Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kvůli cigaretě si lidé ničí srdce a komplikují sex

( Renata Vyšínová | přečteno: 13088x )

Dýchali byste dobrovolně výfukové plyny svého auta? Jestli kouříte, děláte možná ještě škodlivější věc. Někteří odborníci si totiž myslí, že kouř z cigaret je horší než výfukové plyny. Jedna cigareta totiž obsahuje přes čtyři tisíce chemických látek, kterým bychom se měli vyhnout – dráždí sliznice, mají karcinogenní účinky a postupně likvidují celý organismus.

shutterstock.com

Kouření ročně zabije na světě víc lidí než HIV, tuberkulóza a malárie dohromady. Není divu, když kuřáci pravidelně zásobují své tělo chemikáliemi, jako je čpavek, formaldehyd, toluen, aceton, sirovodík a dokonce i kyanovodík… Máme pro vás hned několik důvodů, proč s tím přestat:

1. Kouření zvyšuje riziko mozkové mrtvice

Kouření působí negativně na srdce, cévy a tepny. Kuřáci častěji trpí tzv. kornatěním cév, tedy aterosklerózou. Na poškozených cévních stěnách se snáze usazují tukové látky, jež postupně snižují průtok krve tepnami. Pokud člověk nepřestane s kouřením, je pravděpodobnější, že jej postihne infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba končetin, výduť srdečnice nebo cévní mozková příhoda.

2. Kvůli kouření odumírají tkáně

Lidé závislí na nikotinu mohou být postiženi zánětlivým onemocněním cév, například v rukou či nohou, které způsobuje zmrtvení tkáně v postiženém místě.

3. Kuřákům častěji hrozí rakovina jícnu a žaludku

Nemyslete si, že kouření je problémem jen pro plíce nebo dýchací ustrojí. Škodliviny se dostávají do ústní dutiny, jícnu, ale i žaludku. Kuřáci častěji trpí žaludečními nemocemi, například rakovinou žaludku, jícnu nebo vředy.

4. Kouření ohrožuje početí a kazí sex

Políbit kuřáka není nic moc, ale to není nejsilnější argument, proč cigarety zahodit. Muži se potýkají se ztrátou pohyblivosti spermií a ve vyšším věku mohou častěji trpět impotencí. Ženy mívají problémy otěhotnět a donosit dítě. Dříve se také dostávají do menopauzy.

5. Kuřáci hůř vidí a slyší

Škodliviny z cigaret dráždí oční sliznice a způsobují šedý zákal. Poškozují také buňky v uchu. Platí, že starší kuřáci hůř vidí a slyší – v porovnání se stejně starými nekuřáky.

6. Cigareta přivolává další choroby a bere krásu

Mezi lidmi závislými na nikotinu je více diabetiků. Kouření cigaret má vliv i na nervový systém, například u kuřáků se častěji vyskytuje roztroušená skleróza.

Trpí také zevnějšek kuřáků. Padání vlasů, vrásky nebo zkažené zuby jsou častou daní za „lásku“ k nikotinu.

Kouření podle odborníků zkracuje život o deset až dvacet let.

7. Nemoci plic

Nejvíce však kouřením bývají postiženy plíce a dýchací ústrojí. Lidé závislí na nikotinu mohou častěji onemocnět rakovinou plic, jazyka, hrtanu nebo dutiny ústní. U některých lidí může kouření vyvolat i astma.

Méně známou, přesto velmi nebezpečnou, nemocí způsobenou kouřením je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), se kterou žije jen v ČR podle odhadů asi 800 000 lidí, z toho se jen 250 000 svěřilo do péče lékařů.

Jak poznáte chronickou obstrukční plicní nemoc?

Chronická obstrukční plicní nemoc, zánětlivé onemocnění plic, omezuje průtok vzduchu průduškami. Až u 90 % pacientů ji způsobuje právě kouření cigaret. První příznaky choroby mohou lidé snadno zaměnit za tzv. „kuřácký kašel“. Řasinky, které odstraňují z plic nečistoty, vlivem vdechovaných nečistot během kouření zrychlí svůj pohyb a následně jejich činnost přibližně na hodinu ochabne. Pokud někdo kouří celý den, neplní řasinky svoji očistnou funkci. Po poslední cigaretě před usnutím se dají opět do pohybu a vynášejí všechny nečistoty z plic ven. Proto se kuřáci ráno budí s urputným kašlem.

Postupně se přidávají i další projevy. Typickým příznakem je dušnost. Lidé zprvu nemohou popadnout dech při zvýšené aktivitě. Později se jim špatně dýchá i při běžných činnostech. Někteří pacienti si také více stěžují na „sípání“ a pocit tíže na hrudníku. V pozdějších stádiích nemoci je pro ně problém i péče o sebe sama, například dojít do koupelny a vyčistit si zuby. Pacienti v pokročilých fázích nemoci musí mít neustále k dispozici kyslíkovou bombu.

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Aniette

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kouření neničí jen plíce, ale také cévy

Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce