vzhledu, dochází k předčasnému stárnutí, zvyšuje se riziko alergických reakcí.

shutterstock.com

Kůže je orgán, který je v přímém kontaktu s vnějším prostředím a který může být tímto prostředím jak příznivě, tak i nepříznivě ovlivňován. Aby kůže správně fungovala, potřebuje stejně jako většina buněk a systémů v organizmu dostatečné množství vody neboli hydrataci. V těle dospělého člověka tvoří voda zhruba 60 % jeho hmotnosti – 2/3 vody se nachází v buňkách a 1/3 v mezibuněčném prostoru. Kůže obsahuje 6–8 l vody, přičemž 6 l
jí je v podkoží, 120 ml v pokožce a 20 ml v rohové vrstvě.

Čtěte také: O krk a dekolt se starejte stejně jako o obličej

Továrna na zdraví a krásu

Kůže se vyznačuje velmi vysokou metabolickou aktivitou, to znamená, že vyrábí velké množství účinných látek. Například funguje jako zásobárna tuku, který organizmus průběžně odbourává a využívá jako zdroj energie. V kůži se proto neustále něco transportuje, a k tomu jsou potřeba tekutiny. Když je v kůži tekutin nedostatek, transport vázne. Navíc při výrobě účinných látek vznikají odpadní produkty, které by v kůži neměly zůstat. To je také úkol vody, sesbírat prostřednictvím lymfy odpadní látky a přes lymfatické cévy a uzliny je odvést do krevního oběhu. Zásadní roli tady hraje voda dodávaná tělu pitným režimem, hydratační krémy mají pouze lokální účinek na povrchu kůže a s transportem v kůži nepomohou.

Hydratační krémy a ostatní hydratační přípravky mají pro zdraví a krásu kůže také význam, ale nejlépe v kombinaci s pitným režimem. Kůži je nutné zásobovat vodou zevnitř, péče zvenku má jiný efekt. Voda dodávaná kůži zvenku se musí dostat přes rohovou vrstvu, a to je pro ni jistý handicap. Buňky kožního povrchu totiž chrání lipidová vrstva, která pustí vodu dovnitř buněk jen těžko. Díky tomu se nezačneme rozpouštět, když se ponoříme do bazénu – kolem spousta vody, ale hydratace celého těla včetně kůže je zanedbatelná. Přínos krémů spočívá více než v hydrataci v komplexním zvláčňování pleti, které dodávají lipidy. Tím zjemňují rohovou vrstvu a zároveň podporují ochrannou funkci kůže před vnějším prostředím.

Čtěte také: Užijte si slunce bez sluneční alergie

Vodu zevnitř je třeba dodávat kožním buňkám pravidelně. Při nárazovém pití většího množství vody tělo tuto vodu velmi rychle zase vyloučí (vymočí) a kožní buňky z ní téměř nic nemají. Zatímco při dlouhodobém pravidelném zásobování těla vodou si organizmus stihne uložit vodu do kůže, která pak tyto zásoby využívá. Projeví se to také na jejím vzhledu, a to už po několika dnech. Nejprve se naplní vodou (a rozšíří) horní i střední vrstva kůže, načež se povrch kůže vypne, vyhladí a působí mladistvěji.

V případě stárnutí kůže představuje hlavní problém ztráta jejího objemu s následkem propadlých tváří, scvrklé pleti a viditelných vrásek. Pokud je tělo dostatečně zásobováno vodou, kůže se mnohem déle udrží mladistvě svěží a krásná. Při správném pitném režimu a dostatečném množství vody v kůži zbytečně nevznikají vrásky, prostě nejsou. Pití vody tedy skutečně pomáhá, nejen opticky, ale i prakticky, vyhladit vrásky a zpomalit stárnutí pleti.  

Hydratační dermostudie

Vliv pravidelného příjmu vody na kůži zkoumala studie »Ovlivnění hydratace kůže při pravidelném příjmu pramenité vody Aquila«, jejímž cílem bylo přinést nezkreslený přehled o vlivu pitného režimu na rovnováhu hydratace pokožky i na její vzhled. Studii provedl v květnu 2017 kolektiv prof. Petra Arenbergera na Dermatovenerologické klinice FNKV v Praze.

Do studie bylo zařazeno 100 dobrovolníků, 89 žen a 11 mužů s věkovým průměrem 42 let, přičemž 64 % probandů mělo suchý nebo extrémně suchý typ kůže, 18 % mastný a 18 % normální. Probandi byli rozděleni do tří skupin. První skupina byla kontrolní se 34 osobami, které neměnily své potravinové návyky během celého experimentu. Druhá skupina o velikosti 33 osob vypila v den 0 během 10 minut 1 litr vody. Proběhlo u ní ultrazvukové měření tloušťky střední vrstvy kůže na standardizovaných místech a elasticity kůže na stejných místech před požitím vody a 1 hodinu po začátku pití. Poté tato skupina pokračovala v pravidelném pití 1,5 litru vody navíc k běžným potravinovým návykům po dobu 14 dnů. V den 7 a 14 bylo zopakováno měření. Třetí skupina o velikosti 33 osob vynechala počáteční pitný režim a pila vodu denně po dobu 14 dnů se stejnou frekvencí měření.

Čtěte také: Oční okolí si žádá vaši péči

VÝSLEDKY STUDIE:

  • Klinické sledování potvrdilo, že pravidelné pití přírodní pramenité vody statisticky významně zvyšuje hydrataci pokožky a škáry.
  • Kůže byla po pravidelné hydrataci méně vysušená, více vláčná, hebká a pružná oproti první kontrolní skupině v průměru u 81,8 % testovaných osob ve druhé skupině a u 84,8 % osob ve třetí skupině.
  • Kůže byla po pravidelné hydrataci při porovnání měření před zahájením pravidelného pití vody a po skončení experimentu méně vysušená, více vláčná, hebká a pružná u shodných pacientů, tedy u 81,8 % testovaných osob ve druhé skupině a u 84,8 % osob ve třetí skupině.
  • 96,9 % jedinců ve druhé skupině a 93,9 % jedinců ve třetí skupině mělo v ultrazvukovém vyšetření při posledním měření oproti prvnímu měření před začátkem pití širší horní (pokožku) a střední (škáru) vrstvu kůže v průměru o 11,6 % (od 2,3 do 19,7 %).
  • Hydratace pomocí korneometrického měření se ve druhé a třetí skupině statisticky významně zvýšila po skončení pití vody oproti výchozímu stavu na obličeji o 12,7 % a na rukou o 15,1 %.

MUDr. Arenbergprof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc, MBA, FCMA,
přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,
prezident České dermatovenerologické společnosti

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce